12 Съвети как да запазим здравето на очите


Очите са една от най-чувствителните части на нашето тяло. Те ни позволяват да видим света около нас, а също така и да изразим нашите най-дълбоки емоции. Казват, че са огледалото на душата.

Съвременният начин на живот, който включва ежедневно взиране в компютърните екрани и телевизора, влияе отрицателно върху здравето на очите, затова се увеличава броят на хората, които носят очила или контактни лещи. Това трябва да ни подскаже, че е необходимо да полагаме допълнителни усилия, за да сведем до минимум отрицателния ефект върху нашето зрение.

Ние, хората, не бива да приемаме за даденост нещата, които са ни дарени от природата. Доброто зрение е нещо, което трябва да ценим и обгрижваме. Ето няколко полезни съвети как да направим това.

1.Избягвайте сухия въздух
Сухият въздух от климатиците, вентилаторите и печките намалява влажността на очите, така че трябва да се избягва директното излагане на въздействието на тези устройства. Когато сте в кола, регулирайте климатика или парното да духа към краката, а не към лицето Ви. Когато използвате сешоар за косата си, не насочвайте струята към лицето.

2.Защитете се с очила
Носете очила винаги, когато излизате от дома си, дори и през зимата. Те не само защитават очите от UV-лъчите, но предпазват от неприятния вятър, както и от замърсяванията и праха, които лесно могат да попаднат вътре в окото. Няма да е грешка, ако докато сте на плажа, носите и шапка. Така ще се предпазите от слънчевите лъчи, които атакуват очите отгоре, в пространството, което не е покрито с очилата.

3.Носете очила за плуване
Очилата за плуване ще защитят очите Ви от хлора в басейните или от солта на морската вода.

4.Винаги използвайте чиста кърпа за лице
Не трябва да използвате обща кърпа (за ръце или лице) с някой друг. Винаги подсушавайте  лицето си с чиста салфетка или хавлия, за да избегнете възпаления или инфекции.

5.Никога не си лягайте с грим
Трябва да Ви стане навик, щом влезете у дома, веднага да почистите грима от очите си. Ако сте уморени, вземете бебешки мокри кърпички и отстранете макияжа, докато лежите. Така ще предотвратите проникването му в очите и ще предотвратите дразненето.

6.Контролирайте кръвното налягане
Ако нямате особени проблеми с кръвното налягане, измервайте го веднъж на няколко месеца. Но ако сте имали неприятности, проверявайте го винаги, когато усетите някаква промяна или веднъж на няколко дни. Високото кръвно налягане е враг на доброто зрение.

7."Нахранете" очите
Всяка част от тялото се влияе от храната, която консумирате - включително и очите. Хапвайте  храни, които съдържат антиоксиданти и витамини А, С и Е. Поне два пъти седмично консумирайте риба и спанак, а по-често яжте и броколи, яйца, моркови, боровинки, бадеми, домати и тиква.

8.Заменете обикновения шоколад с тъмен
Когато искате да похапнете нещо сладко, прибягвайте до тъмен шоколад. Ток е богат на антиоксиданти, които преборват много очни болести. Единствено трябва да внимавате шоколадът да съдържа поне 60-70% какао, за да има добър ефект.

9.Мигайте често
Хората често забравят да мигат, когато работят на компютър, а това води до изсушаване на очите. От време на време отклонявайте погледа си от екрана и примигвайте бързо 10-15 пъти.

10.Ако работите на компютър, на всеки 30 минути правете кратка почивка
Настройте мобилния си телефон да Ви дава знак, за да може да направите пауза на всеки половин час. Отдръпнете поглед от монитора. Концентрирайте го върху предмет, който се намира далеч от Вас или просто погледайте през прозореца.

11.Защитете се от отблясъците на екрана
Поставете монитора на компютъра така, че отблясъците от прозореца или лампите да бъдат минимални. По този начин ще намалите напрежението на очите.

12.Използвайте студено мляко за уморените очи
Ако трябва да излизате, а чувствате, че очите Ви са уморени, накиснете памучни тампони в студено мляко и ги поставете върху клепачите. Легнете и релаксирайте няколко минути. Това ще освежи очите Ви.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign