9 Любопитни фактa за празника Св. Валентин

На 14 февруари навсякъде по света се празнува Свети Валентин - денят на влюбените. Въпреки че празникът е католически, дори и ние българите, с удоволствие съчетаваме отбелязването му с традиционния Трифон Зарезан.

Любопитни факти за този празник:

1.Интересно е, че и свети Валентин, и свети Трифон са живели почти по едно и също време 255-а г. пр. н. е.  Били лечители и двамата са претърпяли мъченическа смърт.  Твърде е вероятно те всъщност да са една и съща личност.

2. Пеницилинът и други лекарства срещу предаваните по полов път инфекции са представени точно на 14 февруари 1929 г.

3. Ако на днешния ден сте самотни, не се безпокойте. За Вас има специален празник - Single Awareness Day или на кратко - SAD. Самотните отбелязват този празник на 13 и 15 февруари.

4. Ако имате възможност на 14 февруари посетете Финландия, където празнуват - Ystävänpäivä - Денят на всички приятели, а не само на влюбените... или пък станете "финландци" у дома, за един ден. ;)

5. От Durex твърдят, че в дните около празника компанията продава най-много презервативи - с близо 30% повече в сравнение с останалите дни от годината.

6. През месец март се правят най-много тестове за бременност. Предполага се, че това е последствие от множеството "валентинки" през м. февруари.  :)

7. 3% от хората, които имат домашни любимци, купуват подаръци и за тях.

8. Според едно поверие, първото име, което чуете, или прочетете във вестника, през този ден, ще бъде и името на бъдещата Ви любов.

9. През Средновековието изпращането на картичка на този ден се смятало за лош знак, който носи нещастие.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign