Социална фобия: Симптоми и лечение


Повечето хора са нервни и обезпокоени преди или по време на някои социални събития като интервю за работа, обществена реч или среща, но това е нормално. Социалната фобия е много повече от обикновен срам и "пеперуди" в стомаха и се отразява негативно върху начина ни на живот.

Какво е "социална фобия"?

Социалната фобия се нарича още и социално тревожно разстройство. Тя е много повече от обикновен срам. Срамежливите хора са способни да участват във всички социални събития. От друга страна, хората, които страдат от социална фобия са толкова засегнати от болестта, че тя се отразява върху способността им да извършват нормално ежедневните си дейности.
Хората, които страдат от социална фобия имат постоянен, интензивен и хроничен страх, че са наблюдавани, осъждани и критикувани от другите или страх да не се засрамят или унижат от действията си. Въпреки, че те разбират, те техният страх да бъдат в близост до други хора е преувеличен и ирационален, не са в състояние да се контролират. Страхът, тревогата и паниката могат да се появят дни или седмици преди някое социално събитие.
Около 5-8% от хората в света страдат от този тип фобия. Често първото разпознаване на това заболяване е в тийнейджърския период, но може да се развие и на по-късен етап. Нерядко социалната фобия  води до депресии и зависимост от наркотици и алкохол. Голяма част от засегнатите от социалната фобия използват наркотици или алкохол като начин да се отпуснат пред другите хора.

Симптоми и лечение

Повечето от хората, които страдат от социална фобия, се опасяват да не изпаднат в неудобни ситуации. Те чувстват, че вероятно другите ги наблюдават и се страхуват, че симптомите като изчервяване, изпотяване и други ще бъдат забелязани. Също така вярват, че показването на тревожност е признак на слабост.
Притесняват се от говорене на публични места, закъснение на среща, хранене на обществено място, използване на обществени тоалетни, чат с непознати или авторитетни личности, посещение на партита, заседания...
Социалната фобия може да доведе до физически и психически симптоми и промени в поведението на индивидите.

Психически симптоми и промени в поведението:

  • Страх от засрамване или унижение пред другите;
  • Интензивен страх от контакти с непознати хора;
  • Страх от ситуации, които могат да доведат до критики или оценка;
  • Страх, че ще бъде забелязана тяхната тревожност;
  • Безпокойство, което нарушава нормалното функциониране и изпълнението на ежедневните задължения като работа, учение и др.;
  • Избягване на някои дейности поради страх от комуникация с други хора;
  • Избягване на социални събития, които изискват от индивида да бъде в центъра на вниманието;

Физически симптоми:

  • Изчервяване;
  • Треперене;
  • Силно изпотяване;
  • Световъртеж;
  • Проблеми с корема;
  • Проблеми с говора;
  • Треперене на гласа;
  • Объркване;
  • Студени ръце;
  • Невъзможност за установяване на контакт с очи;


Ако страхът и безпокойството не са много силни, няма нужда от посещение при професионалист. Например, ако дадено лице мрази да държи публични речи, но все пак го прави и не изпитва пристъпи на тревожност, тогава вероятно няма нужда от професионална помощ.
Но ако този тип разстройство се отразява върху начина на живот на това лице, т.е. избягване на някои дейности, слаба комуникация с хора, отхвърляне на възможността за развитие в професионален план и др., тогава е необходимо да се обърне за консултация с професионалист.
Често този проблем се преодолява с помощта на психотерапия. Когнитивно-бихевиоралната терапия помага на около 75% от хората, които страдат от социална фобия. Този тип терапия се основава на идеята, че нашите мисли, а не други хора и ситуации решават каk ще се държим или реагираме. По време на лечението лицето трябва да се научи да разпознава и променя негативните мисли за себе си. Но напредъкът не трябва да се очаква веднага. Необходимо е да мине период от няколко месеца.
Понякога професионалното лице може да прецени, че са необходими и медикаменти за преодоляване на проблема.

Рискови групи

Някои хора са по-склонни да развият социална фобия от други. Това зависи от редица фактори като:


  • Пол. Жените по-често страдат от социална фобия от мъжете.
  • Фамилна анамнеза. Много изследвания твърдят, че по-голяма е вероятността да се появи социална фобия при хора, чиито родители са страдали от този вид разстройство.
  • Лош опит. Социалната фобия може да бъде резултат от лош опит или влияние на минали събития. Например децата, които са били обиждани, унижавани или подигравани са по-склонни към развитието на социална фобия.
  • Срамежливост. Срамежливите и плашливи хора страдат повече от социална фобия.


Как да си помогнем сами?

Първата стъпка към подобряване на състоянието Ви е признаването на съществуващия проблем. След като си признаете, че Вашият страх е ирационален, ще имате желание да си помогнете.
За да намалите негативното влияние на социалната фобия, трябва да прецените кои ситуации активират тревожност у Вас. За тази цел може да си водите дневник със симптомите, които се появяват при Вас и ситуациите и събитията, които са ги причинили.
Говоренето за проблема е най-важната стъпка към напредъка. Ако забележите, че някой от Вашата среда страда от този или подобен проблем, разговорите с нещо ще Ви помогнат по-лесно да се доближите до проблема си.
Преди провеждането на някое голямо събитие като публично говорене например, упражнявайте се какво ще кажете пред публиката си. Това ще Ви помогне да бъдете готови, когато застанете пред тях и ще намали Вашата тревожност.
Ето и няколко практически съвети, които може да използвате, за да се отървете постепенно от негативното влияние на социалната фобия.

1.Установявайте контакт с очи, когато се поздравявате с някого. Бъдете първите, които ще поздравите някой, не чакайте събеседникът да Ви приближи.
2.Правете по-често комплименти.
3.Покажете интерес към другите хора, питайте ги за тяхното здраве, семейство, хоби и т.н.
4.В супермаrkета или в бутик потърсете помощ от персонала.
5.Хранете се на обществени места с близки приятели или роднини.
6.Дишайте дълбоkо и бавно
7.Фокусирайте се върху Вашите силни страни и талантите, които притежавате.
8.Намалете или избягвайте изцяло кофеина, който консумирате. Кафе, чай, енергийни напитки или шоколад, които консумирате могат да засилят симптомите на тревожност.
9.Намалете алкохола. Въпреки, че може би той Ви помага да се отпуснете пред други хора, най-добре е да го избягвате, защото увеличава риска от пристъп на паника.
10.Спете достатъчно. Когато не сте достатъчно отпочинали, Вие сте склонни към тревожност. Добрата почивка ще Ви осигури спокойствие по време на социалните ситуации.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign