Романтичната красота на езерото Комо

 Езерото Комо, в чиито прозрачни спокойни води, сякаш естествено огледало, се отразяват невероятни пейзажи, съчетаващи в себе си строгостта на Севера с буйната, експанзивна средиземноморска растителност, от древни времена е считано за ексклузивно място за отдих от знатните ломбардийци. То привлича вниманието с мекия, стабилен климат, природните си красоти и неуловимата атмосфера на безметежност.

В падината между варовиковите хълмове в района Бернина се намира езерото Комо. То се простира на 51  км северно от Милано, близо до границата с Швейцария. Алпите го заслоняват от коварните северни ветрове и именно поради тази причина температурата край езерото не спада под 24 градуса по Целзий. Дълбочината на водите му достига 420 метра.
Тук Вие можете да се отдадете на всякакви видове воден спорт, а така също на скално катерене и конна езда. От южната страна на езерото са разположени два удивително красиви града - Комо и Лечо.

Езерото Комо се слави със своите средновековни селища, замъци и кули. Тук се намира и старинен форт, построен през далечната 1169 г., музей, съхраняващ ценни скулптури, прекрасна катедрала от времето на Ренесанса.
През 16 в. на бреговете на Комо са били построени уникално красиви вили, опасващи сините води подобно скъпоценни перли.

Сложната архитектура, наситеният колорит на вилите, удивителните градини с редки, екзотични растения, атмосферата на изисканост, са дарили с наслада и вдъхновение много велики наши предшественици като Гьоте, Чайковски, Стендал, Хайне, дьо Мюсе, Лонгфелоу...

Комо е най-дълбокото езеро в Италия (до 410 м дълбочина)  и третото по големина. Необичайната му форма - във вид на обърната буква У - се е образувала по времето на ледниковия период от вливането на река Ада. Поетичните италианци, виждайки в този каприз на природата поредното потвърждение за романтизма на земята си, именуват два залива на езерото - Венера и Диана.

Основните архитектурни забележителности край езерото са парк вила Д'Есте, разположена на самия бряг, вила Дел Балбаянело, остров Комачина със старинния си форт, вила Карлота, построена през 1747 г. и обградена с великолепен парк от редки растения. Вилата е била сватбеният подарък на саксонския княз за пруската принцеса.

До езерото може да се стигне за около 30 минути, ако пътувате от Милано с влак.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign