Водата отмива негативните емоции

Оказва се, че лошите спомени могат в буквален смисъл да се отмият с вода. Едно скорошно проучване показва, че измиването на главата, изплакването на лицето или дори обикновеното миене на ръце, помага да се избавим от негативните емоции.

"Измиването на ръцете, вземането на душ или дори само мисълта за това, може да помогне на човек да се отърси от неприятните емоции, лошите чувства и даже да елиминира съмненията в правилността на избора си - казва изследователят Скайп Лий от Университета в Мичиган. - Физическото отстраняване на мръсотия от тялото създава предпоставка и за отърваването от менталния 'боклук'."

За да бъдем напълно обективни, трябва да кажем, че Лий е подчертал, че този феномен има и отрицателна страна - водата отмива не само негативните, но и позитивните емоции.

"В действителност, ако си спомните за нещо хубаво, а след това измиете ръцете си, това ще намали удоволствието от положителните спомени и нивото на удовлетвореност от тях ще спадне." - казва Лий.

За да проверят въпросната хипотеза изследователите са помолили група доброволци да оценят своята и чуждата порочност при различни обстоятелства.

На участниците в експеримента е било предложено да си спомнят за някаква аморална постъпка, която са извършили в миналото (от аборт до кражба), и с помощта на психологически тестове е била оценена степента на чувството за вина, което изпитват.

Някои от доброволците са били тествани в идеално подредена и чиста стая, а други в мръсна бъркотия. Така също е била проведена и серия от тестове, по време на която на участниците е била предоставена възможността да си измият ръцете и перспективата да сторят нещо приятно след експеримента.

Учените са установили, че тези, които са се намирали в мръсното помещение, са съдели околните много по-безнравствено, отколкото всъщност трябва. Така също било доказано, че тези, които са използвали умивалника и са измили ръцете си, са се усещали много по-малко виновни относно своите минали прегрешения, в сравнение с тези, които не са използвали силата на водата, съобщава DailyMail.

Все пак, въпреки че те са се почувствали по-чисти, както физически, така и психически, това не ги е направило по-щастливи, отблезват специалистите.

Любопитно е да споменем, че в много древни ритуали водата е била използвана, като катализатор, и дори съвременни парапсихолози и екстрасенси, препоръчват измиването на лицето 3 пъти отгоре надолу, особено след преживяване на нещо неприятно.

Предлагаме на Вашето внимание интересен филм за силата на водата. Вижте го тук:

Първа част
Втора част
Трета част
Четвърта част

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign