10 Природни методи, с които да контролираме високото кръвно налягане


Високото кръвно налягане е много често срещано състояние, което трябва да се счита за сериозна заплаха под прикритие за нашето здраве. Наричат го още и "тих убиец", защото не предизвиква забележими симптоми или предупредителни значи, докато не се развият усложнения. Покачването на кръвното налягане, което се обозначава с термина "хипертония", увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и дори проблеми с бъбреците.
Хипертонията се характеризира със систолно налягане над 140 mmHg и диастолно под 90 mmHg. По данни на Световната здравна организация, в световен мащаб 1 милиард хора имат високо кръвно налягане и ситуацията се влошава. Смята се, че до 2025 г 1,5 милиарда възрастни ще живеят с хипертония.

Хората, които страдат от хипертония често се нуждаят от лекарства за регулиране на кръвното налягане. Но промените в начина на живот и храненето могат да допринесат значително за подобряване на тяхното здравословно състояние. Мнозина успяват по естествен начин да контролират кръвното налягане и при тях изчезва необходимостта от използване на медикаментозно лечение. Ето няколко ефикасни естествени методи за регулиране на кръвното налягане:

1.Консумирайте банани
Бананите са богат източник на калий, а лекарите казват, че калият е особено полезен за хората, страдащи от високо кръвно налягане. Освен банани се препоръчва и консумацията на небелени печени картови, пресен портокалов сок и кисело мляко с нисък процент масленост.

2.Намалете приема на сол до 5 грама дневно
Кръвното налягане на някои хора е много чувствително към натрия. Известно е, че най-много натрий се набавя чрез солта, така че ограничаването на консумираното количество сол може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Вместо сол, за приготвянето на ястията използвайте други подправки. Внимателно четете етикетите на хранителните продукти.

3.Консумирайте умерено тъмен шоколад с минимум 70% съдържание на какао
Един "вкусен" метод за намаляване на кръвното налягане е консумацията на тъмен шоколад. Учените многократно са доказали, че шоколадът, който съдържа минимум 70% какао помага за понижаване на кръвното налягане при хора, които имат хипертония. Препоръчваната дневна доза е 100 грама.

4.Спортувайте 30 минути през всеки ден от седмицата
Изберете си спортно занимание и поне 4-5 дни в седмицата го практикувайте по половин час. В съответствие с Вашите възможности може да изберете туризъм, колоездене, бягане, плуване или аеробика. Кардиолозите твърдят, че хората, които са спрели заседналия начин на живот и са започнали да спортуват, успяват да понижат кръвното си налягане с  4-9 mmHg.

5.Поддържайте здравословно тегло и внимавайте с размера на талията си
Увеличаването на телесното тегло е свързано с повишаване на кръвното налягане. Ако имате проблеми с теглото, положете усилие да стопите излишните килограми. Едновременно със загубата на тегло ще намалявате и кръвното налягане. Имайте предвид, че хората, които имат много мазнини по корема си, са изложени на голям риск от хипертония. Не позволявате обиколката на талията Ви да бъде по-голяма от 88 см, ако сте жена и 102, ако сте мъж, защото тогава рискът от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания е значително по-висок.

6.Наслаждавайте се на малки количества алкохол и никога не прекалявайте
В малки количества алкохолът може да бъде полезен и да намали кръвното налягане с 2-4mmHg. Но в големи количества не само, че не носи ползи, а има и отрицатерен ефект. Никога не пийте повече от едно питие дневно, ако сте жена и две, ако сте мъж. Това означава, че 150 мл вино дневно са в границите на допустимото. Ако досега не сте консумирали алкохол, не трябва да започнете да го правите сега с идеята да намалите кръвното налягане.

7.Забравете за цигарите и не ставайте жертва на пасивното пушене
Увеличаването на кръвното налягане е само една от лошите последици на тютюнопушенето. Вдишането на тютюнев дим увеличава кръвното налягане с около 10mmHg и го поддържа повишено един час след пушенето на цигари. Ако сте страстен пушач и пушите постоянно, това означава, че кръвното Ви налягане остава повишено през целия ден. Пасивното пушене също трябва да се разглежда като заплаха за здравето.

8.Намалете кофеина! Не пийте повече от две кафета на ден
Все още не може да се каже със сигурност дали кофеинът увеличава трайно кръвното налягане или има само краткотраен ефект. Въпреки това, медицинските експерти препоръчват намаляване на консумацията на кофеин. Не консумирайте повече от две кафета дневно.

9.Релаксирайте с класическа музика
Хармоничните мелодии на класическата музика могат да действат като терапия за хората с високо кръвно налягане. Експертите препоръчват ежедневна 30-минутна релаксация с класическа или друг тип релаксираща музика и дълбоко дишане за контрол на хипертонията. Всеизвестен факт е, че музиката е велик лечител - повече за мукизотерапията може да прочетете ТУК.

10.Намалете стреса
Не напразно казват, че стресът е най-големият причинител на болести. Експертите предупреждават, че има голяма зависимост между стреса и състоянието на тревожност, което той причинява и нивото на кръвното налягане. Когато сте под стрес, в тялото се произвеждат хормони, които временно повишават кръвното налягане, той като причиняват ускорен ритъм на сърцето и стесняване на кръвоносните съдове. Затова се старайте колкото се може повече да редуцирате стреса в живота си. Техниките за дълбоко дишане и физическата активност са отлични методи за намаляване на тревогата и напрежението. Много медици препоръчват йога или медитация като ефективни начини за минимизиране на стреса. Ето и 10 Малко познати методи за борба със стреса, които ще Ви помогнат да го преодолеете.

Поради факта, че повишеното кръвно налягане не показва симптоми, много важно е да го измервате редовно. Особено внимателни трябва да бъдат хората, страдащи от диабет, тъй като 60% от тях имат и високо кръвно налягане.




comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign