Любимите глезотийки на котето


Мърка, гушка се, гледа Ви с големите си очи... Вашето коте има своите предпочитания, когато иска да се поглези. Предлагаме Ви практични съвети, за да му доставите удоволствие.

1. Галене под брадичката
Котките обичат да ги почешете нежно не само там, но и на всички места, където сами не могат да достигнат: по гръбчето, по горната част на главата, по коремчето. Освен, че са недостъпни за тях, тези зони са и много чувствителни.

2. Сладката дрямка и пълната паничка
Трябва да приемете факта, че вашият домашен любимец си има свой биологичен режим - с много сън и много храна. Котката спи около 16 часа дневно и проверява съдържанието на купичката за храна по 18 пъти в денонощието. Затова идеалният режим за  нея е винаги свободният достъп до вкусната храна и сън на воля.

3. Скривалища
Котките са родени откриватели. за тях отворената врата на шкафа е предизвикателство, на което не могат да устоят. Вътре може да се крият мека постеля за лека дрямка или свити на топка чорапи за весела игра. Не по-малко интересни са незатворените чекмеджета, кашоните или големите картонени кутии, а защо да не провери и какво има върху гардероба?

4. Слънчевите бани
Котката е животно, чиято висша цел в живота е собственото удоволствие. Затова тя се възползва от всеки слънчев лъч, както за да се стопли, така и за да се зареди с енергия. Освен това UV лъчите стимулират производството на витамин D. Внимавайте, защото и котките могат да изгорят на слънце!

5. Зелените растения
Котката има нужда от тях, за да ѝ помогнат да предизвика повръщане. по този начин тя се отървава от топката косми, която се събира в корема ѝ след всяко почистване на козината с език. Ограничете достъпа ѝ до всички токсични за нея растения като фикус или филодендрон. Най-добре посадете обикновена трева, магданоз, градински чай или мащерка.

6. С четка по посока на косъма
Независимо дали са твърди или меки, четките стимулират нервните окончания на котката и я карат да се чувства, сякаш му управите тайландски масаж.

7. Суетнята навън
Сложете малка табуретка пред прозореца или освободете достатъчно място между саксиите на перваза. От там Вашето мъркащо съкровище ще може да наблюдава с интерес как минават колите по улицата, как дъждовните капки се стичат по стъклото на прозореца, как се полюшват клонките на дърветата.

8. Добрият маникюр
Колкото и да Ви е неприятно, котката Ви ще си остри ноктите и по канапето, и върху тапетите- Затова вместо да изпадате в истерия при поредната съсипана дамаска, направете му специален цилиндър, обвит с мокет, или облепете една ивица по продължение на стената, където котето може да се развихри.

И нещата, които котката мрази:
  • Да забравяме да почистим тоалетната ѝ. За отмъщение може да ни изцапа не само плочките в банята, но и килима или леглото.
  • Да ѝ сервираме съмнителна храна. Котките имат много добро обоняние и веднага ще усетят, ако им предложим развалена риба.
  • Да ръкомахаме, да правим резки движения около нея или да викаме.
  • Да променяме навиците ѝ. Всичко ново - от паничката за храна до ремонти или преместване в ново жилище, са неща, които карат котката да се чувства заплашена и неспокойна.
  • Да я галим в посока, обратна на косъма. Това наелектризира козината ѝ.
  • Да я гледаме право в очите. Най-често го приема като заплаха.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign