Коса с обем, блясък, жизненост - как да ги постигнем?


Имаме какви ли не изисквания към косата си, но дали правим всичко зависещо от нас, за да бъде тя по-красива и здрава? Няма да е зле да се вслушаме в компетентните препоръки на най-нашумелите фризьори в света, що се отнася до грижите, стилизиращите продукти, цвета и линията на подстригване, благодарение на които ще изглеждаме повече от добре.

Гладко, но с обем

Въпреки че къдриците и вълните са много романтични, жените, които държат на изтънчеността, остават верни на правата коса. Тя блести като огледало, привлича светлината и отива на лица с най-различна форма. Единственият ни проблем е как да я запазим достатъчно въздушна.

* Франк Прово: "Щом косъмът Ви е тънък, не бива да разчитате само на перфектната линия на подстригване и да пренебрегвате сушенето с четка и сешоар. Участието на топлината в създаването на обем е решаващо. Аз лично редувам топлата и студената струя на сешоара, за да фиксирам формата. След това всеки отделен кичур се увива около кръгла четка или термична ролка, докато изстине напълно. Често съветвам клиентките си, особено подстриганите къс, да слагат самозалепващи се ролки сутрин - достатъчни са само 3-4, поставени на темето и напръскани със стилизиращ спрей или лак. Ролките се държат на главата около половин час, през който и най-заетата жена може да закуси, да вземе душ (разбира се, с найлонова шапка върху косата) и даже да се гримира."

* Патрик Миланд: "Кичурите - това е моят секрет. Когато са в няколко цвята, те придават визуална плътност и динамика, създават илюзия за обем. Освен това правят мазната коса малко по-суха, което също не е за пренебрегване. Лично аз харесвам най-много преливащите се шоколадово-медено-руси кичури заради усещането за топлина и мекота, излъчващо се от тях."

* Жан-Люк Минети: "Препоръчвам на дамите с права и не особено гъста коса да използват само шампоани за обем, уплътняващи косъма. Смятам, че при нанасянето на балсама те трябва да наблягат най-вече на дължините и да слагат много малко или почти никак от него в корените, за да избегнат тяхното "залепване" за скалпа. Страшно важно е след приключване на миенето главата да се облее с голямо количество вода, по възможност хладка - люспите на косъма ще се затворят напълно и косата ще заблести."

Късо, но не и скучно


* Франк Авогадри: "Късата коса, оформена стъпаловидно или в класическо каре, само ще спечели  откъм естественост, ако се топира леко в корените, заглади се с четка и най-накрая няколко кичура се извадят с пръсти от общата маса и се разрошат. Щом косата е много суха, като стилизиращ продукт трябва да се използва вакса - тя има хидратиращ ефект и образува защитен филм върху косъма. Затоплете добре продукта в дланта си, за да втечните неговата консистенция, което ще Ви позволи да го нанесете по-лесно. При положение, че се стремите към по-небрежна прическа, разтрийте гел колкото лешник между пръстите си и намачкайте косата, започвайки от задната част на главата, където тя е в по-голямо количество."

Дълго, но не безформено


* Франк Прово: "Освен от умело подстригване дългите коси се нуждаят и от точния цвят - боята може да им придаде неповторим тонус, но може и да ги направи безжизнени, всичко зависи от умението на фризьора.
Струва ми се чрез през лятото особено ефектно стоят както изсветлените, така и контрастните кичури в падащата доста под нивото на раменете коса."

* Жан-Люк Минети: "Преди измиване косата трябва да се изчетка, и то основно, за да се отстранят от нея замърсяванията и остатъците от стилизиращи продукти. Тя не бива да се търка много енергично при разпенването на шампоана, защото ще се сплете, а колкото до краищата ѝ, които са най-изтощение, за предпочитане е вместо с балсам те да бъдат третирани с някаква експресна маска."

Боя - да, но "невидима"

* Кристоф Робен: "Жените се завръщат към цвета, с който са се родили, но с четвърт тон по-тъмен. Така косата добива подчертана релефност, тенът се освежава, а очите изпъкват. Боядисаната коса не бива да изглежда като каска, а възможно най-непринудено. От голямо значение е и как ще бъде поддържана след процедурата. Необходимо е прилагането на специални балсами, както и на пигментиращи шампоани, които позволяват на цвета да се запази по-дълго и не отнемат от наситеността му."

С маска, но не каква да е

* Франк Прово: "Повечето експресни маски съдържат прекалено много силикон и не се грижат за косъма в дълбочина, още повече, че силиконът прониква постепенно в кератина и променя структурата му. В резултат боята и трайното къдрене не "хващат" така добре, както би трябвало. Моят съвет е "бързите" маски да се слагат най-много веднъж седмично, а през останалото време да се прилагат класическите."

* Александър дьо Пари: "Красивата коса и здравият скалп имат нужда от маски, съдържащи билки, етерични масла, житни и соеви протеини, екстракти от водорасли, които се грижат за кератина, известен като "цимента" на косъма. За да подействат обаче, те трябва да се държат на главата поне 10 минути, и то полиетиленово фолио - топлината позволява на активните съставки да проникват по-дълбоко и за по-кратко време. Така или иначе маските, поставени за минута-две, действат по-скоро като балсам.

* Патрик Миланд: "Добре измитата коса скърца под пръстите, затова главата трябва да се облива по-дълго време с вода след измиването ѝ с шампоан. После се подсушава леко и върху нея се нанася маската. Най-добър ефект се постига, когато главата се увие в затоплена хавлиена кърпа - достатъчно е тя да престои 2 минути в микровълновата Ви печка. Парата отваря люспите и гарантира, че активните съставки ще си свършат работата."

Къдрава, но не 'като овца'

* Жак Десанж: "Косата изглежда особено чувствена и неповторимо женствена, ако фризьорът я оформи така, че в нея да се редуват къдрави и прави кичури."

* Мадлен Кофано: "Притежателките на пищни къдрици трябва да мият косите си с наведена назад глава, след което да сресват, докато балсамът е още върху тях. Изплакнете, наведете глава надолу, намачкайте къдриците си с пръсти и ги изсушете със сешоар с дифузер."

* Патрик Миланд: "Сполучливото изсушаване с четка и сешоар зависи от няколко неща. На първо място от количеството на шампоана - с него не трябва да се прекалява. От значение е и видът на използваната четка. Ако косата е по-рядка, тя се обработва с кръгла четка, чийто диаметър зависи от дължината, ако пък е прекалено гъста, четката трябва да е плоска, за да не 'бухнат' корените. На финала прическата задължително се фиксира с лак, нанесен от разстояние 50 см от главата."

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign