Последните дни на Едгар Алън По, представени в новия филм "Гарванът" (2012 г.)

В едно ранно октомврийско утро през 1849 година на улична скамейка в гр. Балтимор е намерен човек, изпаднал в безсъзнание. Той е облечен в странни дрехи и от устните му се отронват несвързани слова. Оказва се, че това е наскоро изчезналият американски журналист и писател Едгар Алън По, който само няколко дни преди това е изнесъл с голям успех в гр. Ричмонд лекция на тема: "Поетичният принцип". Обстоятелствата, при които е намерен, пораждат множество догадки и мнения, но най-убедителни изглеждат две предположения. Едното е, че може би е бил упоен с наркотици, а след това ограбен, тъй като е получил значителна сума за лекцията си в Ричмонд. Другото е, че са го напили и използвали да гласува многократно (намерен е близо до кръчма, превърната в избирателен пункт предишния ден); след това го упоили, ограбили и захвърлили. Но така или иначе целият случай си остава загадка, достойна за перото на самия По, тъй като той не идва повече в съзнание и умира от мозъчен кръвоизлив четири дни по-късно в балтиморската болница...
Създателят на страховити и мрачни истории, бащата на съвременния детектив, написал множество разкази и поеми, от които кръвта във вените застива, завършва живота си не по-малко загадъчно от своите персонажи.

Филмът "Гарванът" разказва историята на Едгар Алън По малко преди неговото изчезване, представяйки своя версия на предполагаемите събития - По (в ролята Дж. Кюсак) се връща в Балтимор, където се случват поредица от изключителни по своята жестокост убийства, повтарящи сюжета на неговите произведения. Попадайки под подозрението на местната полиция, писателят се обединява с детектив Фийлдс (в ролята Люк Евънс), за да възстанови накърнената си репутация, да спре престъпника и да спаси своята изчезнала годеница (Алис Ив), която най-вероятно е похитена от серийния убиец.

Страшната история, поднесена в мрачни краски е почит към писателя и неговото творчество.
Едгар Алън По е "виновникът" готическият роман да бъде издигнат на най-високо литературно ниво. Благодарение преводите на великия френски поет Шарл Бодлер, разказите и поемите на По стават достъпни за повече читатели, а за поетите от Сребърния век той се превръща в неизчерпаем източник на идеи.

Поради ограничения бюджет филмът е сниман не в родния град на писателя, а в Източна Европа.

Режисьорът Джеймс МакТиг споделя в интервю:
" Това, че убиецът използва сюжети от разказите и стиховете на По, за да извършва своите страховити престъпления е разбира се измислен елемент от биографията на писателя, но във филма са представени и някои от най-известните моменти от неговия живот."


Линк към IMDB
Гарванът - Едгар Алън По ( Текст, музика, видео...)
Уникална колекция бижута от Thomas Sabo в чест на Едгар Алън По

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign