Кайсията: Полезна информация и рецепти


Тя идва от далечен Китай, но вирее навсякъде, където климатът е умерен или субтропичен. Чудесните й плодове се консумират по всякакви начини: в свеж вид, сушени или консервирани, на сокове, компоти, сладка, конфитюри и мармалади.

Химически състав

Кайсията има високо съдържание на захари (от 4 до 20%), основно захароза, която надминава количеството на глюкозата и фруктозата. Поради това калоричната стойност на кайсията е по-голяма, отколкото на останалите костилкови плодове. Тя е богата на калий, витамин С и бетакаротин (до 10 мг в 100 г). Съдържа още 0,4 - 1,3% пектин, нишесте, дъбилни вещества, минерални соли - калий на първо място, натрий, мед, магнезий, фосфор и желязо, а също така и витамин Р.
В кайсиевите ядки има 28% белтъчини и до 58% мазнини. В зависимост от сорта ядките са сладки и горчиви. В горчивите се съдържа силно отровното вещество амигдалин, поради което не трябва да се ядат. Сушените кайсии са с по-високо съдържание на витамини и минерали на единица маса, но са леко слабителни, ако се прекали с количеството им.

Лечебни свойства


Високото съдържание на калиеви соли, особено в сушените кайсии улеснява отделянето на водата от тъканите, заедно с урината и осигурява нормална дейност на бъбреците, телесната мускулатура и сърдечния мускул.
Благодарение на медта, която играе важна роля при кръвообразуването и тъканното дишане, кайсията се препоръчва за възстановяване на хемоглобина в кръвта, срещу анемии, както и при лечението на сърдечно-съдови заболявания.
В плода на кайсията се съдържат антиоксиданти, които забавят процесите на стареене, и антиканцерогени, които предпазват от рак. Кайсиите стимулират сърдечната дейност и укрепват сърдечния мускул.

Кога не се препоръчва

Може да бъде опасна за диабетиците поради високото си съдържание на захар.
Зелените и презрелите кайсии могат да предизвикат стомашно-чревни разстройства, затова трябва да се избягват.

Кайсията: За козметични цели

Наред с полезните си хранителни качества, кайсията има голяма приложение и в козметиката. От горчивите ядки се получава ароматично горчиво масло, което се използва в парфюмерията.
Ето какво можем да си приготвим у дома от плодовете на кайсията:

Маска за суха кожа

1 пасирана кайсия, 3 лъжици прясно мляко и малко зехтин се разбиват на каша. Ако консистенцията е много рядка, де добавя малко нишесте до получаването на гъста каша. Тази маска престоява на лицето около 20 минути, след което се отмива с хладка вода.

Маска за нормална кожа

Сокът от две кайсии се смесва с този на една краставица. Престоява в хладилник за половин час, след което се нанася върху лицето. Оставя се да подейства 20 минути и се отмива с хладка вода.

И още:

Тонизираща кайсиева маска за нормална и суха кожа

Любопитно!


Кайсията е лек при слънчево изгаряне
При силно слънчево изгаряне засегнатите места трябва да се наложат за 30 минути с кайсии, които предварително са избелени и разрязани. След това мястото се измива с хладка вода.

И накрая: Кулинарни изкушения с кайсии...

Сладко от кайсии


Сладкиш с кайсии (Рецепта в снимки)

Пандишпанов сладкиш с плодове

Запечени кайсии с козе сирене и бекон

Кайсии с пълнеж от сирене и орехиcomments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign