7-те Етапа на любовната раздяла


"Най-горещата любов има най-студен край". Всички ще се съгласите с тази мисъл на Сократ, защото несъмнено колкото повече обичате, толкова повече боли от раздялата.
Психолозите смятат, че прекратяването на любовната връзка предизвиква същите емоции, както и всяка загуба, дори загубата на любим човек заради смърт. В такива моменти започва процесът на тъгуване, който може да преминава през няколко етапа като отричане, гняв, депресия....
Този, който е инициатор на раздялата, може да изпитва тези етапи толкова силно, както този, който е изоставен. По един или друг начин всеки от разделящите се усеща последиците от раздялата.
Някои ще изпитат следващите етапи по ред, други ще изпитат определени етапи по няколко пъти, а трети пък ще пропуснат някои от тях. Това много зависи от характера. Независимо в коя група сте, познаването на етапите след любовна раздяла ще Ви помогне да знаете какво да очаквате и да разберете, че тъгуването е нормален процес, който ще допринесе веднъж  завинаги да забравите своите бивши.

1.Етап "Шок"
Ще се чувствате така, сякаш Ви е блъснал влак и постоянно ще си повтаряте: "Какво се случи?". Не можете да повярвате, че Вашата връзка се разпада, объркани сте, не можете да спите. Този етап по-емоционално преживяват тези, които са били изоставени, в сравнение с тези, които са инициирали раздялата. Фазата на неверието и шока може да продължи от няколко часа до няколко месеца, в зависимост от това до колко сте успели да предугадите края на връзката.

2.Етап "Бягство от реалността"
Мисълта, която Ви минава: "Не, това не може да се случва на мен. Нашата връзка е толкова силна". На този етап Вие всъщност отказвате да видите реалността и си мислите, че ако не я приемете, това ще означава, че раздялата не се е случила. С часове или дни може да живеете с мисълта: "Това е само период, не се разбрахме както трябва, той/тя със сигурност ще се върне". Възможно е все още да не кажете на своите приятели, че сте скъсали, защото не вярвате, че раздялата е факт. Ако Вие сте инициатор на раздялата, но всъщност не възнамерявате да се разделите окончателно, то вероятно ще помислите "Той ме обича, със сигурност ще направи всичко възможно да се съберем отново". Ако сте на този етап, най-доброто нещо, което може да направите е да не лъжете себе си и да видите реалността. Докато сте на този етап най-вероятно ще пожелаете да се свържете с него по телефона, за да се уверите, че нещата все още стоят така или ще проверявате дали неговия статус във Facebook се е променил на single.

3.Етап "Гняв"
Вашата скръб преминава в гняв и дори в омраза. Постоянно мислите за самия момент на раздялата и причините, поради които той е решил да Ви каже "Сбогом" и Ви идва да изричате не съвсем прилични думи. През този етап е възможно да унищожите или изхвърлите неговите снимки или подаръци, да го обиждате, когато говорите с Вашите приятелки. Ако Вие сте сложили край на връзката, ще чувствате гняв, че не прави нищо, за да възстанови връзката Ви или може би гняв към самите себе си, че сте го обидили по такъв начин.

4.Етап "Самообвинения"
Започвате да мислите къде сте сгрешили, кое Ви поведение е провокирало раздялата. Вероятно ще започнете да си изброявате всички отрицателни черти, които притежавате и да се обвинявате, че сте виновни за раздялата. Ако Вие го напускате, ще започнете да се обвинявате, че сте му причинявали болка и страдание. Това чувство ще бъде особено силно, ако той се опитва да Ви спечели отново или да Ви накара да се успокоите.

5.Етап "Страх и депресия"
Раздялата несъмнено променя живота, с който се свикнали. Внезапно оставате сами. Започват да Ви ангажират мисли за това дали ще си намерите друг и Ви атакува страх, че винаги ще останете сами или страх, че никога няма да можете да бъдете щастливи, както сте били щастливи с него. През този етап ще спадне самочувствието Ви, ще се чувствате изключително тъжни и няма да имате желание за нищо.

6.Етап "Приемане"
Това е моментът, когато ще видите светлина в края на тунела. Усмихнете се, защото сте преминали най-трудната част от раздялата. На този етап вече сте приели, че раздялата е факт и сте наясно, че трябва да продължите напред. Вероятно вече ще имате силите да кажете на всички, че с Вашата връзка е приключено. Накрая ще си поемете дълбоко въздух и ще кажете "Всичко е наред".

7.Етап "Връщане към живота"
Малко по малко раните се затварят и вече почти не усещате болката. Сигурно сега ще успеете да промените статуса си във Facebook на single. Започвате отново да се срещате с други хора и усещате, че надеждата за по-добро бъдеще се връща при Вас.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign