Най-мръсните неща, които можете да докоснете днес

Неизмити плодове и зеленчуци

Сигурни сме, че няма как да не се изкушите да похапнете от току-що купените ароматни портокали или да си отхапете веднага от сочната червена ябълка веднага след като сте я платили. Не го правете! Особено, ако сте ги купили от открита сергия на пазара или от улицата. От неизмити плодове и зеленчуци можете да се заразите с бактериална дизентерия. Това може да стане и от носител на инфекцията, който ги е пипал с неизмити ръце. За да останат плодовете и зеленчуците свежи, повечето търговци ги пръскат с пулверизатор с вода. Водата пък е благоприятна среда за развитието на всякакви микроорганизми. Добавете към това полепналата прах и опипването от останалите клиенти, и вече трябва да сте убедени, че опасността дебне върху цветната сергия. За най-сигурно накиснете купените плодове и зеленчуци за няколко минути във вода, в която сте сипали малко оцет. Той е естествен дезинфектант.

Контейнерът с течен сапун в тоалетната


Обикновено го използваме точно след като сме пипнали някои от най-мръсните неща в тоалетната - дръжката на вратата, тоалетната чиния, бутона за пускане на вода... Което пък означава, че по ръцете ни има премного "приятни" неща. Това превръща контейнера с течен сапун в едно от най-мръсните неща в деня Ви. Затова се уверете, че много добре сте измили ръцете си, след като сте капнали сапун - поне 20-на секунди. След това използвайте хартиена кърпа, с която да се избършете и да си отворите вратата.

Копчетата на асансьора
Колко хора са кихнали в шепата, излезли са от тоалетната, без да си измият ръцете, и след това са извикали асансьора? Нямаме точни данни, но със сигурност не са малко. Най-лесният начин да се предпазите от микробите по бутоните е да използвате твърд предмет (ключовете си например), за да ги натиснете. Ако сте тръгнали да обядвате, задължително дезинфекцирайте ръцете си след излизането от асансьора. Можете да използвате антибактериални кърпички или гел, които се продават почти навсякъде.

Щандът за козметика


Едва ли се учудвате - та Вие самата винаги се изкушавате да пробвате някой нов цвят сенки или червило, когато минавате покрай рафтовете с тестери. Колко е здравословно това обаче? Близо 75% от тестерите са заразени със стрептококи, стафилококи и е.коли. Вероятността от инфекция е малка, но не е за пренебрегване. Затова най-добре изпробвайте козметиката върху ръката си. Пудрата, фон дьо тена и ружа гледайте да тествате  възможно най-далеч от устата и очите си.

Клавиатурата на банкомата

Тя е истински рай за микроби и бактерии, но Вие вероятно сте се досетили за това. Тъй като няма как да ограничите използването ѝ, опитайте следния трик - ползвайте по-малко активната си ръка (ако пишете с дясната, използвайте лявата, и обратното), за да наберете ПИН кода и останалата информация. Същото важи и за моментите, когато ползвате автоматични устройства за продажба на билети, напитки или информационни киоски. При първа възможност след това... да, измийте си ръцете.

Гъбата за миене на съдове

Ето това е истински развъдник за бактерии, благодарение на порестата си структура и това, че е почти постоянно влажна. Гъбата в кухнята съдържа средно 7,2 милиарда бактерии! За да се избавите от тях, оставяйте я да изсъхва добре след всяко миене, пускайте я заедно с останалите мръсни съдове в миялната машина и я сменяйте често.

Пари


Има ли нужда да ги споменаваме изобщо?! № 1 по мръсотия са именно те!

Ръцете - нашият приятел!


Учените се шегуват, че миенето на ръцете е като секса - хората казват, че го правят по-често, отколкото е в действителност. Ние обаче Ви напомняме, че миенето на ръцете е изключително важно, особено през топлите сезони, за да не прихванете някоя бактерия, вирус или хепатит. Затова повтаряме - мийте си ръцете често!

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign