Говорите ли кучешки и котешки?


Мислим си, че ги разбираме, но дали е точно така? И знаем ли със сигурност какво става в главите на нашите домашни любимци? Кучетата и котките, без които не можем да си представим живота си, ни изпращат своеобразни сигнали със своето поведение. Ако се научим да го "дешифрираме", ще сме наясно какво ни казват те във всеки един момент от нашето съвместно съществуване. Не го ли направим, и ние, и  те няма да бъдем толкова щастливи заедно, колкото заслужаваме!

"Мъркам, за да се успокоя!"

Погалваме пухкавата козинка на котката и тя започва да мърка. Убедени сме, че с този специфичен гърлен звук писаната изразява пълно задоволство, но нещата не стоят точно така. Наистина прекрасните създания мъркат, когато се усещат сигурни, нахранени, обичани.
Странното обаче е, че те правят същото и в мигове на силно безпокойство, болка или страх (докато раждат например). Според ветеринарите постъпват така, защото искат да се самоуспокоят, а и съществува теорията, че продължителните вибрации с постоянна честота притъпяват болката и допринасят за по-бързото оздравяване.

"Аз не само пишкам, аз оставям послания"

Кучето Ви вдига крак на излизане от къщи, пред всички улични лампи, автомобилни гуми, витрини. Продължава и след трийсетминутна разходка, оставяйки нищожни капчици след себе си. Защо? Ами защото по този начин общува със себеподобните си и им връчва своята "визитна картичка". Най-високо от всички вдигат крак екземплярите с манталитет на водачи, като целта им е да оповестят своя социален статут. Успяват, и то за около три часа - това е времето, през което се запазва "уханието" на посланието им.

"Ласките ме връщат назад към детството"

То притваря очи и с целия си вид показва, че се намира на седмото небе, докато го галите по дължината на тялото му. Няма съмнение, че кучето Ви си припомня времето, когато майка му го е облизвала с любов и нежност от главата до края на лапичките. За съжаление четириногото мрази да го къпят и разресват, защото схваща процедурата като опит да му се наложи чужда, по-силна от неговата воля.

" Мишките са моят подарък"

Пристъпваща гордо и бавно, Вашата красавица се появява отнякъде и поставя в краката Ви полужива мишка. Няма начин да не изпитате отвращение, да не ѝ се скарате и да не изхвърлите гризача. Допускате грешка и обиждате своето космато съкровище, поднасящо Ви плячката си, за да Ви засвидетелства любов и уважение. На всичко отгоре четириногото си дава сметка, че Вие изобщо не можете да ловувате. Доказателството? Та в градината Ви има живи мишки! Установила този факт, котката постъпва както би постъпила майка ѝ - решава да Ви научи и започва, като Ви носи жив "подарък", за да го доубиете. А Вие крещите или се скривате някъде? Според писаната никога няма да се справите сами в живота... Жалко!

"Като заравям кокалите, аз подражавам на вълците"

Не Ви е приятно, че всеки път, когато подхвърлите кокал или сладкиш на кучето си, то тича да го зарови грижливо. Всъщност няма нищо по-нормално от това - животното е наследило навика от своите далечни прадеди, големите лоши вълци. Известно е, че когато се почувстват сити, те веднага заравят остатъците, за да ги спасят от набезите на птиците и мухите.
Добре храненото Ви куче също като вълците не обича прахосничеството и затова се запасява - за по-късно, като изпълнява неизменен ритуал. Започва бързо-бързо да копае дупка с предните си лапи, пуска кокала в нея и после го покрива с пръст, бутайки я с муцунка.

"Много държа на личното си пространство"

Отглеждате две котки и се чудите защо те се придвижват по абсолютно различни маршрути из къщата Ви. Не са ли чували за правата линия, която е най-късият път от една точка до друга? Любимките Ви май не искат да знаят нищо по въпроса, тъй като са си разделили пространството и са наясно коя част от него е собственост на котката А и на котката Б. Техните пътища са маркирани с неуловими миризми, дължащи се на феромоните - хормони, които животните оставят, търкайки се в стените, мебелите, вратите.

"Когато вземам хората за стадо овце..."

Щом двама или трима човека влязат в стаята, където се намира, кучето Ви неминуемо започва да се върти около тях и да ги насочва един към друг. Какво му става? Много просто - припомня си поведението на някой свой прадядо, пазил големи стада с животни, затова и иска да събере в компактна маса присъстващите - да не избягат нанякъде.

"Уважавам йерархията"

В момента, в който срещне кучето на съседа Ви, Вашият любимец започва да се държи странно - ходи като рак назад, подвива опашка, пада по гръб и показва корема си, вдигайки лапичка. Не му се смейте - по този начин четириногото показва, че е разпознало свой събрат, стоящ по-високо от него в йерархията. Между другото всички кучета разбират добре и веднага кой кой е. По-слабите сякаш правят поклони пред водача на глутницата и му показват корема си като знак на подчинение. Поласкан от уважението, лидерът си спестява агресивното поведение и срещата завършва миролюбиво. На теория обаче! Ако водачът покаже признаци на слабост или старост, нищо чудно тези, които до този момент са му демонстрирали покорство, да го детронират. Нещо като преврат в кучешкото общество,

"Грижите за чистотата ме успокояват"

Според изследванията здравата котка посвещава около 30 часа седмично на тоалета си. Тя обаче се ближе прилежно и дълго не само, за да е чиста, но и за да се успокои, ако нещо я притеснява. Въпросното 'нещо' могат да бъдат прекалено досадните Ви милувки или пък фактът, че не успява да улови някоя муха. В подобен момент котката се дръпва рязко встрани или прекъсва заниманието си и започва да се облизва - миризмата на козината ѝ я успокоява почти светкавично.

"Кой командва вкъщи?"

С умалително изражение на муцунката кучето слага лапа на коляното Ви. Веднага го погалвате, защото мислите, че изразява любовта си. Друг случай - сторило е някаква пакост и пак прави същото: Вие пък имате чувството, че моли за прошка. Нищо подобно! Слагайки лапа върху Вас, кучето показва, че Ви доминира, а Вие сте в подчинено положение. Същото става и когато увисва на крака Ви - в това няма никакъв сексуален подтекст, а само напомняне, че заемате по-ниско от неговото положение. Непременно реагирайте - то трябва да разбере кой всъщност е господарят.

"Удоволствието ми идва до гуша"

Котката Ви сякаш моли да я погалите и Вие естествено го правите, но след малко тя захапва ръката Ви. Каква неблагодарница! Не е точно така! В действителност, въпреки че всички писани обожават да ги милват, някои от техните рецептори, разположени по дължината на тялото, са свръхчувствителни. Затова и погалването, приятно в началото, може да стане непоносимо, ако продължи прекалено дълго. Тогава писаната се обръща и хапе, за да я оставите на мира. Ще се предпазите, ако се научите да разпознавате предупредителните знаци, които Ви дава, въртейки нервно опашката си.

Те сънуват...

Наблюдавайте любимците си, докато спят - очите им се движат под затворените клепачи, мустачките им потрепват, лапичките също, от устата им излизат най-различни, често трогателни звуци... Очевидно котките и кучетата сънуват също като хората и това става ясно от многобройни лабораторни опити. Оказва се, че при тях се редуват продължителни фази на лек и къси периоди на дълбок сън, през които те имат съновидения. А защо са толкова неспокойни? По всяка вероятност, защото си представят, че гонят дивеч, някоя топка или мишка.

Домашните Ви любимци обичат...

...да ги галите зад ушите.
Така напомняте на котката си за нежните грижи на майка ѝ, още повече, че самата тя не може да достигне мястото, докато прави тоалета си. Кучетата пък свързват ласката с прелюдиите към любовната игра, тъй като взаимно ближат ушите си, когато са готови да пристъпят към нея.

... да се търкат в краката на господаря си.
По този начин котките белязват тези, които са им симпатични, с феромони, отделяни от жлезите, разположени в муцунките им.

... да спят в леглото на своя собственик.
Това е нещо, което не бива да позволявате на кучето си, защото ще го накарате да си мисли, че Ви доминира.

Четириногите мразят...

...да ги гледате в очите.
Кучето възприема подобно поведение като провокация и може да ѝ отвърне, докато котката вижда опит да бъде сплашена, затова бързо отива някъде другаде.

...да ги хващат и вдигат за кожата на врата.
Възрастната писана е твърде тежка и това ѝ причинява болка. В същото време кучето ще сметне, че го наказвате за много сериозно провинение.

...да ги дразнят, докато спят.
Събудени внезапно, домашните Ви любимци нямат време да се адаптират към действителността и да се убедят, че са в безопасност. В такъв момент кучето обикновено се държи агресивно, а котката трудно се успокоява.

Насилственото съжителство

Според кучетата котките са вкусни и трудноуловими същества, но така е само, ако са на свобода. Щом обаче решите да съжителствате с представители и на двата вида и си вземете котенце, след като вече гледате куче (или обратното), налага се да ги приобщите един към друг. За целта облечете най-старите си дрехи и сложете ръкавици, за които няма да Ви е жал. После вземете двете животинки в скута си и седнете да гледате заедно телевизия - цели три часа! Котето и кучето трябва да са плътно притиснати едно към друго, за да си разменят характерните за тях миризми. Опитат ли се да се хапят и драскат, попречете им. След подобно пребиваване (ако се налага и няколко дни поред) в пределно тесен контакт животните ще намерят начин да съжителстват сравнително миролюбиво.

Какво означава поведението на домашните любимци?

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign