По-щастливи или по-нещастни ни прави Facebook?


В днешно време най-лесният начин да научите нещо повече за даден човек е да проверите неговия Facebook профил. Но това надничане в чуждия живот може да Ви натъжи , да предизвика възмущение, а дори и ревност.
Разглеждайки профилите на Вашите приятели, ще видите само щастливи хора на внимателно подбрани снимки, така че не е изключено да си помислите, че всички са по-щастливи от Вас и че животът е несправедлив.
Ново проучване на Университета Юта Вали установило, че внимателно подбраните снимки с радостни и усмихнати листа, които  Facebook-потребителите "залепват" на своите профили, изпращат силно послание към техните "зрители".
За да потвърдят своята теория, учените социолози интервюирали 425 ученици относно тяхното щастие и щастието на техните приятели. Участниците трябвало да отговорят доколко са съгласни с твърденията "Животът е несправедлив" и "Много от моите приятели имат по-добър живот от мен". След това те трябвало да отговорят на питането колко дълго и колко често ползват Facebook.
95% от интервюираните участници в изследването системно използвали Facebook и то средно от 2,5 години.
Резултатите показват, че колкото повече време участниците прекарвали във Facebook, толкова повече се съгласявали с твърдението "Много от моите приятели имат по-добър живот от мен". Това е особено изразено при интервюираните, които са имали приятели, които всъщност не познават добре в реалния живот.
Тези, които са прекарали дълго време в социалната мрежа, се съгласили и с твърдението, че "животът е несправедлив".
Социолозите твърдят, че това се случва заради психологическия процес "correspondence bias", накратко обяснявайки го с това, че хората правят погрешни заключения на база недостатъчно познания.
"Разглеждането на щастливите снимки във Facebook създава впечатление у хората, че другите са винаги щастливи и че имат по-добър живот" - пише  DailyMail.
Експертите твърдят, че това явление е по-изразено при хората, които имат повече Facebook-приятели, с които не се познават добре или изобщо в реалния живот. Когато познавате дадена личност в реалността, знаете, че има и успехи, и падения в живота си. Но когато формирате мнение само въз основа на сними и информация от Facebook, ще останете с впечатления основно за успехите на личността.

Щастието на хората около нас може да е депресиращо за едни, но вдъхновяващо за други. Ние не сме напълно сигурни в резулатите от това изследване, тъй като често ентусиазмът, положителната перспектива и усмихнатите лица на приятели във Facebook, ни зареждат с енергия и ни карат да се стремим самите ние да бъдем по-щастливи. Изборът е в ръцете на всеки.

Ако сме убедени, че приятелите ни водят страхотен начин на живот, имаме два избора пред себе си – да се подтиснем и да обвиним околните за нашето нещастие или да използваме щастието на другите като трамплин, който да ни накара да отскочим към преследването на нашия по-радостен живот. Следващият път не просто натиснете бутона „Харесва ми“ под снимката от рафтинг уикенда на приятеля ви, а вдигнете телефона и му кажете, че искате да се включите в приключението заедно с него. И не забравяйте – нашето собствено щастие влияе на щастието на другите. Чрез него ние можем да направим приятелите си по-щастливи, а те – своите приятели.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign