11 Въпроса, които е добре да зададете на майка си


"Крушата не пада по-далеч от дървото" - поговорката важи за много неща в живота, включително и за здравословното ни състояние, което до голяма степен наследяваме от своята майка. Това не означава, че непременно ще страдаме от болестите ѝ, но все пак няма да е зле да внимаваме. За всеки случай!
В някои семейства има огромен брой алергични, в други преобладават диабетиците, в трети - депресивните личности или тези с високо кръвно налягане. Дължи се на гените, някои от които неминуемо 'прескачат' от поколение на поколение. Положението се усложнява и от други фактори, например храненето, начина на живот, околната среда. На всичко отгоре близките роднини имат подобни навици - добри и лоши. Още една причина да подложим на подробен 'разпит' тази, която ни е дала живот и ни е възпитала.

1. Имала ли е проблем с килограмите?

* "Вината" на гените

Около 5% от сериозните случаи на затлъстяване се предават по наследство, твърдят ендокринолозите, убедени, че с малко повече воля на въпросната обреченост може да се противодейства, и то успешно.

* За какво да внимавате?

Първата Ви задача е да изчислите телесната си маса, което ще Ви помогне да разберете нуждаете ли се от сериозно вталяване. Търсеният резултат се получава лесно, достатъчно е да разделите теглото си на своя ръст, повдигнат на квадрат. Така например, ако сте висока 1,60 м и тежите 70 кг, това означава 70:(1,60 х 1,60) = 23, 44. Ако цифрата надскочи 30, става въпрос за тежка форма на затлъстяване. Преди обаче да предприемете каквото и да било, проверете състоянието на щитовидната си жлеза, защото проблемът, тоест забавената обмяна на веществата, може да се дължи на нея.


* Предпазните мерки

Дори семейството Ви да е пълно с дебеланковци, не се притеснявайте - ще си останете стройна, стига да спазвате разумен хранителен и двигателен режим. А качите ли повече от килограм, веднага минавайте на плодово-зеленчукова диета два пъти седмично.

2. Какво е нивото на кръвната ѝ захар?

* "Вината" на гените

Ако майка Ви страда от инсулинозависим диабет, рискът той да се прояви и при Вас през зрялата Ви възраст нараства три пъти. При положение, че и баща Ви е жертва на тази коварна болест, опасността става девет пъти по-голяма. Доста обезпокоителна е и една друга лекарска констатация, според която при деца, родени с тегло под 2,5 кг, диабетът се проявява три пъти по-често, отколкото при останалите.

* За какво да внимавате?

Най-опасен е скритият диабет, който с години не дава знак за себе си, но в същото време съсипва такива важни органи като бъбреците, очите и сърцето. Ще бъдете спокойни, ако поне веднъж на 12 месеца изследвате кръвната си захар и показвате резултатите на своя личен лекар.

* Предпазните мерки

Като начало предразположените към диабет трябва да стопят от 5 до 7% от теглото си, да консумират повече плодове и зеленчуци, да ядат по-често риба, да ограничат мазнините с животински произход и да се пазят от скритите в готовите храни и ястията със сос мазнини. Те се нуждаят и от движение - минимум 30 минути пеша дневно. Следват ли тези разумни съвети, заплашените от захарна болест ще намалят два пъти риска да я развият.

3. Какво е състоянието на артериите ѝ?

* "Вината" на гените

Високото ниво на холестерола в кръвта, хипертонията, диабетът, пристрастеността към цигарите, затлъстяването и липсата на двигателна активност създават благоприятни условия за образуване на мастни отлагания, които с течение на времето запушват артериите. Рискът за следващите поколения е реален, но много по-важен се оказва начинът на живот, тъй като всички тези проблеми са резултат от лошите навици, усвоени в детството.

* За какво да внимавате?

В случай на семейно предразположение изследвайте нивото на холестерола си на всеки три години и даже по-често, ако се предпазвате от забременяване посредством орални контрацептиви. Колкото до кръвното налягане и нивото на захарта Ви, проверявайте ги веднъж годишно.

* Предпазните мерки

Една трета от холестерола в организма се внася в него чрез храната. Затова, ограничим ли мазнините, артериите ни ще се изчистят и ще запазят диаметъра си в нормални граници. Налага се да сведем до минимум и продуктите, в които има много холестерол - яйца, масло, дреболии, колбаси. Както и да скрием завинаги от себе си чипса и сладкишите с много сметана.

4. Здраво ли е сърцето ѝ?

* "Вината" на гените

При положение, че единият от Вашите родители е имал проблеми със сърцето, преди да навърши 50 години, Вие сте заплашени от два до пет пъти повече от възможността да получите инсулт или инфаркт.

* За какво да внимавате?

За теглото, кръвното си налягане, нивото на захарта и холестерола.

* Предпазните мерки

Най-важно от всичко е веднага да спрете цигарите. Според изследване, проведено от Френския национален институт по проблемите на здравето, една година по-късно кръвта на всяка бивша пушачка се разрежда, вследствие на което рискът да бъде поразена от инфаркт намалява цели два пъти. След 10 години пък сърцето ѝ ще се "държи" така, сякаш неговата притежателка изобщо не е слагала цигара в устата си.

5. Има ли случаи на рак (на гърдите или яйчниците) в семейството Ви?

* "Вината" на гените

Всяка девета жена по света страда от рак на гърдите, като почти 10% от случаите се дължат на наследствеността. Въпреки това, ако Вашата майка или сестра е била поразена от заболяването, преди да навърши 55 години, вероятността то да Ви споходи става голяма. Наскоро онколозите са направили още едно откритие - при дамите, родени с тегло над 4 кг, рискът да развият рак преди настъпването на менопаузата нараства три пъти. Що се отнася до рака на яйчниците, той се проявява най-често между 55 и 65 години. Опасността се увеличава, ако жената е стерилна и намалява, щом тя е била на орална контрацепция повече от 10 години.

* За какво да внимавате?

Установите ли, че сте в рисковата група, ходете всяка година на мамографски и гинекологичен преглед.

* Предпазните мерки

Нито за миг не трябва да забравяте, че цигарите, прекаляването с алкохол и заседналият начин на живот са фактори, отключващи канцерогенните заболявания, затова променете навиците си, докато не е станало късно!

6. Здрава ли е костната ѝ система?

* "Вината" на гените

Ако вярваме на учените, жените от семейства, в които менопаузата настъпва рано - преди 45 години, и тези, които са страдали от недостиг на калций през тийнейджърската си възраст, са сериозно заплашени от остеопороза, тоест от разрушаване на костната им маса. Артрозата, представляваща изхабяване на хрущялите в коленете, пръстите, лактите и т.н., също зависи от наследствеността. Колкото до ревматоидния полиартрит, специфична форма на ревматизма, той засяга предимно жени, чиито майки и баби са били негови жертви.

* За какво да внимавате?

Според статистическите проучвания 40% от представителките на нежния пол, които сега са на 50 години, ще си счупят нещо с напредването на възрастта. Добрата новина е, че всички могат да проверят лесно и бързо състоянието на костната си маса посредством денситометрията и да реагират в съответствие с резултата.

* Предпазните мерки

Ако положението е сериозно, налага се намесата на специалист. Във всички случаи обаче навършилите 35 години трябва да наблягат на продуктите, съдържащи калций - риба, сирене, обезмаслено мляко, да ядат много плодове и зеленчуци, да прекарват повече време на слънце (разбира се, след като се намажат с крем или мляко, защитаващи от ултравиолетовите лъчи). Работата е там, че слънцето помага на тялото да произведе витамин D, който пък допринася за усвояването на калция и за задържането му в организма.

7. Има ли много бенки?


* "Вината" на гените

Всеизвестно е, че светлите хора с руси или рижи коси и доста бенки по тялото рискуват много повече от другите да развият рак на кожата.

* За какво да внимавате?

Откриете ли някаква новопоявила се бенка или пък такава, чиито размери се променят бързо, има странна форма и необичаен цвят, веднага се консултирайте  с дерматолог.

* Предпазните мерки

Пазете се от прекомерно излагане на слънце, особено в по-младите си и безгрижни години, когато човек изразходва лесно т.нар. слънчев капитал. Когато сте на плажа, нанасяйте слънцезащитен крем с висок фактор на всеки два часа и след всяко къпане.

8. Страда ли от някакви алергии?

* "Вината" на гените

Ако и бащата, и майката са алергични, вероятността това да сполети децата в семейството е 50%. Ранното влизане в контакт с алергени усложнява положението, затова рисковите групи трябва да са постоянно нащрек. Постарайте се да узнаете кога майка Ви е добавила някаква друга храна към млякото, което Ви е  давала като бебе, имало ли е котка в дома Ви, много ли са били растенията в него.

* За какво да внимавате?

Когато не се овладеят навреме, алергиите и най-вече сенната хрема могат да се изродят в патологични заболявания - астма например. Затова при най-малкото съмнение тичайте на лекар.

* Предпазните мерки

Естествено никой не живее под похлупак, но това не означава, че не можем да подобрим състоянието си, като проветряваме редовно своя дом, но само сутрин, когато има по-малко полени, откажем се от оглеждането на котки и от поставянето на мокет.

9. Създават ли ѝ проблем венците?

* "Вината" на гените

Идеалната хигиена на зъбите може да предотврати много проблеми, но не и някои генетично обусловени заболявания на венците. Още повече, че положението при жените се усложнява от промените в хормоналното ниво.

* За какво да внимавате?

Не се отнасяйте с пренебрежение дори към нищожното кървене от венците, докато миете зъбите си. Съществува напълно реален риск възпалението в тях да стане хронично, те да се свият и да оголят зъбите, които по-късно ще паднат.

* Предпазните мерки

Мийте зъбите си три пъти дневно и веднъж годишно ходете на зъболекар, който ще Ви почисти зъбния камък. Укрепвайте имунната си система.

10. Страда ли от чести главоболия?

* "Вината" на гените

25% от жените на нашата планета са дъщери на майки, оплакващи се от силни главоболия и мигрени.

* За какво да внимавате?

Не си мислете, че на болката в слепоочията или в някое друго място от черепната кутия не бива да се обръща кой знае какво внимание - сама ще отшуми. Те може да се дължи на сериозни проблеми с очите, зъбите, мозъка.

* Предпазните мерки

Всеки има своите отключващи главоболието фактори - сладолед, сирене, шоколад, алкохол, дълго гладуване, липса на достатъчно сън, безпокойство, съдоразширяващи лекарства. Успеете ли да ги идентифицирате, няма да Ви е трудно да ги избягвате.

11. Изпитва ли непреодолимо безпокойство?

* "Вината" на гените

Пребиваването в състояние на перманентно безпокойство при жените се дължи не толкова по наследствени, колкото на социални фактори, смятат психиатрите. Според тях вечно напрегнатите майки имат обезценяващо поведение спрямо дъщерите си, на които от най-крехка възраст заявяват "Няма да излезе  човек от теб!" или "За нищо не ставаш!". В резултат малките момиченца си създават лошо мнение за себе си и когато пораснат, не са в състояние да се борят със стреса. Колкото до депресията, тя не се смята за наследствено заболяване. Животът с майка, попаднала под властта ѝ обаче, надали е особено радостен, а и със сигурност оставя отпечатък върху съзнанието на децата.

* За какво да внимавате?

Заспивате трудно, събуждате се внезапно през нощта и не можете да затворите очи до сутринта, оплаквате се от болки в стомаха, смущения в апетита, ускорен пулс... Тези симптоми трябва да Ви подтикнат да се консултирате със специалист.

* Предпазните мерки

Жените, които се усещат прекалено уязвими и психически нестабилни, няма да се справят със състоянието си без помощта на добър психолог. Само той ще ги научи как да не обръщат чак толкова голямо внимание на стресиращите фактори в живота.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign