15 Февруари - Международен ден на децата, болни от рак

На 15 февруари, по целия свят, се отбелязва Международният ден на децата, болни от рак.

Дори за опитните педиатри често пъти е трудно да открият онкологични заболявания при децата, предупреждават специалисти. Именно поради тази причина родителите трябва да бъдат особено внимателни към здравето на чедата си. Колкото по-рано бъде установена диагноза, толкова по-надеждни и благоприятни са прогнозите.

Обикновено децата, заболели от рак, се изморяват лесно, чувстват се апатични и отпаднали; при някои могат да се появяват болки в главата или в други части на тялото. Съществуват над 200 различни форми рак, който може да се развие практически в целия организъм. При децата най-често се среща левкемията (тоест рак на кръвта).

Според медицинските статистики, ежегодно в света 200 000 деца заболяват от рак, а около 100 000 умират от коварната болест, най-вече защото нямат възможност да се лекуват...

Около 70% от малките пациенти оживяват, благодарение на съвременните методи за лечение, а още приблизително 20% биха могли да оцелеят, но умират, поради липса на средства, донорска кръв и квалифицирана медицинска помощ.

Въпреки че ракът е опасно и тежко заболяване, не бива да забравяме, че в много от случаите той е напълно лечим при съблюдаването на два изключително важни фактора: прилагането на съвременни методи за лечение и ранна диагностика. Разбира се, не бива да се подминават и топлите грижи, нежност, любов и внимание от страна на близките и родителите към заболялото детенце.

Международният ден на децата, болни от рак не е ден на отчаяние, а празник на надеждата и победата за малки и големи, лекари и здравни работници, родственици и близки на преборилите се, и борещи се заболели, както и на всички онези хора, които не са безразлични към чуждото нещастие.

Карфиолът предпазва от рак

Ракът на яйчниците - 'тихият убиец'

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign