Как да помогнем на детето си да се пребори със страха?


Светът може да бъде много страшно място, когато си дете. Страховете и тревогите при децата са нормални, а в определена степен страхът е здравословен, защото когато детето се страхува, то ще бъде предпазливо. Например, ако детето се страхува от улица с голям автомобилен трафик, то ще бъде внимателно при пресичането й.
Почти всяко дете се страхува от нещо в определен период от живота си. Често страхът се появява на възраст от 3 до 6 години, в периода, когато се подобрява способността на детето да мисли за нещата, които го плашат и да ги запомня.
Независимо дали детето се страхува от реални неща като гърмежи, кучета, тъмнина или от измислени като чудовища под леглото или Баба Яга, всеки родител трябва да бъде готов да помогне на детето си да победи страха.
Съветите, които ще прочетете, могат да Ви помогнат, но не очаквайте детето да преодолее страховете си за един ден. Може да са необходими месеци, дори години, за да спре едно дете да се страхува.

1.Мислете за страха сериозно
Дори и да считате, че страхът на Вашето дете е смешен и безсмислен, разберете, че за него страхът е реален. Никога не се присмивайте ("Не бъди смешен, това е само куче, няма защо да се страхуваш") и никога не използвайте страха, за да го сплашвате в определени ситуации ("Ако не ядеш, ще извикам Баба Яга"). Пристъпете към проблема с необходимата сериозност и заедно с детето определете това, което го плаши.

2.Разговаряйте за страха
Питайте детето си защо се страхува. Общувайте по темата чрез игра. Наприме, ако се страхува от лекари, започнете да играете игра "лекар-пациент". Консултирайте се с детето, докато рисува, защото така ще бъде открито за разговор. Научете го, че чувството на страх е нормално и че няма нужда от паника. Понякога само един разговор е достатъчен, за да може детето да преодолее страховете си.


3.Помогнете му да научи повече за нещата, които го плашат
Дайте повече информация за неговия страх. Ако се страхува от кучета, започнете да четете интересни книжки с картинки, в които има снимки на кучета. Обяснете му, че когато изгасне осветлението, стаята е такава, каквато е била и преди това, и че нищо не се променя. Бъдете търпеливи и винаги отговаряйте на неговите въпроси.

4.Не избягвайте да го срещнете със страха, но не го правете насила
Нито едно дете не трябва да се принуждава да застане очи в очи с това, което го плаши. Не го водете близо до куче умишлено, ако го е страх. Не му гасете нарочно осветлението, когато знаете, че е изплашено, само за да докажете, че нищо няма да му се случи.

5.Подгответе се за нещата, които очаквате, че ще го стреснат
За децата несигурността и непознатото са много страшни. Когато детето знае какво го очаква, неговият страх значително ще намалее. Ако се страхува от гръмотевици, а Вие очаквате, че ще има такива, подгответе се предварително за този страшен за детето звук. Давайте положителни обяснения, като например: "гърми, за да вали повече, за да могат цветята да растат". Ако детето се страхува от зъболекар, обяснете му всичко, което ще се случи при посещението при него. Уверете го, че след посещението при стоматолога ще отидете в парка да поиграете. Така детето ще знае, че винаги след "страшното" посещение в зъболекарския кабинет ще има възможност да се забавлява. Е, с течение на времето ходенето на зъболекар няма да звучи толкова страшно, защото ще се свързва със забавните игри в парка.

6.Не подхранвайте неговите нереалистични страхове
Някои родители използват тактики като вълшебен спрей срещу чудовищата под леглото ("Ето, пръскаме с вълшебния спрей и чудовищата изчезват") или вълшебна дума, която преследва Баба Яга ("Когато я кажеш и Баба Яга ще си тръгне" Експертите твърдят, че това е погрешно, защото по този начин родителят всъщност казва на детето ,че има чудовища под леглото или Баба Яга съществува.

7.Останете спокойни и не издавайте безспокойството си
Когато детето види, че Вие сте спокойни в ситуацията, която плаши него, ще започне да вярва, че няма защо да се страхува. В никакъв случай не използвайте реплики от рода:"Мразя да те слушам как плачеш за нищо". Може би нещата, които го плашат са измислени и нереални, може би на Ви иглеждат смешни, но неговият страх всъщност е много реален.

8.Никога не показвайте Вашите страхове
Децата се учат от родителите си. Ако Вие изпадате в ужас, когато видите паяк, голяма е вероятността и детето да започне да се страхува от паяци.Не се тревожете, когато детето се страхува от нещо. Всички сме се страхували в определен период от живота. Но ако страхът му е толкова голям, че да не може да изпълнява нормалните ежедневни дейности, консултирайте се със специалист.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign