10 упражнения за здраве, които може да правите, докато сте седнали


Огромен брой хора прекарват голяма част от деня буквално "залепени" за стол. Такова бездействие не само унищожава красивата фигура на тялото, но и буквално съкращава години от живота. 
Последното значимо проучване на American Cancer Society ни разкрива, че дългите периоди, които прекарваме седнали, увеличават рисковете за нашето здраве, като тези рискове са по-големи при жените. 


Човешкото тяло не е създадено, за да прекарва дълго време в седнало положение. Въпреки това, поради работа или по собствен избор, много хора са "обвързани" със стола. Следващия път, когато прекарате по-дълго време в седнало положение, подсетете се, че има прости и лесни упражнения, които ще раздвижат тялото Ви и ще помогнат да го поддържате здраво и във форма.

Следните упражнения ще Ви помогнат да раздвижите ставите, да подобрите кръвообращението си, да заздравите мускулите си ида изгорите някоя допълнителна калория:

1.Стягане на дупето
Най-лесното упражнение, което може да правите седейки за стягане на дупето и бедрата, т.е. най-проблемните зони на женското тяло. Седнете изправени, така че стъпалата Ви да са опрени в пода. Стегнете мускулите на седалището и бедрата и задръжте така 5 секунди. След това отпуснете. Повторете упражнението 20 пъти.

2.Тонизирайте краката си чрез "писане" на азбуката
Вдигнете единия крак, така че с пръстите лесно да докосвате пода. Започнете с пръстите на краката да "пишете" на пода всяка буква от азбуката. След като приключите азбуката с единия крак, повторете процедурата с другия.
След това направете същото упражнение, но този път докосвайте леко пода с цяло стъпало, т.е. и с пръсти, и с пети. Вместо азбуката може да пишете цифрите. Важно е краката да бъдат постоянно активни, а мускулите - ангажирани.

3.Укрепване на бедрата
Седнете близо до ръба на стола. Изправете гърба, а коленете Ви да заемат ъгъл от  90 °. Повдигнете десния крак и го изправете пред Вас, така че да бъде успоредно на пода. Задръжте в това положение 2-3 секунди и след това отпуснете. Повторете същото с левия крак. Повторете упражнението 20 пъти. С това упражнение ще активирате и оформите мускулите на предната част на крака над коляното.

4.Укрепване на прасците на краката
Поставете стъпалата на пода и повдигнете само петите, така че да разчитате само на предната част на стъпалата.
Повдигнете петите колкото се може по-високо, а след това ги отпуснете отново на пода. Повторете упражнението 15 пъти.
Това упражнение може да правите докато работите или учите, защото не изисква особено внимание. С него може да поддържате здравината на прасците, да ги оформите добре и краката Ви да изглеждат още по-привлекателно, когато носите обувки с високи токчета.

5.Укрепване на мускулите под коляното
Седнете изправени и поставете стъпалата на пода. Повдигайте пръстите на краката без да отлепяте петите от пода. Подвигайте ги колкото може по-високо, а след това отпускайте надолу. Повторете движенията 15 пъти.
Докато правите това упражнение, никой няма да забележи, че тренирате, така че може да го правите буквално навсякъде.

6.Коремни упражнения
Седнете изправени. Стегнете мускулите на корема и задръжте така в продължение на поне 5 секунди, а след това отпуснете. Повторете упражнението 10 пъти.

7.Раздвижване на глезените
Размърдайте Вашите глезени, така че с пръстите на краката да се движите в кръг. Очертайте 5 кръга надясно, а след това 5 кръга наляво. Повторете упражнението и с другия крак.

8.Раздвижване на раменете
Направете 10 кръга с раменете назад, а след това още 10 кръга напред. С това упражнение не само ще раздвижите раменете, а и ще намарите напрежението, което се трупа в горната част на гърба.

9.Разтягане на врата
Докато седите изправени, бадно наведете глава надолу, така че брадичката да се придвижи към гърдите. След това наведете глава назад и насочете погледа си към тавана. Повторете това упражнение поне 5 пъти.

10.Елегантно разтягане
Повдигайте ръце настрани, докато дланите не се докоснат високо над главата, а след това ги отпуснете елегантно надолу в скута. С това упражнение всъщност трябва да направите един голям кръг с ръце.
Ако сте заобиколени от хора, направете упражнението само веднъж, за да не се чувствате неудобно, но ако сте сами, направете 10 елегантни разтягания, като внимавате да държите гърба си постоянно изправен.

Тези упражнения могат да намалят негативното влияние, което заседналия начин на живот оказва върху нашето здраве и външен вид, но не и напълно да го неутрализират. Не се срамувайте да правите упражненията пред Вашите колеги на работа. Поканете ги и те да се присъединят и заедно се противопоставяйте на отрицателния ефект на седналото положение.

И не забравяйте...
На всеки 30 минути седене правете поне 2 минути пауза. Станете от стола, протегнете се и се разхождайте в стаята, в която се намирате.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign