Невробика - гимнастика за мозъка

Случвало ли Ви се е да срещнете определен човек, но да не можете да се сетите за името му, или докато разказвате за хубав филм да забравите името на любимия си актьор, който изпълнява главната роля?

Повечето хора са попадали в такава ситуация. Огромното количество информация, която ежедневно приемаме и динамичния начин на живот при всеки предизвикват проблеми с паметта. За да подобрите паметта си, несъмнено трябва да поддържате мозъка активен и в добра кондиция.

Дейностите, които извършвате всеки ден, стават автоматични, несъзнателни и не изискват голяма ангажираност на мозъка. Миенето на зъбите и приготвянето на сутрешното кафе може да направите така да се каже, докато спите, тъй като за тези дейности не трябва много да мислите и с течение на времето те се автоматизират. В такива моменти мозъкът не се упражнява и не е активен и ангажиран, както би било, ако прави нещо ново.

Невробиката предлага точно това - упражнения и активиране на мозъка, за да остане той в добра форма.

Какво е Невробика (Neurobics)?

Терминът Невробика (Neurobics) е въведен от американците Лорънс Катц и Менинг Рубин от Института по неврология в САЩ и представлява повишаване на интелектуалния капацитет на мозъка чрез система от упражнения.
Както редовните физически упражнения помагат за изграждането на мускулите на тялото, така и мисловните упражнения, т.е. упражненията на невробиката, помагат за подобряване на паметта и функциите на мозъка. Упражненията, които се използват за тази цел, са нерутинни и неочаквани за мозъка и включват различни комбинации на сетивата за зрение, мирис, слух, докосване  и вкус, както и "емотивното сетиво".

Невробик-упражненията се различават от другите видове упражнения за мозъка, като логически пъзели, кръстословици, судоку, игри за памет и др. Именно защото използват човешките сетива и то по нов начин, за да стимулират мозъка да създава нови асоциации между различните типове информация.
Невробиката може да се практикува и от деца, и от възрастни. При децата се използва, за да увеличат те своята концентрация с цел по-лесно овладяване на нови знания, а при възрастните - за да избегнат влошаването на тяхната памет с течение на годините.


След като вече изяснихме какво представлява невробиката, време е да разберем и какви точно упражнения препоръчват специалистите.
Мозъкът иска новости. Не е задължително това да бъде нещо сложно. Следните упражнения са точно това - прости, но нови за мозъка.

Представяме 15 Невробик-упражнения за мозъка Ви, които може да правите с лекота.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign