Обществените места, в които тайно царуват бактериите


Въпреки, че не можем да ги видим с просто око, бактериите са навсякъде около нас и ние сме в постоянен контакт с тях. Достатъчно е да докоснете телефона на работа, количката в супермаркета или вратата на обществената тоалетна, за да се появят бактерии по ръцете. А ако след това докоснете носа си, преди да успеете да трепнете, бактериите ще се настанят по него.
Добрата новина е, че тялото успешно се бори срещу бактериите, които всеки ден идват при нас, така че много малък процент от тях могат да навредят на човек, който е здрав и има добър имунитет.
Въпреки това, на въпроса дали трябва да сте загрижени за бактериите на обществените места, отговорът е "ДА". Колкото и добре да се грижите за хигиената, винаги има хора, които я пренебрегват и е добре да знаете кои места и предмети да избягвате да докосвате, или да вземете съответните мерки, след като сте били в контакт с тях.


Знаете, че тоалетната чиния в обществената тоалетна е пълна с бактерии. Знаете, че по седалките в автобусите "живеят" бактерии и вируси. Знаете, че чакалните на болниците са пълни с бактерии и вируси. Но има места, които със сигурност не сте имали предвид, че са източници на бактерии и от които трябва да се пазите. Ето малка част от тях:

Количките в супермаркетите

По дръжките на количките в супермаркетите могат да се открият слюнка, както и фекални, а също така и много други бактерии. В рамките на едно изследване в САЩ, върху повече от 2/3 от количките били открити фекални бактерии. Със сигурност не бихте искали с ръцете, които държите количката да си избирате плодове и зеленчуци.

Съвет: Носете си мокри кърпички, които съдържат алкохол и изтрийте дръжката на количката. Много е важно да извършвате това в сезона на гриповете и настинките, защото вирусите могат да живеят до 18 часа на повърхността на различни предмети. Голяма част от супермаркетите в САЩ предлагат мокри кърпички близо до количките, точно заради този проблем.

Менютата в ресторантите

Когато седнете на маса в ресторант, може да погледнете дали приборите за хранене са чисти, но това, което не можете да видите, може да се окаже опасно. Приборите и чиниите се мият редовно, покривките се перат и подменят, но единственото нещо, което е на масата и не е почистено, това е менюто. Менютата в ресторантите се докосват от стотици и хиляди ръце и не можете да очаквате, че всички те са си измили предварително ръцете. Може да сте сигурни, че менюто е "разсадник" на бактерии.

Съвет: Измийте ръцете си, след като поръчате храната и не позволявайте пряк контак на менюто с Вашата чиния и прибори за хранене.

Комплектите за подправки, сосове и други аксесоари в ресторантите

Редки са случаите на ресторанти, които държат на безупречната хигиена и където редовно се мият приборите за подправки. Също така и заведенията за бързо хранене рядко мият тубите за кетчуп и майонеза. От друга страна, колкото и шокиращо да звучи,  голяма част от хората не мият ръцете си, преди да седнат да се хранят, обикновено с довода: "Няма да ям с ръце, така че не трябва да ги мия!"

Съвет: Отново идва на помощ мократа кърпичка. Използвайте мокрите кърпички, за да хванете солничката или шишето с кетчуп. Може би някой ще се пошегува за Ваша сметка, но здравето е най-важно.

Банкоматите

Използването на банкомат ще Ви донесе не само едни "бързи" пари, но и много бактерии. Клавиатурите на банкоматите рядко или изобщо не се почистват, а се използват много често, така че може да си представите колко мръсни ръце са докоснали клавишите преди Вас. Наскоро беше проведено ново изследване по темата и се установи, че банкоматите са по-опасни дори и от обществените тоалетни.

Съвет: След използването на банкомат изтрийте ръцете си с влажна, антибактериална кърпичка. Разбира се, направете това, след като приберете парите, защото те също носят по себе си много бактерии.

Дръжките на вратите и сапуна в обществените тоалетни

Почти не съществува жена, която би се осмелила да седне директно върху тоалетната чиния в общестена тоалетна. Всички се опитват да се предпазят от контакта с тоалетната чиния, но рядко се замисляме за останалите аксесоари, които докосваме - дръжките на вратите идозаторите за течен сапун също са източници на бактерии. Дори и да сте си измили старателно ръцете, ако на излизане докоснете дръжката на вратата, ще излезете от тоалетната с бактерии по себе си.

Съвет: Измийте ръцете си старателно 15-20 секунди, за предпочитане с топла вода. След като приключите, вземете хартия за изтриване на ръце и с нейна помощ затворете крана на мивката. В идеалния случай, кранчето ще бъде със сензор, така че ще можете да избегнете тази процедура. Вратата на тоалетната също може да отворите с помощта на хартия.

Бутонът за асансьора и за осветлението

По бутоните за асансьора и осветлението в сградите има хиляди бактерии.

Съвет: Избягвайте да ги натискате директно. Ако имате мокра кърпичка във Вас, изтрийте се веднага, след като сте ги натиснали. Ако нямате кърпички, измийте ръцете си при първа възможност. Достатъчно е да сте наясно, че бутоните са нещо не особено чисто, за да предизвикат желание у Вас да се измиете веднага.

Парченцата лимон в напитките

Може би този факт ще Ви изненада, но парченцата лимон, които украсяват чашите ни в барове и ресторанти, всъщност внасят много бактерии в напитките. Според проучване, направено през 2007г., 70% от изследваните парченца лимон съдържат 25 различни микроорганизми, сред които ешерихия коли и фекални бактерии. Когато се замислите, не е трудно да стигнете до извода, че са рядкост барманите, които измиват старателно ръцете си всеки път, преди да украсят напитката ни.

Съвет: Когато си поръчвате газирана вода, сок или коктел, в който се поставя лимон, напомнете на сервитьора, че не искате да има такъв в напиткава ви.

Компютърните клавиатури и телефонните слушалки

Ако на работното си място делите една и съща компютърна клавиатура или телефон с други хора, е трудно да останете недокоснати от бактериите, които се развиват върху тях. Достатъчно е Вашият колега да кихне или да се изкашля над клавиатурата и върху нея се полепват стотици бактерии. Същото важи и за клавиатурите в библиотеките, интернет клубовете и училищата.

Съвет: Невъзможно е да чистите компютърните клавиатури или телефонните слушалки преди всяка употреба. Затова най-добре е да сте наясно, че когато използвате "обществена" клавиатура, просто не трябва да доближавате ръцете си до устата или носа. Мийте ръцете си веднага, след като спрете да използвате клавиатурата. Телефонната слушалка на "обществения" телефон дръжте далече от лицето и устата си, особено в сезона на настинките и гриповете.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign