Мъжете временно губят мозъчните си функции в близост до красиви жени


Учените все пак потвърдиха научно онова, което хората знаят от векове: когато говорят с хубава жена, мъжете временно оглупяват. Според едно проучване, мъжете които прекарват дори кратко време в разговор с жена, която считат за привлекателна, временно губят когнитивните функции на мозъка (Когнитивните функции са свързани с преработката на информация в мозъка и включват функции като разбиране, вземане на решение, памет и заучаване, способности, които се губят при деменция.) Това се случва вероятно защото мъжкият мозък работи в насока опит да впечатли жената.

Проучването е проведено от психолозите на Radboud University, Холандия. В него участвали 40 хетеросексуални мъже, на които е зададен стандартен тест за памет. Мъжете провели 7-минутен разговор с представители от мъжки и женски пол, след което били тествани отново. Тези, които разговаряли с атрактивни жени, се представили с доста по-ниски резултати на повторния тест, за разлика от мъжете, които разговаряли с мъже.

Интересен факт е, че когато учените провели проучването с група жени, резултатите били напълно различни: независимо от това с кого са говорили, жените дали едни и същи резултати при повторния тест.
Теорията на изследователите? Мъжете са програмирани да мислят за начини как да предадат своите гени. Когато се запознават с красива жена, те са "репродуктивно фокусирани". Жените търсят не само физически признаци в мъжа, а преценяват възрастта, материалното състояние и положителния характер, така че тяхните мозъчни функции не са засегнати по същия начин, както мъжките.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign