14 Февруари: Свети Валентин - Празникът на всички влюбени

Свети Валентин е католически празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони и сърчица. Обичайно е да се подаряват цветя.
Наименованието на празника идва от християнски мъченик, наречен Валентин, живял през III век.
Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.
На този ден още през XIV век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки.
Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон.
През XIX век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по популярност само от коледните картички. Асоциацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.
През втората половина на XX век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци обикновено от мъжа на жената. Най-популярните сред тях са рози и шоколади, поднесени в червена лъскава опаковка с форма на сърце.
През 80-те диамантената индустрия започва да рекламира и подаряването на бижута по случай Св. Валентин.
С разпространението на Интернет в началото на XXI век, милиони потребители започват да изпращат електронни картички с поздравления чрез електронна поща.
На този ден много хора се поздравяват с пожеланието „Честит Свети Валентин“.

История на Свети Валентин

Празник на плодородието

Интересното е, че и свети Валентин и свети Трифон са живели почти по едно и също време. Свети Трифон и свети Валентин са били и лечители и двамата претърпяват мъченическа смърт. И двамата живеят около 255-а година н.е. Твърде е вероятно двамата светци да са една и съща личност.

Асоциацията между средата на февруари с любовта и плодородието датира от древни времена. В календара на Древна Атина, периодът между средата на януари и средата на февруари е бил известен като месец Гамелион. Той бил посветен на свещения брак между Зевс и Хера.

В Древен Рим на 15 февруари се е празнувал празникът на Луперкус, богът на плодородието, който е бил изобразяван полугол и облечен в козя кожа. Като част от пречистващия ритуал, жреците на Луперкус принасяли в негова жертва кози. След това пиели вино и започвали да тичат из улиците на Рим, държейки козя кожа над главите си, като докосвали всеки, който срещнели. Много млади жени пристигали в града по този случай, тъй като вярвали, че след като бъдат докоснати от жреците, ще имат многодетно семейство и безпроблемно раждане.

Всъщност светците с името Валентин са били двама, единият от Рим, а другият от Терни в Италия. Предполага се, че единият е бил свещеник който сгодявал двойки, въпреки забраната на римския император Клавдий II Готски, поради отклоняването на войниците от служба, и затова бил екзекутиран на 14 февруари 269 г. сл. Христа.

Църковният празник

Според Католическата енциклопедия (1908 г.), има поне трима светци, наречени Валентин. Всички те са били мъченици и са записани под датата 14 февруари:
- римски свещеник — понесъл мъченичество през втората половина на 3 век и погребан на пътя Виа Фламиния.
- епископът на Интермамна (днешен Терни) — също понесъл мъченичество през втората половина на III век и погребан на пътя Виа Фламиния, но не на същото място като свещеника-мъченик в Африка, за когото не се знае почти нищо друго...

Връзката между Свети Валентин и романтичната любов не е спомената в нито един ранен исторически документ и се счита просто за легенда.
Най-напред празникът Свети Валентин е обявен за честване на 14 февруари от папа Геласий I около 494 г.
През XIX век, мощите на Свети Валентин са били дарени от папа Григор XVI на Дъблинската църква Whitefriar Street Carmelite в Ирландия, която впоследствие става често посещавана на 14 февруари.

През 1969 г., в опит да намали броя на празниците с чисто легендарен произход, църквата премахнала празника на Свети Валентин от официалния си календар.

Средновековие

Първата регистрирана асоциация на Свети Валентин с романтичната любов, датира от XIV век в Англия и Франция, където тогава хората вярвали, че на 14 февруари птиците се ухажваt. Това може да се прочете и в литературните произведения на Джефри Чосър от XIV век, и по-точно в Parliament of Foules:

"Това се праща на Свети Валентин,
когато всяка птица идва и избира своя другар."

По време на Средновековието влюбените си разменяли послания на 14 февруари, наричайки ги валентинки. Вероятно много от легендите за Свети Валентин са били измислени в този период.

Някои от най-известните легенди твърдят, че:

* Вечерта преди мъчението на Свети Валентин, той пратил любовно послание до дъщерята на тъмничаря, в което пишело „От Твоя Валентин“.

* По време на забрана за женитба на римски войници, наложена от император Клавдий II, Свети Валентин тайно помогнал за уреждането на женитбите.

В повечето от тези легенди 14 февруари е датата, която се свързва с мъченичеството на Свети Валентин.

Съвременният празник 

През 1797 г., едно британско издателство публикува "Помощник на младия мъж за писане на валентинки", съдържащ любовни стихове за млади влюбени, които не можели да съчинят свои собствени. Развитието на печатарските услуги и намаляването на пощенските разходи през следващото столетие довежда то използването на не толкова личното, но по-практично изпращане на картички за свети Валентин по пощата.
В САЩ, първите масово произведени валентинки са фабрикувани и продадени през 40-те години на XIX век от Естер Хауланд.

Източник

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign