1 от 50 245 ненужни

Новорегистрираните в бюрата по труда безработни през януари са 50 245, показват данните на Агенцията по заетостта. И аз съм един от тях…

Виждали ли сте някога група от безработни хора събрани на едно място? Отидете в някое бюро по труда и ще можете да ни срещнете. Знаете ли по какво си приличаме? Всички сме някак притихнали… Облечени сме със своите по-стари дрешки. Защото, ако евентуално ни извикат някъде на работа, трябва да изглеждаме „прилично” в очите на бъдещия си работодател.

А чиновничките в тези бюра? Разпитват те с истинско настървение дали си търсиш работа… Сякаш предпочиташ да си стоиш вкъщи, да се излежаваш като турски султан (надявам се, да не се приеме като дискриминационно определение, че нямам пари за глоба) и да се осланяш на огромната помощ, която държавата великодушно ще ти изплаща всеки месец. Но, само в рамките на половин година, разбира се! А после? Предпочиташ да не мислиш за това „после”…

Да, ходя на интервюта за работа, госпожо! Само, че се сблъсках със следното – прекалено впечатляващо CV съм имал за техните позиции. Първоначално го приемах за комплимент, вече е обидно!

Докато чакаш в бюрото неволно подслушваш разговорите на хората. Две жени обменят рецептата за билетчета в градския транспорт. Как не трябва да натискаш много силно перфоратора. Така, че да не пробиеш „превозния документ”, но да има отпечатък върху него. После го мокриш и гладиш. Издаващата тази тайна обяснява на колежката си по съдба, че така е успявала да „рециклира” един билет цели четири пъти! Другата пък ѝ споделя, че си пазела старата карта за цялата градска мрежа. В метрото касиерките я поглеждали от толкова далеч, че не забелязвали за кой месец точно е перфорирана.

Да, всеки се учи да прави икономии. Отказах „буржоазния” лукс – цигарите и алкохола… Спрях да ходя по заведения и почти да излизам. Започнах редовно да пазарувам от продуктите, които са със собствената марка на една от най-големите търговски вериги. Е, вярно е, че замразеният зелен боб е два пъти по-евтин от вносния. Ама увира почти за толкова време, колкото е спала Спящата красавица. Но аз и без това имам време да чакам да се сготви, нали съм чиста статистика – един от 1 от 50 245 ненужни.

Автор:
Мартин Георгиев

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign