Лицето - огледало на вътрешния ни свят

"На двадесет години лицето Ви е такова, с каквото Ви е дарила природата, а как ще изглежда то на петдесет, зависи от Вас."

Коко Шанел


Събуждате се през една мрачна утрин и поглеждате през прозореца - няма слънце и скоро не се очаква да се появи... Студено е, мокро е, а Вас страшно много Ви мързи да се измъкнете от топлите "прегръдки" на леглото, но знаете, че трябва, тъй като сте на работа... Влизате в банята и от огледалото Ви гледа една полусънена, подтисната и начумерена жена... изражението ѝ е нещастно, а устните ѝ са леко присвити... Не се изненадвайте, това сте Вие и ако през следващите десетина години сценката редовно се повтаря, то ще трябва да свикнете с тази "красива" гримаса, защото е доказано, че вътрешният ни мир се отразява върху лицата ни.

Леонардо да Винчи първи е започнал да изучава връзката между изражението на лицето и повтарящите се мимики. В своите изследвания в областта на физиогномиката, той е отделял специално внимание на възрастните хора, тъй като техните бръчки и измененията в чертите на лицата им разказват за това какво са преживели, за страданията и емоциите им.

Човешкото лице има около 60 мускула, което обяснява защо нашата мимика е толкова разнообразна. Можем да разчетем удивлението на събеседника си по широко отворените му очи или по начина, по който е повдигнал едната си вежда например.

След преминаването на 30-те, тези, които често са намръщени, забелязват две вертикални бръчки между веждите си, а тези, които често са присвивали от недоволство устните си, имат цяла "хармоника" от бръчки над горната си устна.
Вечно унилите хора са с ярко изразени увиснали ъгълчета на устните и дори, когато се усмихват пак изглеждат тъжни.

Затова правилната вътрешна нагласа е изключително важна - ако започвате утринта си с усмивка само ще спечелите, тъй като тя ще "зададе тон" на настроението Ви през целия ден, задвижвайки механизма на приятните емоции и положителното мислене.

Ако това да се усмихвате Ви се превърне в навик, то ще формирате мускулна "рамка" на лицето си и емоцията на доброжелателност ще се "закрепи" върху него. Добрите чувства, които внасяме в света, винаги срещат отклик у сърцата на околните и нашето общуване дори с непознати хора става много леко и приятно.

Що се отнася до бръчиците около очите, образували се от смях, то не ги преживявайте толкова тежко (между другото китайците ги наричат "опашката на златната рибка"), тъй като този, който ще ги забележи е наясно, че подобни линиийки са типични за веселите и добродушни хора.

Ето защо - усмихвайте се! Усмихвайте се дори да не Ви е съвсем леко на душата, защото след усмивката идва и доброто настроение. Проверено!

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign