Ексфолирането обновява кожата и забавя появата на бръчки

След душ епидермисът ни е почистен, а порите - разширени. Това е идеалният момент да пристъпим към отстраняване на мъртвите клетки. Процесът е познат като ексфолиране, пилинг и скраб.

Какво представлява?

Бързо и ефикасно отстраняване на повърхностния слой на кожата, вследствие на което кръвообращението ѝ се подобрява. Ексфолиращите продукти са под формата на зърнести гелове, сапун, крем, самоотлепящи се маски. Пилинг може да се направи както на цялото тяло, така и на отделни части - лице, ръце, крака. При него трябва да се съобразите с Вашия тип кожа - ако тя е суха например, препоръчително е да не я третирате повече от веднъж седмично.

Какво съдържат продуктите?

Основната съставка на ексфолиращите продукти е почистващ или хидратиращ гел или крем, към който са прибавени фини абразивни (грапави) частици. Те нежно почистват повърхностния слой на кожата. Могат да бъдат механични или химични. Механичните изтъркват и "полират" кожата. Добиват се от натурални продукти - най-често от костилките на плодови дървета (кайсия, праскова), а също така може да бъдат и от морска сол. Особено популярна в домашната козметика е утайката от кафе. Химичните ексфолианти представляват молекули, които имат химична реакция. Такива например са плодовите (фруктовите) киселини.

Как се прилагат?

С лек масаж и кръгови движения при добре почистена кожа. Не спирайте, докато не усетите, че кремът е попил ( необходими са  около 1-2 минути), а под пръстите си чувствате само грапавите частички. В никакъв случай не натискайте и не търкайте грубо кожата си, за да не я разраните или възпалите. Избягвайте също така областта около очите, защото там кожата е с 15% по-тънка от тази на останалата част на лицето и най-бързо се уврежда.

Пилингът не само, че прави кожата по-нежна и гладка, но ѝ помага да попива и възприема по-лесно продуктите, които ще нанесете впоследствие - хидратантен, регенериращ крем и др. Ексфолирането е особено полезно преди епилиране, защото прави по-лесно отстраняването на нежеланите косъмчета и предотвратява появата на неприятни зачервявания и пъпчици.

Ежеседмичен пилинг

За него Ви е необходим продукт с по-нежни грапави частици като фини зрънца сол, трици или съвсем ситно настъргани плодови костилки. Те освежават чудесно тена, премахват мъртвите клетки на роговия слой на кожата и почистват порите от излишната мазнина. Така ще избегнете появата на акне. Ако кожата Ви е чувствителна, за Вас по-подходящ е продукт, обогатен с ензими. Това са белтъчини, които се добиват от плодове (например от костилката на папая). Те подпомагат отлюспването на мъртвите клетки и допълнително изсветляват пигментните петна и луничките. Процедурата по нанасянето е следната: масажирайте леко, оставете да подейства 5 минути и накрая изплакнете с хладка вода.

Скраб за всеки ден

При необходимост от по-често почистване, изберете неагресивен крем за измиване със съвсем лек пилинг ефект. Подобен мек ексфолиант може да се използва ежедневно за отстраняване на грима и прашните частици. Този тип продукти съдържат меки овални частици, които щадят кожата, а специалните подхранващи вещества осигуряват хубав тен. Нанася се по следния начин: сипете количество с големината на лешник в дланите си, разпенете го с малко вода и го нанесете с кръгови движения. След това изплакнете с  хладка вода. Резултатът е прекрасен, розов и свеж тен. Прилагайте пилинга вечер - така кожата Ви ще бъде почистена и готова да усвои по-лесно нощния крем.

Ексфолираща маска

Подходяща е за всеки тип кожа и премахва следите от умората. Тези от Вас обаче, които имат много чувствителна кожа, трябва да се консултират предварително с лекар.
Пилинг-продуктите  са обогатени с кристали или киселини. Обогатените с киселини най-напред се оставят да подействат 5 минути - през това време най-горният слой на кожата бива отстранен по щадящ начин. След това се нанася успокояващ тоник с тампон или памук, лицето се изплаква и накрая се втрива подходящ крем. След процедурата кожата Ви ще бъде по-изпъната и ще сияе. При този тип скраб е препоръчително да използвате и дневен крем с UV-защита, за да избегнете евентуалното раздразване на кожата.

Добре е да знаем:

Важно е да се спазват указанията за приложение на продуктите.
Ексфолиращите процедури се използват успешно не само за почистване на кожата, но и за противодействие и намаляване на бръчките.
Съществуват три основни типа пилинг, които се извършват само от козметик или пластичен хирург и реагират в по-голяма или малка дълбочина.
Най-нежният за епидермиса е този, базиран върху алфа хидроксикиселината, или т.нар. "пилинг с плодови киселини". Основната му съставка се извлича от захарната тръстика. Бързо отстранява мъртвите клетки и активира производството на колаген.
След него е т.нар. трихлорацетичен пилинг. В състава му влизат оцет и хлорни молекули. Използва се от двадесетте години на миналия век и рискът при него се крие в предозирането или повече от необходимо дълъг контакт с кожата.
Най-силен е пилингът на базата на фенол. Той прониква изключително дълбоко в кожните слоеве, като изгаря най-горните. По този начин отстранява бръчките. Методът е изключително опасен и повечето хирурзи го практикуват единствено в областта на очите и то само в краен случай.

Как да изберем правилно пилинг маската / ексфолианта си?

Нежен пилинг за тялото от природата

Химически пилинг. Подробна информация

Пилинг с мед и лимонова маска за перфектна кожа

Разкрасяване у дома: Освежаваща и подмладяваща пилинг-маска с кафе, мед и яйце

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign