Цветята събуждат желанието за романтика при жените


Подареният букет цветя от години насам се счита за ефективен начин за спечелването на женското сърце. Сега учените откриха, че наистина цветята имат "романтичен" ефект върху жените. Изследователите твърдят, че жените считат един мъж за по-привлекателен и са значително по-склонни да излязат с него, ако той ги сюрпризира с цветя.
Nicholas Guegen, психолог, който изучава науката за привлекателността казва, че връзката между цветята и романса е толкова силна, че дори ако мъжът не е купил собственоръчно цвета, е достатъчно в стаята, където се намира жената да има такива, за да се разнежи нейното сърце. Неговият извод се базира на статистиките от няколко изследвания. В единият експеримент на 46 студенти е бил показан кратък филм, в който мъж говорел за себе си. Половината от студентките били в помещение, в което имало вази с цвета, а другата половина - в идентична стая, но без цветя. Студентките, които са били в стаята с цветята, оценили мъжа като по-привлекателен и били благосклонни да излязат с него.
Същият експеримент бил повторен със 122 жени на възраст от 18 до 20 години, които нямали интимна връзка. След като им било излъчвано видеото, те трябвало да отидат в друга стая, където им било казано да ичакат. В тази стая присъствал мъж, който всъщност бил актьор, но на всички жени казвал, че участва в изследването. След няколкоминутен разговор за експеримента, той със същите думи ги питал дали искат да излязат с него. И този експеримент показал, че жените са по-склонни да излязат с мъжа, ако в стаята има цветя.
Изследователите не могат да обяснят защо цветята разнежват женското сърце. Те считат, че в мозъка се образуват определени асоциации (цветя-романтика), които влияят върху начина, по който се държим.
Професор Ричард Вайсман има и друго обяснение. "Цветята изглеждат и миришат хубаво, затова те ни създават добро настроение. Ако някой е в добро настроение, вероятно е той да бъде креативен, дружелюбен, щедър и да вижда и другите като привлекателни" - обяснява ученият.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign