Защо не трябва да имате повече от 354 приятели във Facebook


Facebook е място за забавление и общуване, така че не е никак чудно, че повече от 483 милиона души от цял свят всеки ден посещават най-популярната социална мрежа. Но ако ежедневното четене на публикациите и статусите на приятелите Ви създава чувство за комфорт и неразположение, трябва да знаете, че не сте единствените.
Колкото повече приятели имате, толкова повече с всеки изминал ден се чувствате неразположени и депресирани, твърдят учените и препоръчват да ограничите броя на приятелите си до 354, за да не увеличавате негативните ефекти на Facebook върху насторението си.

За да достигнат до тези констатации, учените са изследвали група потребители на  Facebook на възраст от 18 до 65 години. Част от участниците в изследването били помолени да прочетат статусите на някои от техните приятели. След това всеки от тях трябвало сам да оцени доколко е доволен от живота си. Всички потребители, които изпълнили изискването, споделили, че са по-малко доволни от живота си, в сравнение с потребителите, които не са чели статусите и публикациите на своите приятели.
Предполага се, че след като прочетат публикациите на приятели, потребителите сравняват своя живот с минималната информация, която приятелите им публикуват във Facebook и получават нереалната представа, че имат по-лош живот.
Изследователите изчислили, че максималният брой приятели, който няма да депресира потребителя е 354.
"Проблемът е, че Facebook ни дава ограничен поглед върху живота на нашите приятели, който изглежда нереално прекрасен и положителен" - споделя Dilney Goncalve, професор по маркетинг в IE Business School, Мадрид, който е и автор на изследването.
Той обяснил, че колкото повече приятели имаме, толкова повече четем за нечия почивка-мечта, за нова приятелки или нечие напредване в кариерата и в резултат на това смятаме, че нашият живот е по-малко успешен и трупаме недоволство.
Наскоро американско проучване публикува подобни резултати, като резултатите показаха, че Facebook ни прави по нещастни, т.е. колкото повече време хората прекарват във Facebook, толкова повече се съгласяват с изявлението "Много от моите приятели имат по-добър живот от моя собствен".comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign