10 малко познати начини за борба със стреса


Стресът ни атакува по различни начини. Понякога ни гризе вътрешно и не ни дава мира, понякога ни принуждава да излеем яростта и гнева си върху хората, които обичаме, понякога ни натъжава да сълзи...Стресът е най-големият враг на физическото и психическото здраве, така че всички хора има ежедневна мисия да изхвърлят този нежелан гост от живота си.
Има стотици различни начини за намаляване на напрежението и тревогите, които ни носят стрес, но този път Ви предлагаме да победите стреса чрез няколко по-малко известни тактики и трикове, които си струва да опитате.


1.Масажирайте челюстта си
Когато сме под стрес, несъзнателно стягаме челюстите си. Това се случва най-често когато вътрешно "кипим" и не можем да изразим емоциите си на глас. В такъв случай най-доброто средство е масаж на слепоочията и челюстта. Поставете четирите пръста на ръцете (без палците) на слепоочията и една минута правете кръгови движения. След това поставете пръстите в областта, където се събират горната и долната челюст и продължете да масажирате с кръгови движения още една минута.

2.Изкрещете с пълен глас
Когато си мислите, че Ви остава съвсем малко, преди да "експоадирате" от стреса, изкрещете с пълен глас. Викът и крещенето позволяват на хората да изразят разочарованието си. Експертите твърдят, че тогава в тялото се образуват ендорфини, които подобряват настроението и действат като естествен анестетик. Не е необходимо да сте в планината, за да изкрещите невъздържано. Изкрещете във възглавницата, за да задушите звука и да не смутите съседите.

3.Масажирайте ушите си
Масажът на ушите ще релаксира мускулите в цялото Ви тяло. С палеца и показалеца на двете си ръце хванете ушните миди и леко натиснете. Внимателно започнете да ги движите по външния ръб на ушите. След това ги преместете надолу. Практикувайте този масаж 1-2 минути.

4.Изтеглете ушните миди
С палеца и показалеца хванете ушните миди и нежно ги издърпайте надолу. След това започнете да ги движите в обратна посока в кръг. Направете най-малко 10 кръга. Това движение ще Ви подари релаксацията, за която копнеете.

5.Хванете...ютията:)
Чувствате, че стресът Ви гризе отвъртре? Намалете напрежението с помощта на гладене и сгъване на дрехи. Фокусирайте се само върху това, което правите в момента и върху повтарящите се, монотонни движения. Така ще чуете изчистите главата си от мислите, които предизвикват стрес и ще позволите на простите домакински задачи да действат като медитация.

6.Избелете и похапнете фъстъци
Фъстъците не са толкова калорични, колкото останалите ядкови плодове, не съдържат много мазнини, а са богат източник на фибри. В периоди на стрес хранителните вещества от фъстъците помагат за намаляване на кръвното налягане и забавяне на сърдечния ритъм. Но не трябва да консумирате повече от 50 фъстъка.

7."Изтръскайте" стреса
Разтръскайте тялото си, за да се отървете от напрежението и негативните емоции. Засатнете изправени с леко свити колене. Отпуснете мускулите на ръцете и започнете да ги клатите от дланите. Постепенно разклащането се придвижва нагоре към лактите и раменете, шията и главата. Разтърсването може да премине в кратки подскоци. Релаксирайте мускулите със скокове на място 2-3 минути.

8.Безгласно кажете азбуката отзад напред
Създайте предизвикателство за мозъка си, което ще изисква пълна ангажираност. Така ще може да изолирате негативните мисли и проблемите поне за няколко минути и да намалите нивото на стрес. Започнете наум да си казвате азбуката отзад напред или рецитирайте текста на любимата си песен. Много е важно да си поставите задача, която може да осъществите и която има определен край.

9.Подръжте ръката на своя любим за 10 минути
Хванете ръката на партньора си и я задръжте десетина минути. Веднага ще усетите спокойствие. Изследванията показват, че лицата, които осъществяват контакт с любими хора в моменти на стрес са двойно по.спокойни от лицата, които не желаят такъв контакт.

10.Дишайте "на корем"
Дълбокото бавно вдишване и издишване е отлично "лекарство" против стреса. Дишането "на корем" е особено релаксиращо, а можете да го направите буквално навсякъде. Седнете изправени. Едната длан поставете на гърдите, а другата на корема си. Вдишайте дълбоко през носа, така че да позволите на корема да се издуе. Дланта, която е на гърдите не трябва да се движи. Издишайте през устата.Направете десетина такива вдишвания и издишвания.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign