Жената на работното място: Амбициозна, но с мярка!

Успех на всяка цена или успех на гърба на другите; успех с чужда помощ или успех със собствени сили - начинът, по който демонстрирате решимостта си да постигнете желаното, може да предизвика както омраза, така и възхищение. Но не забравяйте, че Вие избирате какъв да бъде пътят на успеха Ви.

Имате чувството, че от известно  време сякаш сте в застой в професионален план, а в същото време колегите Ви задминават и от двете страни. В работата, както и в повечето области на живота, амбицията е необходимата двигателна сила, която ни води към желаната цел. Но внимание, не става дума за този тип амбиция, който се състои във вдигане на скандали, създаване на интриги и незачитане на околните само заради лично облагодетелстване. Не говорим и за метода "Който вика най-силно и говори последен, винаги е прав!". Ако искате да завладеете нови територии и да спечелите нови позиции, има далеч по-елегантни начини! И то без да позволявате да Ви настъпват по мазола и да Ви вземат за "момиче за всичко", както и без да бъдете вечно съгласни с целия свят и да отстъпвате от собствените си позиции. Предлагаме Ви няколко обичайни ситуации в работната среда заедно с типичната реакция както на агресивния тип амбициозна жена, така и на пасивния. След тях обърнете внимание на нашите печеливши съвети как, без да изпадате в нито една от двете крайности, може да постигнете успех и да изградите своята кариера.

Когато искате да блеснете по време на съвещание

Агресивната жена винаги има подготвени и добре обмислени идеи, които трудно ще можете да оборите. Проблемът тук идва от нейния начин да ги предложи - той датира от времена далеч преди зараждането на демокрацията. За нея единствените правилни решения са нейните собствени. Що се отнася до брилянтните идеи на колегите ѝ, тя или ги атакува в стил "На Марс подобна рекламна кампания може да има успех", или без да ѝ мигне окото, ги приписва на себе си: "Супер идея! На мен ми хрумна още преди седмица." Никоя от двете реакции не е приятна за засегнатите. Резултатът е неприязън и изолация на агресивната кариеристка.

Пасивната жена предпочита да не бъде забелязвана по време на обсъждания. Само в краен случай тя дава някаква идея, която дори на нея не ѝ е ясна. В момента, в който събралите се професионалисти я помолят да бъде по-точна, стратегията ѝ заедно с авторитета ѝ рухват. Бъдете сигурни, че след два подобни блъфа тя няма да бъде поканена трети път на важно съвещание.

Печелившата стратегия

Много е важно да не отивате на събрание с празни ръце и неподготвени, а със списък с идеи, които смятате за подходящи в дадения случай. След това изберете точния момент, в който да вземете думата. Например по време, когато всички търсят още някакъв вариант: това е Вашият шанс да блеснете с изобретателност и въображение. Идеята Ви трябва да е формулирана стегнато и ясно:"Ето какво предлагам, ето неговите предимства, ето как да осъществим тази идея, ето очакваните резултати". Бърз, дискретен и ефикасен начин, без да засегнете никого.

Когато допускате грешки

Агресивната жена просто не прави такива. Или поне тя никога няма да си ги признае. Представата на околните за нея е изградена въз основа на нейната безгрешност. Острата ѝ реакция спрямо всеки намек за противното е прекалено плашеща, за да посмее някой да ѝ противоречи. Най-добре всички да стоят по-далеч от нея, за да не станат жертва на гнева ѝ.

Пасивната жена има два варианта за действие. Или страшно силно се надява никой да не е забелязал пропуска ѝ и (което е малко вероятно, ако по погрешка сте изпратили любовно писмо до шефа си вместо до симпатичния младеж от съседната стая), или измисля глупави извинения: "Не разбирам как е станало. Сигурно някой тайно си е послужил с компютъра ми, за да ме злепостави".

Печелившата стратегия

Да възприемете тактиката на щрауса със заравянето на главата в пясъка определено не е подходящата стратегия, ако искате да блеснете с професионализма си. Не е печеливш и подходът да затънете в собствените си извинения и самообвинения. Най-добрият вариант е да признаете пропуска си - в крайна сметка да се греши е човешко. Не преувеличавайте, а се постарайте посланието ви да звучи искрено. Така ще успеете едновременно да дадете право на шефа си и да защитите себе си. Много е важно да имате вече готови предложения за поправяне на нещата. така ще покажете, че можете да носите отговорност за последствията от действията си. колкото по-бързо проведете този разговор, толкова по-малки ще са щетите. Много често грешките се дължат на факта, че сте затрупани със задачи в изключително динамична среда, а не на липса на компетентност от Ваша страна.

Когато трябва да работите в екип

Агресивната жена още в пясъчника на детската площадка е считала останалите малчугани за свои конкуренти - само миг невнимание и пясъчната кула на другарчето е стъпкана безмилостно. Днес нейните методи са много по-рафинирани. Тя не застава открито срещу останалите, а подбира стратегически съюзници, които да я понесат към успеха: от една страна, тя използва колегите си, а от друга, търси да привлече за своята кауза хората, които биха могли да ѝ станат началници. Но за нея думата "екип" се използва само когато ще ѝ донесе още един глас в нейна полза.

Пасивната жена е най-желаният член на екипа. тя винаги ще се съгласи да води протокола, ще запомни кой с колко захар си пие кафето, ще разпечата необходимите материали за предстоящото съвещание. И в момента на годишните повишения ще бъде забравена.

Печелившата стратегия

Твърдението "Работя най-добре сама!" е илюзия, родена от нашето его. Само ще спечелите,  ако поискате съвет или помощ. така обменяте информация, опит и идеи. Споделяте и с Вас също споделят. Да бъдете в добри отношения с колегите е изключително важно, ако искате не само да се изкачите в йерархията, но и след това да се задържите нависоко. Човек, който е подкрепян от останалите при взимането и прокарването на дадени решения, по-лесно ще получи нови управленски задачи. Правилото е просто: опитвайте да се отнасяте с другите, така както бихте искали те да се отнасят с Вас. В крайна сметка никога не се знае кой ще стане шеф след година...

Когато искате повишение в длъжност

Агресивната жена взима това, което ѝ се полага. Дори с цената на заплахи, че ще издаде стратегическа информация на конкуренцията или ще премине на работа при тях. Едва ли след подобен подход тя отново ще получи достъп до важна документация или решителни за бъдещето на компанията съвещания.

Пасивната жена изчаква месец след месец, преди да се осмели да повдигне въпроса. И в повечето случаи улучва точно сутринта след онази паметна вечер, когато любимият футболен отбор на шефа е загубил най-важния мач за годината. Защо ли тя после се учудва на ледения поглед, който получава в отговор на своите искания?

Печелившата стратегия

За да "продадете" своята компетентност за по-малко от три минути и то на най-добрата възможна цена, първо опишете настоящата ситуация бързо и стегнато:"От четири години работя при Вас и мисля, че съм доказала инициативността си с добрите ми резултати". След това формулирайте конкретно желанието си и го подкрепете с убедителни аргументи в своя полза:"Много бих се радвала да имам пред себе си ново предизвикателство. Видях, че се освобождава позиция в отдел Маркетинг. Тя за мен е подходяща възможност за развитие. Тъй като приключих работата си по последната сделка преди крайния срок, имам време да се запозная с този нов пост." Недейте директно да поставяте въпроса: "Съгласни ли сте да ме повишите?", а по-скоро наблегнете на детайла: "Бих могла да започна от другия месец, освен ако не предпочитате първо да отида на обучение." Тази техника на убеждаване е много ефикасна. С нея едновременно демонстрирате убеденост в собствените си сили, но и показвате ясното си съзнание за новите предизвикателства и трудности, с които е свързано искането Ви.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign