Фантастичният, многопластов свят на Jacek Yerka

Впечатляващите произведения на Jacek Yerka са създадени посредством техниката Giclee - висококачествен печат върху специална хартия. Мастилата, използвани за отпечатването са с голяма устойчивост срещу избледняване.

"Роден съм в Торун (град в Северна Полша) през 1952 година. Моите родители са били студенти в местната Академия по изящни изкуства. Може би това се е отразило и на избора ми с какво да се занимавам в живота. Най-ранните ми спомени ме отнасят към специфичната миризма на бои, мастила, хартия, гуми и четки.
В моето артистично семейство, баща ми беше този, който катализираше идеите, а майка ми ги реализираше повече от перфектно. За щастие съм наследил техните таланти, поне по отношение на изкуството.
Като свръхактивно дете, аз имах някои социални проблеми в отношенията си с връстниците. Мразех да играя отвън. Обичах да седя някъде с молив в ръка и да изобразявам това, което се случваше във фантазията ми - моята собствена, тайна и различна 'реалност'.
Не рисувам през цялото време, но обичам да скицирам и скулптурирам. Пръстите ми винаги са били изподрани и нарязани, заради малкото ножче, което нося със себе си и използвам за подостряне на моливите си.
Изкуството е моето бягство от сивотата и понякога ужасяващата действителност.
Най-големите ми източници на вдъхновение винаги са били (вярвам и ще бъдат) спомените от моето детство - приказни места, чувства, емоции, аромати и образи от 50-те години на миналия век. Точно тях изобразявам и в произведенията си... пречупени през призмата на моята фантазия разбира се... "

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign