Градините на замъка Алкасар

Древният мавритански замък Алкасар е истинското чудо на Севиля.

Той е основан през Х век от кордобския емир Абдерахман III. Следващите монарси са оставили своя отпечатък в Алкасар. Планировката на зданието е типична за мавританските дворцови комплекси: много от помещенията са разположени около вътрешния двор (патио). По-късно в тях са пребивавали членове на Светатата Инквизиция.

Но душата на Алкасар са останали неговите градини, където растенията и водата сякаш танцуват прекрасен, неспиращ валс...

Градините заемат 4/5 от територията на двореца. Тази голяма площ е разделена на няколко отделни градини, като всяка от тях има свое собствено име.

Градините са създадени по времето на Карл V. Впечатлява огромното разнообразие от растения. Тук можете да видите палми, кипариси, портокалови и лимонови дръвчета. Всички те са заобиколени от изящни каменни фонтани и големи езера. Първоначално водата в тези водоеми е постъпвала от акведукта в Сиера Морена. По-голямата част от езерата са създадени през XIX век.

Градините на Меркурий (Jardines de Mercurio) имат голямо езеро, в средата на което се извисява статуя на "забързания" бог. Тези градини се намират по-високо от останалите.

Градината на танца, също известна и като Градината на девите, представлява правоъгълно пространство, разделено на три части. В най-ниската му част се намира фонтан от XV век, украсен с изящна керамика.


 В центъра на градината на Троя източникът на вода е във формата на чаша от Х век.

В градината на цветята  (Jardin de las Flores) има прекрасен басейн, а в Градините на принца може да видим фонтан на Нептун.

Да се разходим:

Можете да продължите разходката ТУК :)

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign