6 Неща, които да направите заради сърцето си


Искате ли да нямате проблеми с него, променете начина си на живот, докато не е станало късно и най-важното - спазвайте шест правила, които ще Ви помогнат да се запазите в добра форма до преклонна възраст.

1. Развийте мускулатурата си

Нетренираното сърце лека-полека губи способността да се свива така, както го е програмирала природата. То започва да получава и съответно да изтласква по-малко кръв в тялото, което означава, че до мускулите и тъканите достига ограничено количество кислород. При най-малкото усилие - изкачване на стълби, тичане след автобуса, сърцето бие по-бързо, а ние се задъхваме. И обратното - подлаганият на редовни физически натоварвания сърдечен мускул става по-силен и изтласква повече кръв при всяко свиване.

Предимствата: пулсът Ви ще се забави, ще издържате на по-големи физически усилия.

Начинът: 3 пъти седмично за по 20 минути карайте велосипед, тичайте, плувайте или играйте гимнастика вкъщи. Непременно ходете пеша по половин час на ден. Пренебрегвайте асансьорите и изкачвайте стълбите, домакинствайте, без да изпитвате досада, играйте с децата си, занимавайте се с градинарство, намерете си някакво хоби, което да изисква от Вас да се движите активно.

2. Грижете се за доброто си настроение

Всички лекари са убедени, че симптомите на депресията - тъга, самота, липса на интерес към света и хората, раздразнителност, увеличават с 40% заплахата от развитие на някакво сърдечносъдово заболяване. Не позволявайте на лошото настроение да Ви съсипва живота, а ако не можете да го преодолеете сами, потърсете помощ от специалисти.

3. Релаксирайте

Стресът е полезен дотолкова, доколкото ни дава възможност да откликваме светкавично при промяна в ситуацията и да реагираме адекватно. Той обаче си има цена, която заплащаме скъпо и прескъпо с ускорен пулс, задъхване, високо кръвно налягане. Налага се да "успокоим топката", иначе последствията ще бъдат опасни.

4. Следете за кръвното си налягане

Ако е високо, кръвното налягане подлага на постоянно и силно натоварване сърцето и артериите, при което се стига до най-различни здравословни инциденти. Нещата стават още по неприятни при наличието на някои допълнителни фактори - свръхтегло, заседнал начин на живот, пристрастеност към цигарите и алкохола, висок холестерол, стрес. Ето защо човек трябва да внимава много за кръвното си налягане, особено ако е навършил 50 години. Оказва се, че 50% от мъжете и 45% от жените изобщо не знаят, че са хипертоници, а това може да застраши живота им. Място за паника обаче няма, понеже не е трудно да нормализираме кръвното си налягане, като спортуваме умерено, намалим солта, ядем повече плодове и зеленчуци.

5. Край на цигарите
Освен че ограничава капацитета на белите дробове и сърцето, с течение на времето пушенето води и до втвърдяване на стените на артериите. Скъсването с вредния навик е жизненоважно за сърцето Ви, особено ако сте над 35 години и вземате орални контрацептиви.

6. Хранете се разумно

* Избягвайте наситените мастни киселини от тлъстото месо, колбасите, пълномаслените млечни продукти, пърженото, готовите за консумация храни, сладоледите и сосовете. В противен случай нивото на холестерола Ви ще се повиши, а артериите Ви ще се стеснят.

* Придържайте се към критската диета, в която преобладават пресните плодове и зеленчуци (кайсии, грозде, чушки, патладжани, тиквички, чесън, зелен боб), сушените зеленчуци (леща, бакла, нахут), агнешкото и пилешкото, рибата, овчето и козето сирене. Пийте само червено вино (2 чаши дневно за жените и 3 за мъжете).

Д-р Павел Симеонов

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign