15 Невробик-упражнения за мозъка Ви


След като вече изяснихме какво представлява невробиката (упражнения и активиране на мозъка, за да остане той в добра форма) - повече може да прочетете ТУК, време е да разберем и какви точно упражнения препоръчват специалистите.
Мозъкът иска новости. Не е задължително това да бъде нещо сложно. Следните упражнения са точно това - прости, но нови за мозъка.

1.Душ със затворени очи
Опитайте се да вземете душ със затворени очи. Когато не можете да виждате, другите Ви сетива ще станат по-активни и самия процес на къпане ще доведе до по-голямо ангажиране на мозъка. Другият вариант е вечер да изключите осветлението и да се опитате да се движите из дома, активирайки Вашата памет и чувството си за допир.

2.Миене на зъби с другата ръка
Редовно миете зъбите си с дясната ръка? Сега опитайте да ги измиете с лявата ръка (за левичарите обратно - с дясната). За мнозина това е много тежко упражнение и изисква пълно внимание първия път, когато се опитате да го направите. Тези упражнения активират много връзки на "другата" страна на мозъка, които обикновено не се ползват и поради това при  тяхното изпълнение ще се чувствате странно. Освен това, може да сресвате косата си или да ядете супата си с "непривичната" ръка.

3.Нова "сутрешна" миризма
Помиришете нов аромат рано сутрин, за да събудите мозъка си. Ако досега сте ставали с миризмата на кафе или чай, заменете този аромат с някакъв друг. Вземете ароматизирана свещ или етерично масло и помиришете веднага след ставане от сън. По този начин Вашият мозък започва да прави връзки с други известни миризми и да работи активно.

4.Телевизия без звук
Пуснете телевизора, но изключете звука. Опитайте се да разберете за какво се говори по израженията на лицето и движението на устата на този, който говори.

5.Нестандартни отговори
Започнете да давате нови отговори и да реагирате различно на тези ситуации, в които досега редовно сте отговаряли или реагирали по определен начин. Опитайте се да измислите нови отговори дори на най-рутинните въпроси, които ежедневно Ви задават хората, които срещате, като например:"Как си?" или "Какво ново?".

6.Промяна на заобикалящата Ви среда
Променете положението на предметите около Вас, независимо дали е у дома или на работното мяст. Само едно малко отклонение от местоположението на кофата за боклук например, ще Ви докаже колко рутинен е Вашият живот - често ще търсите кофата на нейното старо място. Друг вариант е да пренаредите бюрото. С това принуждавате мозъка да образува нова умствена карта и да работи по-активно.

7.Запомнете нов телефонен номер с помощта на аромат
Може да включите паметта чрез сливане на определен аромат с определена задача. Например, ако искате да запомните нов телефонен номер, всеки път, когато го набирате, помирисвайте определен аромат.

8.Разместване на местата около масата
В много семейства всеки член си има свое място около масата, и когато е време за обяд или вечеря, всеки сяда на "своето" място. За да промените нещо, сменете местата на всички членове на семейството. Промяната на мястото за сядане всъщност променя много неща - от видимостта на трапезарията до това как посягаме към солта или хляба.

9.Хранене със запушен нос/затворени очи
Направете си плодова салата и я изяжте, докато с едната ръка държите носа си запушен. Елиминирайки обонянието, Вие повече ще се концентрирате върху вкуса, текстурата и твърдостта на плодовите парченца. Или затворете очи и се опитайте да определите какъв точно плод ядете само по вкуса му. Това многократно ще увеличи активността на мозъка.

10."Загадъчна" монета
Това упражнение за мозъка може да правите навсякъде. Вземете няколко монети или банкноти и затворете очи. Изберете една монета или банкнота и се опитайте с помощта на докосване да определите на каква стойност е.

11.Нов път
Намерете нов път до работното си място. Пътят не трябва да е по-дълъг, а само по-различен от досегашния. Ако отидете на работа с градския транспорт, опитайте да затворите очи и да си представите пътя, по който се движите. Отваряйте очи от време на време, за да видите доколко успешно се справяте с упражнението.

12.Нова среда
Посетет място, където никога не сте били. Ако нямате възможност да направите това, отидете в нов магазин, когато пазарувате. Новите визуални възприятия са добра тренировка за мозъка и забавят деменцията, свързана с напредването на възрастта.

13.Модно разнообразие
Обличайте нови дрехи или опитвайте нови комбинации, които не сте носили досега. Доказано е, че това влияе не само на емоционалното състояние на човека, но и на неговото мислене. Опитайте, може различния външен вид да Ви донесе и ново, позитивно мислене. Дори несъзнателно мозъкът работи активно, когато се налага нова комбинация от дрехи и модни аксесоари.

14.Ново темпо
Идеята тук е да се движите с различно темпо от обичайното. Ако досега сте били бавни в изпълнението на дейностите, сега увеличете скоростта, и обратно. Така ще активирате Вашия мозък.

15.Различно хранене
Всичко, което е ново, е вълнуващо за мозъка и събужда любопитството му, а също така и неговата дейност.


  • Изяжте на вечеря това, което обикновено ядете на закуска.
  • Направете необичайна комбинация, например два плода, които никога не сте яли заедно (круша и портокал).
  • Яжте с "непривичната ръка" (ако сте левичар, с дясната и обратно).
  • Вечеряйте на светлината на свещ.
  • Яжте с музикален фон.
  • За промяна, яжте в абсолютна тишина (без музика, без телевизия) и се концентрирайте върху сдъвкването на храната и нейния вкус.


Разбира се, има безброй невробик-упражнения. Събудете Вашата креативност и сами си измислете нови. Освен, че ще Ви помогнат за подобряването на работата на мозъка, тези упражнения са много забавни и ще Ви донесат истинско удоволствие.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign