12 Тайни на щастието

Намирането на щастието е основна мисия в живота на много хора. За да ни улесни по трънливия път към щастието, Лео Борманис е събрал изследвания на над 100 експерти по психология от 50 страни от цял свят и ги е представил в книгата си "World Book Of Happiness".
"Целта на книгата е да покаже на хората, че ако не са доволни, всички други постижения в живота стават маловажни. Всички начини за постигане на щастието, описани в тази книга доказано помагат и са потвърдени от видни експерти" - споделя Елена Привули, една от съавторите, които са допринесли за създаването на книгата. Тъй като книгата все още не е преведена на български, за "търсачите" на щастие ще представим няколко вдъхновяващи съвети в кратко резюме. Ето дванадесет полезни съвети, които ще ни помогнат да открием така търсената емоция, наречена щастие.

1.Бъдете доволни от това, което имате
Изследванията показват, че щастливите хора са със скромни стремежи и обичат това, което могат да получат. Прекарваме много време, оплаквайки се за нещата, които ни се случват, но това е пропиляно време. За да бъдем щастливи, трябва да се наслаждаваме на това, което имаме.

2.Наслаждавайте се на това, което правите
Щастливите хора правят това, в което се чувстват добри и се наслаждават на това, което правят...и не го правят за пари и слава. Няма смисъл да бъдете "хванати в капан" в работа, която мразите, заобиколени от враждебни колеги, само защото имате добра заплата. Хората забравят, че трябва да бъдат щастливи и на работа. Мнозина прекарват най-хубавите години от живота си, опитвайки се да печелят пари, като жертват здравето и семейството си. По-късно харчат същите тези пари, за да "поправят" здравето си и да се сближават отново със семейството си.

3.Живейте за "днес"
Няма смисъл да страдате за миналото, за неуспехите или за нещата, които не са се случили така, както сте искали. Не бленувайте и за идеално бъдеще, което няма как да се осъществи. Не се притеснявайте за нещо, което не се е случило. Щастливите хора живеят в настоящето. Ако не можете да бъдете щастливи днес, защо мислите, че утре ще бъде по-различно?

4.Изберете щастието
Представете си живота си като история, която можете да редактирате, докато я създавате. За този гъвкав подход е необходимо положително отношение към живота. Изследванията показват, че хората, които смятат, че имат свободен избор и пълен контрол над живота си са по-щастливи от хората, които вярват, че много малко от това, което им се случва може да се промени с човешка намеса.

5.Щастието е във връзките
Ние "попиваме" щастието на другите хора. Както останалите хора могат да Ви ощастливят, така и Вие може да дарите щастие на някого. Оценете по достойнства хората, които са важни за Вас. Изследванията показват, че семейните хора са по-щастливи от хората със статус "необвързани".

6.Бъдете активни
Социално активните хора са най-здрави и щастливи. Бъдете активни, създайте си голям кръг от приятели и не отхвърляйте поканите за забавление.

7.Не се сравнявайте с другите
Амбицията е здравословна и прави хората щастливи. Но съревнованието с другите хора може да унищожи предимствата на амбициозността и е полезно само ако може да научите нещо от него. Фокусирайте се върху Вашите цели и мечти, за да можете да се наслаждавате на постиженията си.

8.Бъдете това, което сте
Точно както не трябва да се сравнявате с другите, така и не трябва да се притеснявате какво мислят те за Вас. бъдете това, което сте. Щастливите хора са спонтанни, естествени и реалисти, казват това, което мислят и чувстват. Само сте истински, ще се чувствате свободни и щaстливи.

9.Забравете грижите
Щастливите хора са безгрижни и знаят, че 90% от нещата, които ни тревожат никога не се случват.

10.Организирайте се
Щастливите хора планират и организират, имат цели и намерения. Може да получите това, което искате, ако знаете какво искате все пак.

11.Мислете позитивно
Щастливите хора винаги са позитивни. Успешните спортисти се фокусират върху победата, а не върху поражението. Трябва да надделеем над отрицателния поглед към света (чашата е наполовина празна) и да наблегнем на положителния (чашата е наполовина пълна).

12.Щастието е ценно
Човек може да се "научи" да бъде щастлив. Щастливите хора ценят моментите, когато са щастливи и знаят, че щастието добавя години към човешкия живот и вдъхва живот на изживяваните години.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign