Всичко за бирата

Пенливата напитка с тръпчив вкус е идеално средство за утоляване на жаждата, особено в горещините. Добрата новина е, че от нея не се пълнее, както се смяташе доскоро, и тя дори е полезна за здравето и красотата.

Какво съдържа

Енергийна стойност - в зависимост от това дали е светла или тъмна, в бирата има от 30 до 50 калории на 100 мл. По този показател тя е напълно съпоставима с плодовите сокове и безалкохолните напитки, включващи захар в състава си. Едно сравнение: кока-кола - 46 кал, портокалов сок - 43 кал.

Хмел - придава ѝ характерния горчив вкус и аромат. Успокоява нервната система, снема напрежението и дори намалява болките.

Малц - другата основна суровина за производство на бира, която се вари заедно с хмела. Снабдява организма с въглехидрати, белтъчини, минерали, ценни органични киселини и витамини.

Спирт - от 3 до 5 мл в 100 мл бира.

Вода - най-важният компонент, тъй като в 100 мл от напитката има 92 мл вода. Колкото по-мека е тя, толкова по-качествена е бирата.

Витамини - най-много са тези от група В, има и РР (ниацин) и Н (биотин), действащи благотворно на нервната система. Доказано е, че литър бира покрива 35% от дневните нужди на организма  от витамин В6, 20% - от В2 и 65% от ниацина, за който се знае, че разгражда захарите и мастните киселини. В бирата присъстват и витамини А, D, E,  като общото им количество в един литър достига 210 мг. Ето защо тя е включена дори в менюто на полярните изследователи, макар в Арктика и Антарктида да не е особено горещо.

Минерални вещества - повече от 30 вида. В литър бира се съдържа почти половината дневна доза магнезий и фосфор. Натрият и калцият обаче са малко, може би затова с напитката често се хапва нещо соленичко. Минералите и микроелементите влияят благотворно върху нервната система и мускулатурата, подпомагат дейността на ензимите и отделянето на хормони. Желязото и медта участват в производството на кръв, магнезият укрепва сърдечния мускул, флуорът предпазва от кариеси, манганът подпомага усвояването на витамините от група В. Светлата бира съдържа и фосфорна киселина, необходима за доброто състояние на клетъчните тъкани.

Неоспорими факти

Научно е доказано, че бирата:

* е полезна при бъбречно-каменна болест
* помага при недостиг на витамини
* намалява риска от исхемична болест на сърцето
* лекува стомашни проблеми
* съдържа голямо количество антиоксиданти, унищожаващи свободните радикали, които състаряват организма
* предотвратява появата на катаракта (перде). За най-"лечебни" се смятат тъмните видове.

Лошите комбинации

Бира + кафе

Твърдението, че чаша силно кафе би Ви помогнала да преодолеете бързо опияняващия ефект на изпитата бира, не е вярно. Наистина кафето ще Ви ободри, но преди да изтрезнеете, ще мине доста време.

Бира + цигара

Вредно съчетание с краен резултат главоболие. За да изпитате истинско удоволствие, не пушете, защото цигареният дим съсипва вкуса и аромата на напитката.

Бира + вино

Не ги смесвайте - ще се напиете за нула време, а после ще Ви мъчи тежък махмурлук.

Бира + някакво лекарство

Колкото и да е слаба, бирата все пак е алкохолна напитка, което означава, че спиртът в нея може да възпрепятства усвояването на някоя от съставките на медикамента.

"Лекарство" на 9000 години

* В древен Вавилон с бира са лекували холерата.
* В Шумер пък я използвали срещу зъбобол.
* В Египет тя била предпочитано средство за подобряване на храносмилането.
* Древните гърци и римляните се спасявали с бира от простудата.
* Викингите я смятали за изпитано средство срещу скорбут.
* През 16 век германските аптекари съветвали жените да мажат лицето и гърдите си с кехлибарената напитка, за да стане кожата им по-нежна.

В помощ на красотата

Бирата е идеално средство за укрепване на косата. За целта след измиване я изплаквайте щедро с нея - съдържащият се в напитката хмел я прави лъскава и ѝ придава обем, а протеините и витамините от група В нормализират дейността на мастните жлези в скалпа.
Бирената мая пък се отразява чудесно върху кожата на лицето - тя почиства порите, премахва пъпките, освежава тена.

Дебелее ли се от бира?

Последните научни изследвания веднъж завинаги развенчават мита за "биреното коремче" - консумирана с мярка, напитката не води до напълняване, нещо повече, способства за изхвърлянето от организма на сол и токсини. Истината е, че тя събужда апетита и така се стига до консумацията на големи количества калорични храни, превръщащи се директно в тлъстини.

Важно!

Бирата е прекрасно допълнение към нископротеиновата диета. Щом не ядете месо, разнообразете менюто си с чаша-две от нея.

7 златни правила

1. Бирата не се пие направо от бутилката или от кутията. Светлото пиво се сервира в чаши с формата на лале или във високи бокали, стесняващи се към върха, тъмното - предимно в халби. Съдовете трябва да са чисти, в противен случай пяната спада веднага и напитката губи вкуса си.

2. Бирата не се смесва с други алкохолни напитки.

3. Преди да я налеете, изплакнете чашата със студена вода, за да я охладите до температурата на напитката. Начинът на наливане е много важен - дръжте бутилката под ъгъл спрямо чашата.

4. Не я преливайте от един съд в друг, защото кислородът я окислява много бързо и разваля вкуса ѝ.

5. За да усетите изцяло удоволствието от бирата, отпивайте на едри глътки, в никакъв случай на екс.

6. Напитката е най-приятна, когато е изстудена до 6-9 градуса. При по-ниска температура вкусът ѝ се усеща трудно, при по-висока - бързо се утаява. Затова я сервирайте направо от хладилника, но не се изкушавайте да я сложите във фризера.

7. Бирата се съхранява на тъмно и хладно място не повече от 6 седмици. Ярката светлина разваля вкуса ѝ, именно затова тя се предлага в зелени или кафяви бутилки.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign