10 Правила за "Честна игра" в любовните скандали

Във всяка любовна връзка се раждат конфликти. Кавгите, споровете и разногласията са нормално явление, което може да допринесе или за укрепване на връзката, или за отдалечаване на партньорите и натрупване на отрицателни емоции.
Двойките се карат за всичко и по всяко време. Понякога става дума за малки проблеми, като несъгласие къде и с кого да излязат например, а понякога причината за кавгата е с по-сериозни мотиви, като ревност, пари и др.

Независимо от това за какво недоразумение се карат, всички двойки трябва да знаят как да решат конфликтите си ефективно и справедливо, за да стигнат до решение на проблема, като същевременно нито един от тях да не остане с впечатлението, че е надхитрен, обиден или повреден.

Спазването на следните правила за "честна игра" може да помогне да постигнем точно това - честен спор:

1.Не поставяйте "стени" помежду си
За танго са нужни двама - същото важи и за любовните разпри. Не трябва да позволявате между Вас и партньора Ви да се изгради невидима емоционална "стена". Отказът да участвате в преодоляването на даден конфликт може да дава сигнал на партньора, че не Ви е грижа за конкретен проблем или още по-лошо, че не Ви е грижа за връзката Ви. Във всеки случай, това поведение руши отношенията. Ако Ви е необходимо време за размисъл, споделете това с половинката си.

2.Не споменавайте минали спорове или ситуации
Миналото вече е минало. Концентрирайте се върху това, което Ви се случва сега, защото ако извадите от "чекмеджето" старите недоразумения, спорът ще ескалира. Най-добре е да решавате проблемите си един по един.

3.Използвайте опцията "Изчакване"
В случаите, когато някой от Вас не може да контролира емоциите си и започне бурна разправия, дайте "пауза" или "изчакване", за да се овладеете и разговаряйте поне 10-15 минути по-късно. Тогава ще бъдете по-смирени и склонни да продължите спора честно.

4.Не използвайте обидни думи
Всеки път, когато Вие или партньорът Ви използвате обидни думи, една малка част от Вашата връзка се унищожава. Освен това, проблемът, който се опитвате да решите, може да остане нерешен, ако използвате енергията си, за да измисляте обидни епитети за партньора си. Агресивността и обидите нямат място в един здравословен и честен спор.

5.Избягвайте думите "Винаги" и "Никога"
"Ти никога не вземаш под внимание моите чувства", "Ти никога не ми помагаш", "Аз винаги правя всичко". Думите "Винаги" и "Никога" оставят впечатлението, че стигате до крайности и че прекалявате и Вашият партньор ще премине в отбранителна позиция или ще започне да отвръща на ударите по същия начин. Чрез спора трябва малко по малко да угасите огъня, а не да доливате масло в него!

6.Не намесвайте трети лица
Никога не посочвайте като пример трети страни, за да намерите решение на Вашия проблем. Не казвайте: "Мария и Николай бяха в подобна ситуация, направиха така и така". Също така не се позовавайте на мнения на трети лица. Например: "Всички мои приятелки смятат, че ти си виновен и че трябва да направим така и така". В такъв случай Вашият партньор ще премине в отбрана и ще унищожите възможностите за честен спор.

7.Слушането е много важна част от обсъждането
Когато партньорът Ви излага своите аргументи и дава становище, затворете уста и слушайте внимателно. Може би неговата гледна точка ще Ви накара да промените мнението си. Дори и да не е така, със самия акт на слушане Вие му показвате, че неговото мнение е важно за Вас, така че той ще бъде склонен да продължи дискусията.

8.Всеки спор трябва да остане зад затворени врати
Колкото и да сте ядосани на партньора си, докато сте в компания на трети лица - въздържайте се. Никога не се карайте пред приятели или пред децата си. Намерете тихо, уединено място, далеч от любопитните погледи на хората и там проведете своята дискусия.

9.Не трупайте малките проблеми, за да ги стоварите накуп върху партньора си
Много хора премълчават малките проблеми и ги оставят да се натрупват, а след това, когато един ден им дойде до гуша, те ги вадят на бял свят. Това може да дойде на партньора Ви като "гръм от ясно небе". Не е честно да търсите решение на проблемите наведнъж. Затова ги решавайте своевременно, колкото и да са малки.

10.Кажете "Извинявай", ако не сте прави
Никой не е съвършен. По време на спора може да изпуснете нервите си и неволно да нараните чувствата на партньора си. Може да кажете неща, за които по-късно със сигурност ще съжалявате. Не се страхувайте да кажете "Извинявай". Това може да поправи пукнатината на връзката. По същата логика, когато се чувствате обидени, имате право да очаквате извинение от страна на партньора си.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign