Как да общуваме на "езика на мъжете"?


Мислите, че говорите на един и същ език с Вашия партньор? Помислете отново. Въпреки че мъжете и жените винаги са живели заедно, недоразуменията между тях често се появяват, защото те общуват вербално и невербално по различни начини.
Често от женските уста чуваме "Мъжете са глупави, нищо не разбират", а мъжете постоянно се оплакват, че жените никога не спират да говорят и че от тях, мъжете, се очаква да могат да четат мисли.

За да бъдете наистина изслушани от представителите на силния пол, е необходимо да знаете основните разлики в комуникацията между мъжете и жените, за които може по-подробно да прочетете в книгата на Джон Грей "Мъжете са от Марс, а жените от Венера".
 • Жените намекват, а мъжете са директни. 
  Мъжете не са глупави, само са просто устроени. Те не се опитват да четат какво им казвате между редовете. Научени са да общуват директно, без заобикалки, така че очакват това и от Вас. Затова сигналите, които жените изпращат към силните си половинки, често остават неразбрани. На онзи, който Ви харесва, Вие казвате: "Колко е хубаво, че утре е петък, само че нямам никакви планове за вечерта" и очаквате той да се сети да Ви покани да излезете заедно. С мълчание се опитвате да подскажете на партньора си, че не Ви обръща достатъчно внимание. Не очаквайте той да прочете мислите Ви и да знае какво искате, без Вие да го кажете ясно.
 • Когато имат трудности, дамите първо търсят съчувствие, а господата - решение. 
  Когато една жена се е сблъскала с проблем, тя го споделя, за да може някой да я утеши и насърчи, а след това да ѝ предложи решение.
  Когато един мъж има проблем, той споделя със събеседник, за да получи решение, а след това може би и за да потърси съчувствие.
  Ето защо, когато една жена сподели проблема си с мъж, той може да прескочи частта със съчувствието, затова често се раждат споровете, започващи с думите: "Ти си безчувствен, не знаеш какво ми е..."
 • Когато са ядосани,дамите търсят човек, на когото ще кажат всичко, което им тежи на душата, а господата искат да останат на спокойствие и в тишина. 
  Когато жената е под стрес, нейният партньор трябва да я изслуша и да ѝ задава въпроси, които ще я насърчат да говори, за да намали натрупалото се напрежение.
  Но когато един мъж е под стрес, той не иска неговата нежна половинка да стои над главата му и да го пита "Защо? Как? Какво?", а просто желае да се отпусне в тишината.
Имайки предвид тези неща, ето няколко съвета, които ще Ви помогнат по-ефективно да комуникирате с представителите на силния пол:

1. Бъдете конкретни за това, което искате и очаквате от него. Не търсете обиколни пътища, за да стигнете до същността на нещата. Ако твърде сложно търсите неговото внимание, на свой ред ще получите само кимане с глава, и рискувате Вашето послание да се загуби сред ненужните думи.

2. Не му говорете, докато гледа мач, чете вестник или играе на компютъра. Мъжете са враждебно настроени към многото задачи, които им се поставят едновременно. Не трябва да се изненадваме, ако той е забравил, че днес сте на рожден ден на своя приятелка, при положение, че сте му го казвали, докато попълва бюлетина за спортните прогнози. Искате ли да Ви чуе? Привлечете вниманието му изцяло.

3. Не анализирайте твърде много това, което мъжете казват. Не трябва да четете между редовете на мъжките думи. Често техните съобщения са директни и ясни, в тях няма скрити мисли, а ако ги анализирате прекалено, може да направите голям проблем от нищото. Не се измъчвайте с въпроси от типа: "Какво искаше да ми намекне, когато ми каза...?"

4. Забравете SMS-съобщенията! Обадете се! Искате ли да кажете нещо важно? Не използвайте текстовите съобщения, а просто вдигнете телефона. Писаното слово може да се тълкува по различни начини и да се появят недоразумения без причина. Освен това, мъжете много по-малко обичат да комуникират чрез съобщения, за разлика от жените.

5. Очертайте ясни граници за това, което може да представите пред обществото и това, което трябва да остане между Вас. Социалните мрежи се превърнаха в място за флиртове, споделяне на комплименти, хвалби, скандали, раздели... Мъжът на живота Ви определено може да се  обиди от това, че разривате подробности от връзката Ви на "стената" във Фейсбук, до която имат достъп всички Ваши приятели, познати и роднини. Той със сигурност не би искал всички да знаят колко романтично Ви е изненадал вчера; че сте имали неприятна разправия; че във връзката Ви се намесва неговата бивша; че сте в чужбина заедно... Запазете неприкосновеността на личния си живот, за да запазите връзката си. Колкото повече споделяте, толкова повече хора ще се намесват във Вашите лични отношения.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign