"Помощ! Мъжът ми ме вбесява!"


Той е човекът, когото обичате и с когото живеете. Той е мъжът, който може да Ви разтопи с три думи и... да Ви ядоса само с една!
Ако и Вие, като милиони други жени, се чудите защо с времето партньорът или съпругът Ви се превръща в най-дразнещото същество на планетата, може би в тази статия ще намерите отговора...

Светът е пълен с хора, които Ви ядосват - груби продавачки, глухи фризьори, нахални шофьори... И сякаш те не са достатъчни, но за капак пък любимият Ви също има куп навици, които Ви вдигат кръвното. Според изследване на Джо Палка и Флора Лихтман, автори на книгата Annoying: The Science of What Bugs Us (Досадно: Науката за това, което ни дразни), много хора в дълга връзка са склонни да посочат партньора си като "най-дразнещия човек, когото познават". Но как се стига от "Толкова е сладък и има страшно симпатични малки странности!" до "Няма човек под слънцето с по-вбесяващи привички!" ? Експертите обясняват:

Пресищането

Именно нещата, които са Ви се стрували привлекателни у партньора в началото на връзката, с времето започват да Ви се виждат дразнещи. Ако отначало Ви е харесвало, че той е сдържан и хладнокръвен, ще започнете да се оплаквате, че не умее да споделя чувства. Ако Ви е впечатлявала кариерата му, ще започнете да го смятате за работохолик. Колкото по-често партньорът Ви проявява дадено качество, толкова по-досадно ще Ви се струва то. Психолозите измислиха име на това състояние - "хедонистично преобръщане с обратен знак". Механизмът на хедонистичното преобръщане е уникален за човека - той ни позволява да преобразуваме повтарящи се негативни усещания, като например лютенето на чушката, в удоволствие. Този процес обаче може да протече и наопаки - например партньорът Ви сигурно се радва, че полагате педантични грижи за външния си вид, но след време  е възможно да започне да възприема усилията Ви като прекалена суета. Ако в началото на връзката Вие сте харесвали кроткия и безконфликтен темперамент на приятеля си, в един момент можете да го изтълкувате като мекушавост. Много жени първоначално са очаровани от грижовния маниер на новите си ухажори, но след години съжителство започват да смятат, че загрижеността всъщност е претекст за налагането на тотален контрол.

Повторението

Ежедневното ни поведение е изпъстрено с малки лични особености, за които не си даваме сметка. Те обаче "избождат" очите на хората, с които делим дома и живота си. Психолозите са установили, че именно дребните, но чести случки, като например оставянето на косми по мивката, се натрупват в паметта на партньорите и засенчват много по-важни и хубави блага във връзката, като честността, нежността и прочие.
Правилата се определят от т.нар. теория на равенството - ако смятате, че във връзката Ви има равнопоставеност, ще сте склонни да се дразните по-малко от досадните навици на мъжа до Вас. Ако обаче имате усещането, че винаги Вие правите всички компромиси, с времето желанието Ви да мърморите по дребни поводи ще расте. Семейните консултанти ще Ви кажат, че огромното раздразнение, което изпитвате, когато партньорът Ви отново си забрави чорапите на пода, се фокусира именно върху тази дребна случка, защото не сте готови да се изправите пред истинските причини за неудовлетворението си от връзката.

Идеите за любовта

По-точно грешните идеи за любовта... Много момичета порастват с убеждението, че желанията им са закон и ако един мъж ги обича, той трябва да се вмести в шаблона на г-н Идеален. Те започват връзките си с това очакване и остават много разочаровани, когато партньорите им не се променят напълно, за да им угодят. Списъкът от дразнещите качества на избраниците им става все по-дълъг, при това не защото мъжете действително са безподобни мърлячи, а защото представата на тези момичета за щастлива връзка е нереална и инфантилна. Често биват ядосвани от партньорите си и тъй наречените "спасителки". Те методично се обвързват с "лоши момчета", защото смятат, че със силата на любовта си ще ги променят към по-добро. Тъй като обаче любовта не е прах за пране и не може да превърне една личност в белоснежен и приятно ароматизиран чаршаф, усилията им рядко са успешни. Неудовлетворението се трупа, но силното чувство за мисия кара тези жени да посвещават години в опити да облагородят даден партньор, докато накрая нямат избор и остават с него, вечно прибиращи мръсните чорапи от пода (в най-добрия случай...).
...И така... ако забелязвате, че всеки път се опитвате да трансформирате новото си гадже в "желания модел", или пък се залавяте да го посвещавате в "правата вяра", бъдете предупредени - ще имате изобилни поводи за мърморене...

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign