6 Родителски фрази, които ще помогнат на детското самочувствие

Всички ние сме били деца и не трябва да забравяме, че всяко дете се пита дали ще се справи с изпитанията и се страхува от провали. Ние, като родители, трябва да му помогнем да повярва в себе си. Ето 6 "родителски" фрази, които ще са ни от полза.

Следващия път ще успееш!

Когато детето Ви се сблъска с пречки, бъдете до него. Поощрявайте усилията му, а не се фокусирайте единствено върху крайния резултат. Ако е обезсърчено, окуражете го да опита отново.

Справи се с толкова неща тази седмица!

Често обръщаме повече внимание на провалите си, а подминаваме успехите. За да предпазите Вашия тийнейджър от подобна грешка, предложете му да направи списък с всичко, което е свършил през изминалата седмица. След това заедно прегледайте нещата, с които се е справил с лекота и онези, които са го затруднили. По този начин заедно ще си дадете сметка, че винаги има и успехи, и неуспехи.

Представил си се чудесно!

Научете се да забелязвате неговите успехи, дори и те невинаги да са в сферата, в която според Вас детето Ви трябва да се развива. Хвалете го, независимо дали е вкарало гол на неделния мач, изкарало е шестица по география или е нарисувало картина.

И аз съм се съмнявал/а в себе си!

Всеки човек е бил неуверен в определени моменти от живота си. Родителите не правят изключение. Разкажете на детето си трудностите и колебанията, с които сте се сблъсквали, и как сте ги преодолявали. Детето ще разбере, че докато расте, човек придобива все повече опит и увереност.

Имаш право на собствено мнение!

За да изгради своята самоличност и придобие повече увереност в себе си, детето трябва да усеща, че родителите му приемат факта, че той невинаги мисли като тях, че е различен. Признайте му правото на собствена позиция, дори тя да не съвпада с Вашата.

Идеални хора няма!

Ако всеки път, когато детето Ви не е било на ниво, му натяквате, то започва да се съмнява в себе си. В един момент предпочита бездействието пред риска да Ви разочарова с пореден незадоволителен резултат. Затова и Вие, и Вашият наследник трябва да осъзнаете, че идеални неща не съществуват, а само такива, за които са положени достатъчно усилия или не.

Важно правило:

Никога не критикувайте детето пред приятелите му!
Понякога се изкушаваме да смъмрим детето си пред останалите, но не бива да го правим. Особено подрастващите са особено чувствителни към мнението на другите и най-вече на приятелите си. Затова подобна публична критика би могла да унищожи и малкото увереност, която има. запазете забележките си за момент, в който ще останете насаме.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign