Коварната "усмихната" депресия

От депресия страдат много повече хора, отколкото може би си мислите. Някои от тях не скриват своето настроение и се поддават на емоциите, а други  надяват на лицето си усмихната маска... Психолозите са на мнение, че съвременните хора често страдат точно от този вид депресия.

Един от водещите психиатри в Лондон, д-р Cosmo Hallstrom, пояснява, че от 'усмихната депресия' страдат хората, които не желаят да признаят слабостта си дори пред себе си и се стараят да я прикриват, като постоянно се шегуват. Въпреки това не винаги този метод е ефективен - процентът на наглед жизнерадостните хора, които се самоубиват на 30, 40 или 50 години, за съжаление, е ужасяващо висок...

"Понякога те казват: "Не, аз не съм депресиран" - и се усмихват... но тази усмивка е тъжна и неестествена." - казва Hallstrom.

The Daily Mail дават за пример Alison Cowan, която от години страда от т.нар. 'усмихната депресия'.
"Моята депресия никога не се е изразявала в това да лежа в леглото, да съм сънлива и вяла. Работих много и имах активен социален живот, но вътрешно се чувствах нищожна, никому нужна и изпитвах самосъжаление" - разказва Alison.

Скритата депресия задължително трябва да се лекува, уверени са психолозите. Колкото по-рано се диагностицира, толкова по-големи са шансовете за връщане към нормалния живот.

Специалистите съветват да се 'самопроверите', отговаряйки честно на следните въпроси:

1. Страхувате ли се, че околните ще Ви избягват, ако не сте усмихнати и жизнерадостни?
2. Казвате ли си често 'искам да бъда себе си'?
3. Обзема ли Ви ярост от лицемерието, което Ви обгражда?
4. Мислите ли, че хората Ви обичат не заради това, което наистина сте, а заради това, което сте им демонстрирали умишлено с цел да Ви харесат?
5. Имате ли желание да зарежете всичко и да започнете изцяло нов живот?

Ако отговорите положително на три или повече от въпросите, замислете се дали и Вие не сте попаднали в клопката на 'усмихнатата депресия' и... вземете мерки!

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign