Картофите са полезни за здравето, стига да ги готвим както трябва


В никакъв случай не се лишавайте от тях, ако са в печено, задушено, варено състояние, и ги забравете (почти), когато са пържени или във вид на чипс! Този разумен съвет на диетолозите най-после ни освобождава от чувството за вина, което изпитваме, хапвайки си от вкусните и много полезни за здравето картофи.

Защо да ги ядем?

* Те са чудесен източник на физически и психически сили. Благодарение на намиращото се в тях нишесте - около 90%, зеленчуците ни зареждат с огромно количество енергия, дължащо се на бавните въглехидрати, за които е известно, че проникват в кръвта с по-малка скорост от тези в хляба например. В това отношение най-полезни за нас са печените с кората картофи, както и приготвените на пара.

* Противодействат на стреса

В зеленчуците, обичани от малки и големи, има и сравнително много магнезий, признат от медиците за една от най-ефикасните антистресови субстанции. Благотворното въздействие на микроелемента се засилва и заради наличието на витамини от група В, жизненонеобходими за доброто състояние на нервната система.

* Доставят ни ценни витамини

Особено полезни в случая са младите картофки, които съдържат завидно количество витамин С - 45 мг за 100 г (по този начин 200 г от тях покриват дневните нужди на индивид в разцвета на силите си). На всичко отгоре в съчетание с редовно консумирани пресни плодове и зеленчуци картофите ни гарантират и по-силна имунна защита.

Полезните комбинации

* Картофи + магданоз за тонус и жизненост.
И двата зеленчука съдържат много витамин С, а магданозът е богат и на бетакаротин, мощен антиоксидант, който липсва в кореноплодите.

* Картофи + праз срещу задържане на течности и подуване на стомаха.
Богати на калий с доказани диуретични свойства, те ни дават възможност да изхвърляме по-бързо течностите и токсините, особено ако ги хапваме във вид на супа, и то вечер.

* Картофи + пилешко преди изпити
Витамините В1 и В3, широко застъпени в двата участника във вкусната комбинация, стимулират паметта и пречат на резките промени в настроението - нещо много важно за всички, които се нуждаят от свръхконцентрация и спокойствие преди изпити. И най-изтънчените кулинари ще оценят издълбаните, напълнени с накълцано бяло пилешко месо, чесън, домати, лук и магданоз, картофи, запечени на фурна.

Какво не знаем за тях?

* Имат омекотяващо и регенериращо кожата въздействие. Щом ръцете Ви са загрубели, натъркайте ги с варени картофи и епидермисът им веднага ще стане по-нежен, а ако краката Ви са уморени, потопете ги във вода, в която са врели зеленчуците.

* Нишестето, съдържащо се в картофите, почиства идеално сребърните прибори. Достатъчно е да ги натъркате с мека кърпа, потопена във водата, в която сте ги сварили.

* За да не почерняват, след като сте ги обелили, накиснете картофите в студена вода, но не за
дълго, защото ще се втвърдят и ще започнат да губят витамините си.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign