Оптимизмът има силата да лекува

Как виждате чашата? Наполовина пълна или наполовина празна? Вярвате ли, че позитивните мисли ще накарат всичко да изглежда по-добро или пък смятате, че ако винаги мислите най-лошото, ще бъдете подготвени, когато настъпи неизбежното разочарование? Оптимист или песимист сте всъщност? (Тест: Оптимистка или песимистка сте?)

Написани са хиляди книги, които се стараят да Ви убедят, че положителното и оптимистично поведение и мислене ще Ви помогнат в пътя към успеха, към по-добро здраве и дълъг живот. Но има ли истина в тях и има ли факти, които ще потвърдят това?

Силата на оптимизма

Позитивното мислене има много предимства. Стотици научни изследвания показват, че оптимизмът може да повлияне не само на физическото и психическото здраве, но и на подобряването на начина на живот. Оптимистите могат да се радват на много полезни ефекти.

1.Дълъг живот
Ако живеете с мотото "Винаги гледай откъм леката страна на живота", не само ще се чувствате добре, но и ще живеете по-дълго. Изследване в Америка, в което са участвари 100 000 жени на възраст над 50 години, е имало за цел да проследи тяхното здраве средно на 8 години. По време на изследването били наблюдаване степента на смъртност и хронични заболявания. Резултатие от това голямо проучване показват, че съществува връзка между оптимизма и риска от рак, сърдечни заболявания и ранна смърт. Жените, които са били оптимисти, са имали 14% по-малка вероятност да умрат от каквото и да било заболяване и 30% по-малка вероятност да умрат от инфаркт, в сравнение с песимистите. Също така, жените с положително мислене по-малко страдали от високо кръвно налягане и диабет.

2.Добро физическо здраве
Оптимизмът се отразява положително върху физическото здраве. По време на 35-годишно проучване е бил проследен живота на 99 участници, завършили Харвард. Преди да започне проучването, било преценено дали са оптимисти или песимисти. След 35 години, когато лекарите преценили тяхното здраве, открили, че тези, които са били песимисти, са имали по-лошо здраве на възраст от 45-60 години, в сравнение с оптимистите.

3.Добро емоционално здраве
Позитивното мислене води не само до подобряване на физическото, но и на емоционалното здраве. Изследване, направено с хоспитализирани пациенти с диагноза депресия показва, че 12-седмична когнитивна терапия за насърчаване на позитивното мислене помага на пациентите д а се справят с депресията и е по-добро лечение от това с медикаменти. Причината за този извод е, че лечението помага на пациентите в дългосрочен план да намалят депресията, за разлика от лекарствата, които действат краткосрочно.

4.По-малко стрес
Оптимистите имат по-голяма вяра в себе си и в своите способности. Те вярват, че негативните събития са дребни пречки, които лесно могат да преодолеят, а положителните събития са доказателство, че ще последват и много други добри неща в бъдеще. Това положително мислене носи по-малко стрес в сравнение с този, който изживяват песимистите. 

5.По-големи успехи
Опитимстите не се отказват така лесно като песимистите. Те са по-упорити, когато става дума за техните намерения, защото вярват, че техният труд ще бъде богато възнаграден. Именно тяхното постоянство води до увеличаване на шансовете за постигане на по-голям успех.

Как действа оптимизмът?

Все още няма конкретен отговор на въпроса "По какъв начин оптимизмът подобрява здравето". Някои експерти смятат, че най-големият фактор, който влияе върху подобряването на здравето при оптимистите е минималният стрес.
Оптимистите, освен че намаляват стреса със своето ведро мислене, могат лесно да се справят с него. Стресът се асоциира с появата на високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. 
Друг фактор, който влияе върху доброто здраве на оптимистите е фактът, че са по-добри пациенти. Когато при оптимистите се появи здравословен проблем, те своевременно търсят медицинска помощ и по-усърдно следват съветите на лекарите. Не се предават лесно и по този начин получават по-големи шансове да преодолеят болестта.
Оптимистите водят здравословен начин на живот. Те са склонни да откажат тютюнопушенето, физически са по-активни и тяхното тегло е по-близко до нормалното.

Добрата новина....

За някои хора оптимизмът идва естествено, без никакви усилия. Но добрата вина е, че можем да се научим на оптимизъм. Той се ражда бавно, не можете да очаквате да станете оптимист през нощта, докато спите, но положителните резултати, които носи оптимизмът заслужават да се постараете.
Поне веднъж дневно спрете и се концентрирайте върху своите мисли. Оценете ги - дали са положителни или отрицателни. Ако заключетие, че мислите Ви са основно негативни, намерете начин да ги превърнете в положителни.
Усмихвайте се по-често, особено когато имате проблеми. Търсете хумор в ежедневните ситуации, за да намалите стреса. Бъдете заобиколени с оптимисти. Хората, които разпространяват негативна енергия, създават допълнителен стрес.
Факт е, че оптимизмът има магическо въздействие, затова се опитайте да гледате по-често към положителните страни на живота си.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign