Вкусното "лекарство" - Шоколад

Малко хора знаят, че нашият любим шоколад се използва като подмладяващо, тонизиращо и лечебно средство... при това вече повече от четири хилядолетия.

Продължителността на живот при хората, похапващи шоколад е по-висока, отколкото при тези, които поради една или друга причина лишават менюто си от сладкото лакомство. Учените потвърждават, че ежеседмичната консумация подмладява организма.

Научното наименование на шоколад е Theobroma cacao, което от латински се превежда като "храна на боговете". Сладкият продукт е наричан по този почтителен начин и от древните ацтеки, и от маите, защото всички те искрено са вярвали в неговите магически свойства и колосален лечебен ефект.
В края на XVIII - началото на XIX век европейците са се спасявали от сенна хрема, заболявания на стомаха, белите дробове и редица други болести, благодарение на топла шоколадова напитка.
По-подробно за полезните свойства на "храната на боговете", можете да разберете още сега!

Панацея за всички болести

Може да Ви се струва невероятно, но шоколадът спасява от инфаркт и инсулт! Съдържащите се в сладкото лакомство специални вещества - феноли - възпрепятстват образуването на тромбове в кръвоносните съдове на сърцето и мозъка. Дори хипертониците могат да се поглезят с две-три парченца какаово изкушение. Кофеинът, съдържащ се в шоколада е в такова малко количество, че не може да повиши артериалното налягане. Не трябва да се опасяват и тези с повишен холестерол в кръвта: в кафявото десертче се съдържа само полезен холестерол, а в добавка, стеариновата киселина "прочиства" съдовете.

Освен това, природните актиоксиданти - катехини - предотвратяват развитието на злокачествени тумори и понижават риска от диабет. Съвсем наскоро британски учени установиха, че смученето на парченце шоколад помага при кашлица и възпалено гърло.

Горчивият шоколад съдържа желязо в малки количество, ето защо той е особено полезен за подрастващите и за хората, страдащи от анемия.

Още по-полезен е шоколадът с ядки, тъй като, както е известно, те са богат източник на растителни протеини. Едни от най-полезните са лешниците.

Лекари съветват: за да бъдете здрави, всекидневно изяждайте по парченце натурален шоколад.

Рецепта за домашен течен шоколад

Шоколадова маска за свежа и красива кожа

Шоколадов сладкиш "Брауни" ( Рецепта в снимки)

Кокосово-шоколадова торта Ин и Ян - Рецепта в снимки

Шоколадов масаж срещу целулит и стрес

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign