Първото впечатление. 13 Правила на поведение (Само за мъже)

Когато пиленцето се излюпи от яйцето, то възприема първия предмет, попаднал пред погледа му, като най-красив, най-добър и най-близък. Това, разбира се, е майка му. Психолозите наричат явлението, присъщо  на всички живи същества, импринтинг - става въпрос за мигновеното запечатване на първото впечатление в дълготрайната памет. От него зависят много неща, включително и кариерата на деловите мъже.

Специалистите са пресметнали, че през първите 7 секунди от разговора Ви с някой непознат той си прави минимум 11 умозаключения - за Вашата външност, компетентност, образование, политически убеждения, отвратителен навик да смъркате с нос (например)... Няма смисъл да обяснявате как от години не сте страдали от хрема, мнението на отсрещната страна е вече изградено. Затова най-добре е винаги да имате подръка носна кърпа и едновременно с това да спазвате още десетина, също толкова прости правила на поведение.

Сложете 'точния' костюм

Много важно е да се облечете така, че външността Ви да съответства на целта на срещата и на хората, присъстващи на нея. Деловите разговори предполагат вратовръзка и строг, но скъп костюм. При това синият цвят се смята за прекалено официален, черният се възприема като подходящ за сервитьори и охранители, при извънредни ситуации или при предварително указан дрескод. Остава сивото във всичките му нюанси и то очевидно е най-добрият избор, който можете да направите. Ако пък срещата е неформална и на открито, за предпочитане са светлият костюм или ансамбълът от панталон и сако с различен цвят. Има и едно наистина задължително условие - чистите, лъснати до огледален блясък обувки.

Четете вестници

Ако не целите статии, то поне заглавията. Съществува огромна вероятност актуалните събития на деня да бъдат споменати и съответно обсъдени още в първите минути на запознанството.

Осъзнайте целта си

Предварително си изяснете какво очаквате от предстоящия разговор, формулирайте го с прости и ясни думи и го произнесете на глас - най-добре пред огледалото. Психолозите са на мнение, че по този начин мозъкът Ви ще възприеме по-добре 'инструктажа'.

Гледайте часовника си

Да се закъснява е лошо, лошо е и да се подранява. Мотаенето по коридора или висенето пред заветната врата уронва престижа Ви, затова си го спестете. Пристигнете ли по-рано, разходете се отвън, на улицата, и се явете на срещата точно на часа или минутка по-късно.

Изправете се

Човекът с правилна стойка вярва в себе си и се гордее с постигнатото в живота. Костюмът му стои идеално, а впечатлението, което прави, е повече от добро. Прегърбените индивиди пък изглеждат направо подозрително, като хора, които никога няма да върнат взетите на заем пари. Вие на кого искате да приличате?

Ало, ало

Повечето лични срещи са предхождани от телефонни разговори, които могат да Ви осигурят мечтаното, но могат и да съсипят всичките Ви усилия. Спазвайте правилата за разговор "по жицата", дори да ги смятате за банални. Поздравете, представете се, попитайте събеседника от другата страна на линията дали не е зает и ще може ли да разговаря с Вас. Бъдете кратки, не изпадайте в излишни подробности, избягвайте жаргонните думички, внимавайте за интонацията!

Не крийте зъбите си!

Усмихнете се в първия миг на запознанството - според психолозите усмихнатият човек се чувства по-уверен в себе си, като положителният ефект става още по-голям, ако той леко извие главата си назад. Усмивката с наклонена напред глава изглежда мъдра, но покровителствена, а тази с плътно прилепнали устни и без участието на очите е абсолютно забранена - репутацията на хитър интригант само ще Ви навреди.

Наострете уши!

На всички им харесва, когато околните се вслушват в думите им, вникват в техните проблеми и с подчертано внимание произнасят: "Аха!", "Така ли?", "О, Боже!". Психоаналитиците често прилагат този метод. Задавайки на пациентите си само формални или насочващи въпроси, те им оказват толкова благотворно въздействие, че след няколко сеанса страдалците се усещат излекувани. Изводът е ясен - покажете на събеседника си, че го разбирате и той ще поиска да Ви разбере. Дори само да се престори, че има желание за това, няма да откаже да изпълни молбата Ви, без значение каква е тя - да Ви назначи на работа, да Ви отпусне заем, да Ви даде дъщеря си за жена.

Опростете нещата!

Първата среща с новия колега не е особено подходящ повод да му разкажете как сте се разделили с първата си жена и какво правите, когато Ви е скучно. Запазете откровенията за по-нататък, а в началото давайте само минимум информация за себе си. Не се страхувайте, че ще изглеждате скучни и банални - околните ще смятат, че сте надеждни, предсказуеми и безопасни личности, а не конкуренти, решили да заемат техните места.

Гледайте право в очите!

Когато две непознати кучета се срещнат, те се стараят да не кръстосват погледи, показвайки по този начин, че нямат намерение да се вкопчат взаимно в гърлата си. В същото време молещото за храна куче не откъсва очи от тези на своя стопанин. Зрителният контакт е важен елемент от общуването, но трябва да се прилага в точни дози и много деликатно. Прекалено продължителното втренчване е израз или на страх, или на заплаха - често и на двете. В същото време отбягването на погледа на колегата може да го настрои срещу Вас и да го накара да Ви заподозре във всички смъртни грехове. Затова поглеждайте, макар и рядко, събеседника си в очите - най-добре тогава, когато установите, че сте на еднакво мнение по този или онзи въпрос.

Забавете темпото!

Ако човек нервничи, той говори по-бързо от обичайното и това се дължи на повишеното съдържание на стресовия хормон кортизол в кръвта му. Следете начина си на изказване и съзнателно забавяйте темпото. Обърнете внимание и на тембъра. Ниският глас изразява увереност и агресивност, пискливият - готовност за капитулация и недоброжелателност. Не забравяйте да регулирате и децибелите - опитите да крещите на събеседника си и мърморенето под нос правят еднакво лошо впечатление.

Правилната поза

Боксьорската стойка не е най-подходящата за водене на делова беседа. Искате ли да постигнете набелязаната цел, не скръствайте ръце пред гърдите си и на корема. В очите на отсрещната страна първото означава осъждане или агресия, а второто уязвимост или равнодушие. Когато разговаряте прави, не разтваряйте крака по-широко от раменете си - позата издава инат и болезнена упоритост, не заставайте и "мирно" като войник - ще Ви помислят за прекалено потаен и затворен човек. Най-добре е да седнете със сгънати под прав ъгъл и леко разтворени колене, да сложите лактите си на страничните облегалки на стола или да подпрете китки на масата и леко да се наклоните напред.

Кажете "довиждане"!

Направете всичко възможно да приключите срещата точно, когато трябва, преди неловка пауза да Ви подскаже, че въпросният момент е настъпил отдавна. На тръгване непременно благодарете на събеседника си, но не затова, че е благоволил да слезе от своя пиедестал и да пообщува с нищожество като Вас, а защото Ви е било приятно да обмените ценни мисли с равен по интелект и възпитание човек. А такива не се срещат под път и над път.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign