Най-великият моден илюстратор - Rene Gruau

Рене Грюо (Ренато де Дзавали Ричарделли Каминате, роден на 4 февруари 1909 г.) е най-известният в света художник-илюстратор, моден график. Роден е в Римини, Италия и в младежките му години е мечтаел да стане архитект. Съдбата обаче се е разпоредила по друг начин...

На 14-годишна възраст Ренато е принуден да си намери работа. В процеса на търсене, той стига до редакцията на италиански ежедневник и представя свои рисунки. Съветват го да се откаже от мечтите си да стане архитект и да започне да се занимава с модни илюстрации.
През 1924 г. художникът пристига в Париж, за да работи. Подписва творбите си с псевдоним, взаимстван от фамилията на своята майка, която е французойка.

Списание  L’Officiel е едно от първите, отпечатало произведения на талантливия юноша, след което негови рисунки са публикувани в италиански, френски и немски модни журнали.

Днес е трудно да си представим, че неволята е "виновница" художникът да встъпи в света на модата. Неговите рисунки са се превърнали в символ на самия дух на haute couture.
Съдбата на Грюо е неразривно свързана с живота и творчеството на най-добрите модни дизайнери (Живанши, Ив Сен Лоран, Балмейн...). Всички те, кои в по-голяма, кои в по-малка степен, стават негови лични приятели. Самият Баленсиага казва за Ренато: "Най-великият! Очарователен, красив и тайнствен, като испанска катедрала!".
Най-близки отношения обаче е завързал с Диор, при това много преди и двамата да спечелят световно признание.

Жените, вдъхновявали Грюо за рисунките му са останали в историята. Това са Коко Шанел, Одри Хепбърн, Елза Скиапарели...

Рене е работил не само за модните къщи, но и за театъра: афиши; скици на костюми за балетите на известните Ролан Пети, Мулен Руж, Лидо.

Стилът на Грюо се формира по време на трудни времена, които заставят художника да рисува семпло и стилизирано (с цел по-евтин печат). Типични за творбите му са строги черти, отсечени със замах линии, загатнати детайли.
Гражданин до мозъка на костите си, илюстраторът не обича фолклора. Природата няма място в неговите композиции.  В творбите му не ще видите нито едно дърво, нито един храст или езерце. Цветя - да, дори много, но само като допълнителни декоративни орнаменти към нарисуваните тоалети.
Любимите цветове на художника са категорични - ярко червено, наситено жълто, бяло, черно. На пръв план винаги е жената.

През 70-те и 80-те години на миналия век творчеството на Грюо е на върха на славата си. Той работи за най-известните модни къщи (Dior, Valentino, Biaggiotti, YSL...) и сътрудничи на легендарни списания като Vogue, L’Officiel, L’Album du Figaro, Marie Claire, International Textiles.
Най-голямо присъствие обаче има в Dior...

На 31. 03. 2004 г. Рене Грюо умира в ръцете на осиновения си син. Тялото е отнесено в родния му Римини и съгласно последната му воля, за неговата смърт е съобщено едва след погребението.
Светът губи един удивителен творец, посветил целия си живот на жените и красотата им, като в сърцето си до последно е запазил образа на своята майка през 50-те години, спомен, вдъхновявал го до сетния му дъх...

Официален сайт

Лимитирана серия сенки за очи от Christian Dior

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign