Нарцисизмът е опасен за здравето на мъжете

Всички познаваме поне един човек, който мисли, че е по-добър от останалите. Заблуждава се с измамно чувство на превъзходство в тежка форма и е личност, която с чиста съвест можем да поставим в категорията "Нарцис".
Освен че нарцисизмът действа отблъскващо за тези, които са в контакт със самовлюбените, той е вреден и за самия "нарцис", но... само ако въпросният е мъж.
Ново изследване твърди, че мъжете-нарциси имат високо ниво на кортизол (хормонът на стреса), което носи дълготрайни последици върху здравето, като промяна в нивото на кръвната захар, сърдечни проблеми и увеличаване на телесното тегло.

В рамките на изследване, публикувано в списание "PLoS One", изследователите са анкетирали 106 доброволци, за да оценят нивото на нарцисизма. Участниците трябвало да избират между твърдения като "Лесно ми е да манипулирам хората"; "Ако аз управлявам света, той ще е по-добро място за живеене" или "Мисълта да владея света ме плаши". На база отговорите на анкетираните, учените успели да подредят участниците като личности с добро ниво на нарцисизъм (подвластен нарцисизъм, който може да бъде използван за по-силно лидерство, стабилен авторитет и самочувствие) и личности с нездравословно ниво на нарцисизъм (нарцисизъм, който се фокусира върху експлоатация). По време на анкетата на всеки участник било направено изследване на нивото на кортизол в слюнката.
Резултатите показват, че мъжете с по-голямо ниво на нарцисизъм имат по-високо ниво кортизол. Такава тенденция не била наблюдавана при жените.
Високото ниво на кортизол при мъжете-нарциси означава, че те приемат като заплаха и най-обичайните задачи като попълване на анкета и затова постоянно са нащрек, за да чувстват, че имат контрол над нещата, които се случват.
С други думи, нарцистичното поведение поддържа непрекъснато тялото в стрес.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign