Арахна - Забранената зодия

В древността астролозите разделяли Лунния Зодиак на 13 елемента, като считали, че родените в периода от 16 май до 12 юни са зодия Паяк (или Арахна). Тринадесетият знак са познавали още в Древна Гърция и Италия. Той е бил известен и на друидите, които дори са го издигали в култ. Именно те са асоциирали Келтския кръст (символ на центъра на земята, на слънцето и на вечността) с тази зодия. Регионалната ѝ планета е Луната, която оказва голямо влияние върху родените под въпросния знак с цялата нейна променливост и непостоянство.

Зодиакалният знак Паяк представлява по същество психическа зодия.

Характеристика

Всеки роден през периода 16 май - 12 юни има по-висок от средния шанс да притежава някакви парапсихични способности.
Хората "паяци" се отличават с добре изразена интуиция; чувствителни са към нуждите, настроенията и желанията на другите; могат мислено да се пренасят на непознати места; способни са да местят или трансформират предмети, без да ги докосват; в състояние са да предсказват бъдещето или да влизат в контакт с астрални и свръхестествени същества, както и да откриват изчезнали вещи и хора; да лекуват и т.н...
Характерни за тях са добрата комуникация; склонност към промени; креативност; съпричастност.

Арахна е знакът на сложните взаимоотношения; на интригите; на невидимата комуникация и на всички връзки, които не са непосредствено очевидни.
Хората, родени в този период са вечно заети, активни, често са възприемани от околните и дори от самите себе си като странни по начин, който е трудно да бъде дефиниран точно.
Имат влечение към изкуството, в частност поезията, музиката, сюрреалистичните или експресионистични визуални изкуства.
Работят най-често, обзети от вътрешен инстинкт и имат внезапни прозрения.
Могат да бъдат "обладани" от идеята за смъртта, но външно рядко го показват. Разглеждат я като предвестник на новото начало, а не като край без бъдеще.
Точно както паякът оплита жертвите в мрежата си, така и тези хора са експерти в това да влияят на другите. Тяхната харизма може да окаже голямо влияние и помощ в политиката, театъра, музиката и всякакъв вид на комуникация. Притежават аура, която силно привлича останалите.
Арахно-вците могат да овладеят силите на магията, защото тя е заложена в тях и да внесат красота в живота на всеки един, но понякога ръцете им се обръщат към тъмната страна - както в свръхестествен, така и в реален смисъл. Пророци или измамници - изборът е в тяхна власт и е строго индивидуален.

Родените в интервала 16 май - 12 юни, били известни с непредвидимите си постъпки, подмолни или изумителни дела, гениалните си хрумки и постижения, както и с пословичния си, непредсказуем характер. Още в Средновековието са считали, че те са мистериозни и загадъчни същества, надарени със странна и необикновена сила, но и подвластни на Сатаната, злите сили и лошите помисли. Сред тях нерядко се срещат хора с ясновидски и гениални способности, магове и екстрасенси, но също така престъпници и убийци.

Както вече споменахме, в древни времена, Зодиакът е бил съставен от 13 знака, защото и месеците са били 13 - по 28 дни всеки (свързани с фазите на Луната /28 дни от Новолуние до Новолуние/ и с менструалния цикъл на жените.
* Интересно е да споменем, че на латински думата за месец е mensis...

Следите на 13-та зодия, наречена Паяк, се губят някъде през годините, като се счита, че тя е била забранена по време на Римската империя. Юлий Цезар направил реформа на календара, месеците станали 12 и вече никой не ги свързвал с циклите на Луната и жените, а Зодиакът бил трансформиран...
Американският автор John Thomas Sladek предполага, че тринадесетият, лунен, зодиакален знак е бил отстранен от календара по време на конфликтите между жреците на Слънцето и тези на Луната (мъжките мистерии против женските). Тогава бил победен матриархатът и триумфът на мъжете е бил толкова пълен, че всички свидетелства за величието на Майката, на Жената като Сътворение, са били щателно заличени, а повечето от тях и унищожени. Какво остава за някаква си 13-та зодия?

Между другото тя е считана и за един от многото тайни аспекти на Лилит, известен още като Akkawbishia Lilith (Arachnidia Lilith, Spidergoddess of Sitra Ahra (в превод от арамейски - 'нечиста сила'). Този аспект е зооморфна проява на "майката на всички демони" и въплъщение на най-опасните атрибути и сили, приписвани на първата жена.

Но да се върнем към Арахна, астрологията и Римската империя...

Възприеман като зловещ и носещ нещастия знак, Паякът (като 13-та зодия) е бил отречен, заклеймен и “заровен” в забвение. Считали (не съвсем без основание...), че тази зодия е опасна и зловеща, защото родените под знака на Паяка винаги поднасяли на околните непредсказуеми изненади. Древните римски астролози ги набедили за обладани от лош дух и обяснили, че зодията се премахва И с цел да се избавят хората от властта на демона в тях. Днес сме много подозрително настроени към твърдения от този тип, но... Все пак, няма как да не признаем, че мярката, която навремето са взели, е имала абсолютен успех, защото днес, съществуването на тринадесетата зодия – Паяк, е напълно забравено.

До ден днешен се смята, че човек много трудно може да се изплъзне от влиянието на “паяците”. Мнозина от тях са оказали влияние върху цялостния исторически процес. Световно известни паяци са Оноре дьо Балзак, Артър Конан Дойл, Пол Гоген, Рихард Вагнер, Мерилин Монро, Боб Дилън, Джо Кокър, Джон Кенеди, Далай Лама, папа Йоан Павел II, Йосип Броз Тито, Васил Николаев – Орфи, Симеон Сакскобургготски, ясновидецът на Хитлер - Ерик Ян Ханусен...

В наши дни зодията Паяк представлява една мистериозна и мрачна загадка - твърде нерационална и неправдоподобна, защото и до днес в интервала между 16 май и 12 юни се раждат хора, които нормалният човешки разум не може да проумее докрай. Те все още минават за вълшебници, магове и гениални творци. В най-лошия случай са феноменални престъпници.
Така или иначе хората, родени под този знак, винаги имат странна, необикновена съдба, белязана понякога от резки, направо невероятни обрати.
Каквато и да е истината за 13-ата зодия, старите хора вярват, че “щастливците”, появили се на бял свят в този “злокобен” интервал, са специални, белязани от съдбата и нарочени за бляскаво бъдеще.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign