Кланът Версаче - шоуто трябва да продължи

Джани, Санто и Донатела
Прочут, богат, прекалено щедър, понякога шокиращ - това е Джани Версаче, убит с два куршума пред дома си в Маями през юли 1997 година. Историята на неговия живот и семейство е не само интригуваща, но и пълна с множество тайни, някои от които скандални. Точно по тази причина наследниците му не спират да водят съдебни дела с безброй медии и издателства, позволили си да публикуват пикантни подробности от неговата биография.

Всъщност кой е един от най-големите модни корифеи на ХХ век? Джани Версаче е роден през 1946 г. в италианското градче Реджо ди Калабрия в семейство на шивачка и собственик на магазин за електроуреди. Влиза в света на елегантността на 25 години, след като зарязва следването си в архитектурния институт. Учи се от най-големите и докато избистри визията си за своя собствен стил, постоянно снове между модните къщи на Лондон и Париж.
През 1972 г. Арнолдо Джиромбели, собственик на марките "Джени" и "Компличе", възлага на Версаче да направи първата в живота си колекция дамско прет-а-порте. Успехът е почти моментален, а името на младия дизайнер става известно буквално за месеци, още повече, че съвсем скоро той лансира и оригинална колекция от облекла за мъже. През 1978 открива първия си бутик в Милано, малко по-късно подобни "светилища" на лукса отварят врати и във всички останали световни столици. Версаче се изкачва светкавично до върха, печелейки верни почитатели в лицето на Брус Спрингстийн, Мадона, лейди Даяна, Ивана Тръмп, Елтън Джон, Принс, Хю Грант, Елизабет Хърли, Джоан Колинс и безброй други звезди от небосклона на киното, шоубизнеса, музиката.

Дизайнерът осъществява истинска революция в представата за жената, помагайки ѝ да се освободи от комплекси и предразсъдъци, да стане модерна не само по отношение на гардероба, но и на начина си на мислене. Колкото до мъжете, тях Версаче превръща в обект на желание, за щастие, без да прекрачва рамките на добрия вкус и стилната провокация.
Творецът използва съвременните технологии като едновременно с това изучава Античността и Ренесанса, не се бои от експерименти с високотехнологични материи, но и не изневерява на вечната класика. Признава, че всеки негов модел първо се ражда в съзнанието му като някаква неясна форма и едва по-късно добива плът и кръв във вид на рокля, сако, панталон.
Съвсем естествено за Версаче е и желанието да комбинира своите тоалети с авторски аксесоари - часовници, чанти, очила, обувки. Следват парфюмите и вещите, създаващи домашен уют, като тъкани за завеси и покривки, сервизи, мебели. Дизайнерът работи много и за театъра, операта, балета, създавайки костюми за постановките на гении от ранга на Морис Бежар, Ролан Пьоти, Боб Уилсън.
Неговата марка има и свой неповторим символ. Вдъхновен от древните митове, които познава от дете и  които ще го вълнуват цял живот, Версаче се спира на изображението на Медуза Горгона от археологическия музей в родния град и го превръща в запазен знак на модната си къща.
В своя личен свят прочутият стилист се държи като мъж, който взема всичко от живота и не познава неговите мрачни страни. В действителност съществува още един Версаче, твърде далеч от старателно съчинената легенда за себе си. Чак след неговата смърт се разбира, че законодателят на световната мода е водил съществуване, разнолико като творчеството му. Имал е връзки със стотици млади момчета и с италианската мафия, участвал е в нечисти сделки за пране на пари. Най-чест обект на клюки и интриги са хомосексуалните му увлечения и огромните парични суми, прахосвани за тези, с които е бил интимен. И днес в пресата продължават да се появяват негови доста разголени снимки в компанията на привлекателни млади момчета, в някои интернет-сайтове пък името му се използва като синоним на секс между мъже.
Става ясно защо фамилията Версаче води толкова много съдебни дела срещу всички медии, предоставили страниците си за скандални материали и разкрития. "Подобни писания са истински кошмар и пълен боклук. Ние правим това, което всеки би направил - защитаваме името си", отбраняват се Санто и Донатела Версаче. В резултат от техните решителни действия повечето издателства се отказват от първоначалните си планове да пуснат на пазара нецензурирани биографии на дизайнера. Същата тази фамилия Версаче обаче не си мърда пръста, когато излиза книга, посветена на неговия убиец и интимен приятел, нарекъл прочутия италиански дизайнер "най-прочутия и най-жалък прахосник на света".
Как точно си разпределят наследената модна империя неговите най-близки роднини и по съвместителство делови партньори? Верен на патриархалния дух и под влиянието на майка си, Джани ги взема под своето крило още в началото на кариерата си. Донатела, която става неговата дясна ръка, и по-големият Санто, факир в областта на счетоводството, винаги са били в доста сложни взаимоотношения. Двамата се ревнуват безумно и си съперничат за покровителството на своя гениален брат. След смъртта му пък си поделят управлението на марката така, че печелят страшно много, макар и не еднакво. Според завещанието на Версаче повечето му авоари се наследяват от племенницата Алегра, дъщеря на Донатела, а нейният по-малък брат Даниеле получава завидна колекция от съвременно изкуство, включваща произведения на Пикасо и Раушънбърг. (Между другото бащата на двете деца и съпруг на Донатела е бивш любовник на дизайнера). Що се отнася до Санто, той, макар че не държи контролния пакет акции, се издига до поста управителен директор на групировката.
Въпреки противоречията, недоверието, завистта и огромната конкуренция, която ги гони по петите, братът и сестрата правят всичко възможно да запазят позициите на своята модна империя - втора по големина в Италия след тази на Джорджо Армани. Наистина цената на техните акции бележи определен спад, но най-големите звезди в света продължават да се кълнат в марката "Версаче".
Оцелявайки от кризите, преминавайки през върхове и спадове, членовете на семейство Версаче живеят също така луксозно, както някога и не престават да откриват филиали на модната си къща - в Австралия, Гърция, Калифорния, Флорида. В същото време продадоха старинната сграда в Милано, където е седалището на групировката им, на своя най-голям конкурент, френския концерн LVMH, притежаващ някои от най-прочутите модни къщи в света.
"Един дизайнер е истински творец само ако усеща тенденциите и промените в обществото", обичал да казва Джани Версаче. Дали неговите наследници успяват да усетят тези промени?

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign