За да отслабнете по-лесно, съобразете се с хормоните си


Разумната диета за отслабване налага да ядем повече риба, нетлъсто месо, обезмаслени млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци. От нас се иска да задоволяваме апетита си, ограничавайки мазнините и общото количество на погълнатите калории. Изглежда елементарно, но уви, нещата не стоят точно така, след като всеки, в зависимост от своя хормонален профил, усвоява по различен начин храната. Установим ли кои хормони управляват апетита ни, на нас ще ни стане несравнимо по-лесно да се вталим, когато имаме нужда, и да не напълняваме след това.

Тествайте се!

Решете и трите теста. Този, в който сте събрали най-много 'да', определя хормоналния Ви профил и съответстващата му диета. При положение, че имате еднакво количество положителни отговори в два теста, профилът Ви е смесен.


Тест № 1

1. Вие сте доста лакома.
2. Не страдате от липса на апетит.
3. Никога не се отказвате от десерта.
4. Обичате да ходите на ресторант.
5. Според Вас да се нахраниш добре означава в менюто Ви да присъстват ордьовър (салата), супа, основно ястие и десерт.
6. Не можете да устоите на шоколада.
7. Често преяждате на вечеря.
8. Цените добрата кухня.
9. Случва се да изпитате вълчи глад в края на сутринта и някъде към 17 часа.
10. Често си похапвате между отделните хранения.
11. Кръвното Ви налягане и кръвната Ви захар са леко повишени.
12. Напълнявате в горната част на тялото - талия, корем, гърди, ръце.
13. Враг сте на спорта и физическите натоварвания.

Тест № 2

1. Нямате кой знае какъв апетит.
2. Често прескачате някое хранене.
3. Не пиете много кафе.
4. Ако останете сама вкъщи, най-много да си направите сандвич.
5. Не обичате месо.
6. Ако огладнеете, залъгвате глада си със салати, не с нещо сладко.
7. Почти никога не преяждате.
8. Не обичате да готвите.
9. Мразите тлъстото.
10. Смятате, че се храните сравнително разумно.
11. Жертва сте на констипацията (запек).
12. Ханшът Ви е широк - когато напълнявате, излишните килограми се трупат там и на дупето Ви.
13. Не сте спортна натура, но Ви се случва да играете гимнастика или да тичате сутрин, за да се поддържате във форма.

Тест № 3

1. Направо се тъпчете, когато сте изнервена или уморена.
2. Не сте претенциозна към храната, ядете почти всичко.
3. Пиете много кафе - повече от 3 чаши дневно.
4. Предпочитате соленото пред сладкото, винаги подсолявате допълнително храната си.
5. Харесвате екзотичните и пикантни ястия.
6. Можете да изядете половин хляб, без да се усетите.
7. Храните се много бързо.
8. Ако имате спешна работа, задоволявате се само със сандвич.
9. Вечер винаги вземате аперитив.
10. Често страдате от разстройство, а коремът Ви се подува.
11. Жертва сте на хронично главоболие.
12. Теглото Ви постоянно варира.
13. Знаете, че спортът е полезен за Вас, но все не намирате време...

Най-много отговори 'да' в Тест № 1

Зависите от инсулина

Неслучайно го наричат 'хормона на захарта'. Отделя се от панкреаса, а когато този процес се наруши, Вие напълнявате. Понякога се стига и до развитие на диабет.

Диета за инсулиновия хормонален профил

Вашето поведение:
Постоянно дъвчите нещо и то е или сладко, или свръхкалорично. Имате завиден апетит и трудно устоявате на кулинарните изкушения.

Проблемът Ви:
Тъй като Вашият панкреас отделя големи количества инсулин, отслабвате с огромна мъка и рядко задържате постигнатия резултат. Мускулите Ви не изразходват докрай енергията, доставена им с храната, организмът Ви я трансформира в мазнини и ги трупа като тлъстини по тялото Ви.

Вашата цел:
Яжте само, когато сте на масата, и то нискокалорични, но засищащи храни.

Избягвайте:
Шоколада, сушените плодове, сладоледа, конфитюрите, подсладените газирани напитки, плодовите сокове, аперитивите, концентратите, тлъстото месо, необезмаслените млечни продукти, ястията със сос, пържените картофи, майонезата, десертните вина.

По въпроса за спорта:
Всеки ден ходете половин час пеша, 10 минути от който трябва да изминавате с много бърз темп.

Примерното Ви меню:

* Закуска:
чай или кафе без захар, 1 филийка пълнозърнест хляб + 5 г масло, 1 чаша обезмаслено кисело мляко, 1 плод.

* Обяд:
салата, подправена с лимонов сок, 125 г нетлъста риба или бяло пилешко месо, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша обезмаслено кисело мляко.

* Вечеря:
зеленчукова супа или салата, 125 г печено на скара нетлъсто месо, 1 филийка пълнозърнест хляб или 100 г варени картофи, 1 не много сладък плод.

Важно! През деня изпивайте минимум 2 л вода. Разрешени са Ви и 2 чаши червено вино.

Най-много отговори 'да' в Тест № 2

Зависите от лептина

Може да се каже, че това е хормонът на мазнините. Отделян от мастните клетки, лептинът изпраща информация към мозъка за състоянието на запасите от енергия в организма и така участва в контрола върху телесното тегло.

Диета за лептиновия хормонален профил


Вашето поведение:
Трудно отслабвате, защото не внимавате какво ядете, освен това невинаги доставяте на организма си от полезните вещества, от които той има нужда. Така например приемате прекалено малко протеини, понеже не обичате много месото, но не компенсирате липсата им с консумация на риба или пилешко.

Проблемът Ви:
Тъй като често прескачате обяда или вечерята, процесът на отделяне на хормона лептин се нарушава и нивото му спада. Вследствие на това до мозъка Ви не достига информация за наличните резерви и той дава заповед на организма да се презапаси с енергия в момента, в който отново хапнете нещо. Няма никакъв смисъл да прескачате едно или друго хранене, след като всичките калории ще се натрупат като тлъстини точно там, където най-малко ги желаете.

Вашата цел:
Наблегнете на протеините. Те ще Ви заситят задълго и няма да позволят на умората да Ви завладява неочаквано в ранните следобедни часове.

Избягвайте:
Лишаването от месо и риба, редуването на глад и преяждане.

По въпроса за спорта:
Три дни в седмицата - сутрин и вечер, ходете бързо по 20 минути. Така ще накарате организма си да изразходва по-пълноценно складираната енергия и ще  'отключите' процеса на вталяване.

Примерното Ви меню:

* Закуска:
чай или кафе без захар, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша обезмаслено кисело мляко, прясно изцеден плодов сок.

* Обяд:
салата, подправена с лимонов сок и лъжичка зехтин, 125 г месо или риба, 100 г варен ориз или картофи, 1 чаша обезмаслено кисело мляко, 1 плод.

* в 16 часа:
1 плод и 1 филийка пълнозърнест хляб

* Вечеря:
салата, подправена с лимонов сок и лъжичка зехтин, 125 г месо или 2 яйца (максимум 2 пъти седмично), 1 филийка пълнозърнест хляб, 30 г сирене, 1 плод.

Важно! Пийте минимум 2 л вода дневно по време и между отделните хранения. Можете да си позволите и по чаша вино с обяда и вечерята. Ако се усещате гладни, увеличете хляба с 1-2 филийки.

Най-много отговори 'да' в Тест № 3

Зависите от серотонина

Става въпрос за отделяния от мозъка хормон на глада. В случаите на силен и продължителен стрес производството на серотонин нараства. Той пък стимулира чувството на глад и съответно Ви подтиква да ядете още повече.

Диета за серотонинов хормонален профил

Вашето поведение:
Ядете най-много вечер и винаги пресолявате храната си. Щом установите, че сте напълнели, минавате на плодове и зеленчуци, но не издържате повече от няколко дни. В резултат червата Ви започват да се бунтуват, усещате се подути, а кантарът показва, че не сте свалили и грам.

Проблемът Ви:
Пребивавате в състояние на почти постоянен стрес, затова мозъкът Ви отделя прекалено много серотонин, който влияе отрицателно върху усвояването на погълнатата храна. На всичко отгоре надбъбречните Ви жлези произвеждат свръхколичество кортизол и Вие започвате да изпитвате глад малко след като станете от масата. Дори да се ограничавате драстично, килограмите Ви се качват, понеже задържате течности.


Вашата цел:
За да отслабнете, трябва да обърнете гръб на всичко, което задълбочава стреса Ви - кафе, алкохол, недоспиване. Яжте в спокойна атмосфера, никога по време на работа, почивайте след хранене, намалете солта и калоричността на продуктите.

Избягвайте:
пушените меса и риби, туршиите, маслините, солените бисквити, големите количества хляб и сурови зеленчуци, зелето, краставиците, дъвката, газираните напитки. Не слагайте солница на масата си.

По въпроса за спорта:
Вземете се в ръце и се заставете да правите гимнастика всяка сутрин - достатъчни са и 20 минути, за да влезете във форма и да започнете да изгаряте повече калории.

Примерното Ви меню:

* Закуска (отделете за целта минимум 10 минути):
чай или кафе без захар, 1 филийка пълнозърнест хляб + 5 г масло + 2 кафени лъжички конфитюр, 1 чаша обезмаслено кисело мляко, 1/2 грейпфрут.

* Обяд (непременно седнали и на спокойствие!):
125 г бяло пилешко месо или риба, 1 варен картоф или 100 г ориз, 1 плод - добре узрял.

* В 16 часа (удобен случай да си починете):
1 чаша обезмаслено кисело мляко

* Вечеря (поне половин час, след като се върнете от работа): зеленчукова супа, 125 г бяло пилешко месо или риба, или постна шунка, или 2 яйца (но не повече от 2 пъти седмично), чаша компот.

Важно! Пийте минимум 2л минерална вода дневно, но не по време на хранене и не преди да е минал един час от ставането Ви от масата. Не си позволявайте повече от 2 кафета.

Ако Вашият профил е смесен

* Вие сте зависима и от серотонина, и от инсулина, което означава, че се държите импулсивно по отношение на храната и често наблягате на сладкото. Спазвайте диетата за инсулиновия хормонален профил, както и съветите за серотониновия, отнасящи се до ограничената консумация на сурови и трудносмилаеми продукти.

* Вие сте зависима и от серотонина, и от лептина.
Храните се нередовно, а стресът пречи на организма Ви да функционира нормално. Спазвайте диетата за лептиновия хормонален профил и същевременно ограничавайте суровите зеленчуци, трудносмилаемите храни, кафето.

* Вие сте зависима и от инсулина, и от лептина.
Когато седнете на масата, не поглъщате кой знае колко храна, но през целия ден си похапвате сладки неща. Организмът Ви складира във вид на тлъстини всичко изядено от Вас. Спазвайте диетата за лептиновия хормонален профил, но не яжте повече от 125 г плодове дневно. При това те не бива да са много сладки, така че отдайте предпочитанията си на кивито, ягодите, прасковите, грейпфрутите.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign