Тялото ни предупреждава: "Проблем във вегетативната нервна система"

Умора, болки в стомаха, мускулите, ставите или главата, световъртеж, безсъние, сърцебиене, хипертония, екзема... В повечето случаи тези здравословни проблеми са знак, че нещо не е наред с нашата вегетативна нервна система, този своеобразен пилот на организма.

Вегетативната нервна система осъществява връзката между нас и околния свят. Ако нещо в него се промени, тялото ни отделя т.нар. невромедиатори, най-известен от които е адреналинът, позволяващ ни да реагираме светкавично. Веднага след това пък започваме да произвеждаме друг невромедиатор - ацетилхолин, забавящ ускореното дишане и пулс. За да функционира добре организмът, тези два процеса трябва да са в равновесие, подобно на Ян и Ин в китайската медицина. Ако един от тях обаче доминира, настъпват определени смущения. Прекалено голямо количество адреналин например отделят тези, които са в постоянно трескаво движение и буквално не могат да стоят на едно място - техният организъм се изтощава и "изхабява" страшно бързо. Преобладаването на ацетилхолина пък прави хората безчувствени към външните фактори, а това е опасно, защото, за да оцелеят, те трябва да реагират.

И в тялото, и в главата

Вегетативната нервна система откликва на въздействието както на физически, така и на психологически дразнители. Точно затова често се случва тялото ни да "отговори" на силните емоции с разстройство или болки в стомаха. И, обратното - язвата, тази напълно реална болест, прави своите жертви по-неспокойни и избухливи.
И понеже животът е едно постоянно упражнение по адаптация, ако вегетативната нервна система не успее да го стори, ние започваме да се будим посред нощ, по кожата ни се появяват обриви, нямаме желание за нищо, рязко вдигаме или сваляме кръвното си налягане  и т.н. Именно тези функционални смущения ни предупреждават, че преди да сме развили някоя сериозна болест, трябва да преосмислим начина си на съществуване и да си помогнем сами, като се научим да се борим със стреса.

Електромагнитните вълни

Сложете мобилния си телефон близо до компютъра - преди той да издаде какъвто и да е звук, едно характерно пращене, придружено с набраздяване по екрана, ще Ви предупреди, че някой иска да се свърже с Вас. Електромагнитните вълни проникват в компютъра така, както преминават през безкрайно много препятствия, за да пренесат гласа на този, който звъни, до този, за когото е предназначено обаждането. Така или иначе ние живеем в среда, наситена с вълни от най-различен произход и с различна мощност, затова напоследък лекарите все по-често си поставят въпроса, дали те не пречат на посланията, които си разменят клетките в тялото, като по този начин нарушават неговите функции. Нищо чудно в най-скоро време специалистите да установят със сигурност, че екземите, спазмофилията, синдромът на хроничната умора, мускулните болки, усещането за лазещи мравки в крайниците, виенето на свят се дължат до голяма степен именно на електромагнитните вълни, излъчвани от телевизора, микровълновата печка, мобилните телефони, екраните на видеото и компютъра.

Програма за оцеляване

* Хранете се разумно, но без да се вманиачавате в това кои продукти са вредни или полезни за здравето, линията, самочувствието. Стресът, който сами си създаваме, налагайки си ограничения, нанася много по-голяма вреда от инцидентните прегрешения със сладки или тлъсти лакомства.

* Пийте вино, разбира се в умерени количества - съдържащите се в него антиоксиданти помагат на клетките да се възстановят дори в условията на постоянна агресия от страна на неблагоприятни външни фактори.

* Раздвижвайте тялото си, за предпочитане вън от къщи, защото слънчевата светлина предпазва от сезонни депресии.

* Намирайте време да релаксирате, изолирайки се не само от шума, но и от понякога натрапчивото присъствие на близките хора.

* Другите Ви съюзници:

- антиоксидантните витамини А, С и Е, които помагат в борбата със стреса
-  калцият и магнезият, активизиращи йонната обмяна в клетките
- млечните ферменти, понеже допринасят за правилното функциониране на храносмилателната, оттам и на вегетативната нервна система.

По въпроса за компютрите

Учените все още не са на едно мнение, що се отнася до това, дали може да се стигне до стерилитет, нарушение на имуннната защита, спонтанни аборти и др. в резултат от работата с компютър. Все пак специалистите не оспорват отрицателните му ефекти върху вегетативната нервна система, изразяващи се във физическа и/или психическа умора, смущения в съня, раздразнителност...

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign